Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Kindberg åtalas för mutbrott

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Kindberg åtalas för mutbrott.

I ett åtal som även rör fyra andra personer åtalas Kindberg, tidigare ordföranden för Östersunds FK och vd för Östersundshem, för grovt tagande av muta.

Det rapporterar bland andra SVT.

I åtalet anges att Kindberg som anställd av det kommunala byggbolaget Östersundshem fakturerade Östersundshem via sina egna bolag. Leverantören var bolaget Pilgrimsta Hus Bygg AB. Enligt åtalet har detta inträffat vid 31 tillfällen och fakturabeloppen uppgår till ca 5,5 miljoner kronor, skriver SVT.

Nu åtalas Daniel Kindberg för mutbrott. Ytterligare fyra personer åtalas också.

Enligt åtalet ska Daniel Kindberg under sin tid som anställd i Östersundshem, via sina egna bolag, ha fakturerat en leverantör till Östersundshem. Leverantören var Pilgrimsta hus bygg AB.

Åtalas för grovt givande av muta

Kindberg åtalas nu för grovt tagande av muta. En företrädare för Pilgrimsta Hus Bygg AB åtalas för grovt givande av muta. I åtalet står även att läsa att brotten betraktas som ”grova” med anledning av att de ”ingått i en brottslighet som utövats systematiskt”.

Även Hans Carlsson, tidigare vice vd på Östersundshem och engagerad i den allsvenska fotbollsklubben, åtalas för grovt tagande av muta. Han ska via ett eget bolag ha fakturerat Pilgrimsta Hus Bygg AB vid 24 tillfällen till belopp på ungefär 4,7 miljoner kronor.

Ytterligare två personer åtalas för trolöshet mot huvudman respektive medhjälp till trolöshet mot huvudman. Personerna jobbade för Peab. I åtalet står det att personerna i fråga har manat en VVS-firma att attestera en osann faktura till Peab. Peab begär därför skadestånd.

Både Östersunds-Posten och SVT har sökt Daniel Kindberg, som har begärt att få avvakta kommentarer till åtalet i väntan på att prata med sin advokat. Hans Carlssons juridiska ombud ber samtidigt SVT att få återkomma när hon läst åtalet, skriver tv-kanalen.

Kindberg dömdes i november 2019 till fängelse av Ångermanlands tingsrätt för trolöshet mot huvudman, grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han har överklagat domen till hovrätten. 

Hovrättsförhandlingarna inleds den 13 april 2021 och pågår sedan varje vecka fram till den 21 maj.