Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Avslöjar inte det här brottsplanen?”

Daniel Kindberg anländer till rätten i Härnösand för att ge sin syn på anklagelserna för första gången. Foto: Daniel Kristoffersson.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

HÄRNÖSAND. Daniel Kindberg riskerar fängelse för grovt ekobrott men har hittills nekat till brott.

Under fredagen pressades hans hårt av åklagaren Niklas Jeppsson – men ifrågasatte också den handskrivna lappen som polisen beslagtog och som åklagaren nu har som bevis. 

– Jag är djupt skeptiskt till det dokumentet. Det ser konstigt ut, säger han. 

Rättegången mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg har pågått i två veckors tid. Men först under fredagen har turen kommit till Kindberg att uttala sig. 

Kindberg som är mannen bakom framgångssagan Östersunds FK är misstänkt för grova ekobrott där han ska ha hjälpt till att fylla på klubbkassan med hjälp av oriktiga fakturor.

– I flera fall finns det ett samband mellan utbetalningar och sponsring, har Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson tidigare sagt.

Det är upp till åklagaren att bevisa att Daniel Kindberg är skyldig med hjälp av telefonavlyssning, beslagtagna sms och mejl, vittnesförhör – och hemliga lappar. Underlag som tidigare presenterats i rätten.  

Tog tillbaka erkännande

Daniel Kindberg, som både var vd för Östersundshem och ordförande för ÖFK, erkände brott i ett förhör när han satt anhållen men efter att han släppts har han tagit tillbaka erkännandet. I rättegången nekar han till brott och tillbakavisar att det handlar om oriktiga fakturor.

Kindberg riskerar nu fängelse – och klubben kan flyttas ned från allsvenskan.

För Östersunds FK kan rättegången få stor betydelse. En åtalspunkt handlar om oriktiga fakturor som ska ha bokförts fel i ett ÖFK-bolag och hela rättegången handlar om det som kallats för ”ekonomisk dopning” av föreningen.

Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Fotbollsförbundets representantskap träffas i höst och kan då degradera ÖFK från allsvenskan till en lägre division om det funnits ekonomiska oegentligheter i klubben som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

Men redan den här säsongen kan ÖFK tvingas avbryta den allsvenska säsongen. I veckan larmade klubben om ett underskott på tio miljoner kronor. Om skulden inte är betald inom tio dagar riskerar de att gå i konkurs. 

Då stryks ÖFK:s resultat i årets allsvenska och tabellen ritas om.  

Hälsade godmorgon till mediekåren

Daniel Kindberg gav under fredagen sin syn på anklagelserna, när han anlände till rättegången i Ångermanlands tingsrätt. Kindberg inledde med att berätta att fredagen skulle bli en extra anspänning för honom. 

– Jag nåddes precis av ett dödsbud av en fotbollskompis och det blir en extra anspänning, sa Kindberg innan han började med att ge sin version.

Daniel Kindberg berättade vad som hände när han först häktades. 

– Den 17 april 2018 ringer en polis och frågar vart jag är. Jag säger att jag är i min lägenhet och in kommer det flera poliser. Då startar förhör ett. 

Ett väldigt kaos 

Han berättar vidare hur han upplevde det och hur han sedan fördes ner till häktet i Östersund. 

– Jag sätts i en fyllecell. Det var en plastmadrass och där sitter jag. Jag undrade om det skulle komma någon advokat. Det är ett väldigt, väldigt kaos.

Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kindberg ger också sin förklaring till varför han erkände vissa saker i det inledande förhöret, saker som han har tagit tillbaka nu. 

– Jag frågar min advokat om polisen får bluffa och ljuga och det tror hon inte. Det gör inte polisen. Jag frågar också om hur jag kommer härifrån, jag vill inte bli häktad. 

– Jag frågar att om jag medger saker, kommer de att släppa mig då? Vad finns för alternativ? Advokaten ger mig goda råd. Jag beslutar mig där för att medge omständigheter. Jag beslutar mig för att säga saker som inte är korrekta för att jag ska komma ut. 

– Därefter vidtar ett 32 minuters förhör, med 28 minuters paus. Sedan släpps jag ut.

”Det är ett öppet sår”

Han berättar också om att tiden när han häktades var den värsta i hans liv. 

– Jag är ingen känslig person. Jag har umgåtts med de värsta människorna på jorden. Jag har haft en glock mot mitt huvud, en Kalasjnikov mot magen, jag har blivit kidnappad, utsatts för mordförsök. Jag har lärt mig lukta mig till riktig rädsla.

– Jag kanske har mest terapitimmar av alla i min position. Jag har blivit behandlad för det här. Jag har ett ganska stort referensbibliotek till när det är jävligt. 

– Men ingenting kan jämföras med det magsuget och slaget som jag fick när polismannen säger att de har varit och väckt mina barn. 

– Och jag var inte där. Det är ett öppet sår.  

”Det är utfört” 

Vidare fortsatte Daniel Kindberg att hävda sin oskuld och menar att det inte alls har skickats några oriktiga fakturor utan att alla arbeten är utförda. 

– Jag har inte gjort något brott, Östersunds fotbollsklubb har inte gjort något brott. Jag har sett arbetena. Arbetena är kontrollerade, de är utförda. Bullervallen finns, vägarna är där. Allt är gjort, ingen annan kan ha gjort det. 

När förhandlingarna återupptogs efter pausen pressades Kindberg av åklagaren angående ett mejl som en anställd i ÖFK skickat till Daniel Kindberg som gällde att ta pengar från Driftaren AB, ett bolag som Kindberg var ordförande i, men som han sedan lämnade. 

Driftaren AB har också sponsrat Östersunds FK. 

Foto: Daniel Kristoffersson.

”Vill inte vara målvakter längre”

Mejlet kommer från en anställd i Östersunds FK, som larmar om att klubben har likviditetsproblem och frågar Kindberg om han kan ta 400 000 kronor från Driftaren. 

Svaret från Kindberg blir ja. 

I ett annat mejl meddelar den anställde att han och flera andra personer inte vill vara målvakter i Driftaren något mer. 

”Varken X eller XX vill vara kvar som målvakter i Driftaren något mer”, står det bland annat i mejlet. 

Kindberg säger sig inte veta vad de syftar på med uttrycket ”målvakter.” 

- Det hade varit mer klädsamt att fråga dem och inte mig. Jag ska inte göra mig till tolk för det. Det hade varit jättekonstigt.

Pressades av åklagaren

Dessutom fortsatte åklagaren att pressa Kindberg genom att visa upp mejl där Kindberg sammanställt fakturor som enligt åklagaren är ett bevis på att luftfakturor skickats. Det nekar Kindberg till bestämt och menar också att han inte minns fakturorna och att inget brott har begåtts. 

Rök ihop flera gånger

Under den andra halvan av rättegången rök Kindberg ihop med åklagaren flera gånger. Efter lunchpausen visade Niklas Jeppsson ett antal mejlkonversationer som han menar avslöjar att Kindberg varit med och skickat luftfakturor. 

- Avslöjar inte det här brottsplanen?, frågade sig Jeppsson. 

- Det finns ingen brottsplan. Det finns inget som stöder din tes överhuvudtaget, replikerade Kindberg. 

Kindberg ifrågasatte beslagtagna lappen 

Åklagaren tog också upp den handskrivna lappen som hittades på Kindbergs kontor vid en husrannsakan. Där fanns en rad anteckningar där det bland annat stod ”fakturering luft” och ”luftfakt” samtidigt det var olika procentsatser nedanför. 

Kindberg ifrågasätter nu åklagarens bevis. 

- Det jag kan konstatera med handlingen är att det synes vara tre olika handstilar på den, det synes vara skrivet med pennor med olika färg, med olika tryck och det handlar om olika ämnen. 

- Det är ett telefonnummer, och det ser lite konstigt ut i texterna. Fördelning står med skrivstil, luft med vanlig skrivit. Procentsatserna är olika skrivna, siffrorna ser inte likadana ut som ovan och nedan, säger han. 

Kindberg menar att han är skeptisk till lappen. 

- Det förefaller vara i olika sammanhang, siffror som är skriva på olika sätt. 

- Det är de reflektioner jag gör av handlingar. 

Åklagaren:Fördelning luft” och procentsatserna, har du skrivit det? 

 - Det vet jag inte. Det ser väldigt konstigt ut måste jag säga.  

Å:Är den din handstil?

 - Till en del. 

Å: Till vilken del?

- Luft kan vara det i ett sammanhang. ”Tallåsen” kan vara det, jag vet inte om jag skriver ordet ”vägen” så där. 

Å: Där det står ”luftfakt”, känner du igen det?

- Nej. 

Du har inte skrivit det?

- Det vet jag inte, jag känner inte igen det. Jag är djupt skeptiskt till dokumenten, som ser konstigt ut. 

 

LÄS MER: Kindberg lånade ut sex miljoner – under krisen 

LÄS MER: Baracken som räddade Östersunds överlevnad