Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Daniel Andersson om EM och buropen

Foto: Kroon Peter
MALMÖ. Daniel Andersson åkte till EM hånad.
Han kom tillbaka hyllad - men skadad. Och Malmö FF började svikta.
Nu är lagets viktigaste spelare äntligen tillbaka.

FAKTA

...DANIEL ANDERSSON OM...


...BARI
Då var jag stjärna. Det var häftigt. Coolt att vara lagkapten vid 22 års ålder. Det kvittade var jag gick, alla kände igen mig.

...FIORENTINA
Juventus hade budat på mig först, och sen ville Inter ha mig. Men jag var muntligt överens med Fiorentina, så jag skrev på för dem. Det skulle jag inte ha gjort. Dagen innan jag skulle ner till träningslägret ringde de och sa att de hade ekonomiska problem och att köpet var upphävt.

...VENEZIA
De betalade samma summa som Fiorentina - 60 miljoner. Men de hade en stark intern klick med spelare som inte välkomnade nykomlingar. Det var en väldigt tuff upplevelse.

...CHIEVO
Tränaren ville bara ha mig som backup, men det visste jag ju inte när jag skrev på. Men det fick jag erfara ganska snabbt.

...ANCONA
Också ett speciellt år. De gick i konkurs och vi fick ingen lön. Och vid jul bytte de 17 spelare. Det gick ändå okej personligen.


3 mest spelade låtarna i ipoden1) Jazon Mraz - I´m yours
Den går varm i ipoden, den är skön.
2) Florida - Elevator
Den köpte jag precis - jag laddar inte ner alltså! Den går också mycket.
3) Usher ft Young Jeezy - In this Club
Det blir mycket r'n'b. The Voice är bra. Generellt lyssnar de flesta i landslaget på r'n'b, men några gillar väl rock mer.

3 senaste inkomna smsSMS 1
Från: Bengan
"Vilken helg passar?"
Bengan bor här i Malmö, men en annan kompis som heter Ola ska komma ner och hälsa på, så han undrar vilken helg som passar. Jag har inte svarat ännu, för jag vet inte. Jag hade den 16 augusti, men en match blev flyttad till söndagen där. Så ingen ledig helg, med andra ord.

SMS 2
Från: Niklas Skoog
"Hur gör vi med bilen? Ska jag komma bort med den nu eller ska jag hämta den nu? Skoogen"
Vi kör ju tillsammans, jag och Niklas Skoog. Jag fick ringa, för det var för invecklat att svara på.
Vem är bäst förare av er?
- Han, jag kör för Italieninspirerat.

SMS 3
Från: En annan kompis
"Högg dom på budet?"
Det är så tråkiga sms här. Vi ska eventuellt ha pool hemma, och jag la ett bud till poolkillarna. Sen undrade en kompis om de hade tagit budet.

I början av min sportjournalistiska bana (läs: ganska nyligen) trodde jag att Daniel Andersson var tjurig, tystlåten och allmänt svår att ha att göra med.
Det var naturligtvis helt felaktigt.
För att ha varit hånad och hatad av svenska folket, sågad av experterna och utbuad av svenska fans på uppvärmningen inför EM-premiären, är Daniel Andersson närmast high on life-glad.
När man ställer en dum eller fånig fråga vänder han bara huvudet lite åt höger och skrattar.

Precis så gör han när jag frågar:
Känner du dig som en stjärna?
- Nej, det gör jag väl inte. Nej, det tycker jag inte alls. Nej, absolut inte. Jag har väl inga stjärnkvaliteter alls. Man ska väl ha lite mer flärd. Det var någon i laget som frågade vad det betyder - flärd. Det är väl lite så glamour. Men jag har ingen flärd alls.
Saknar du det, tycker du?
- Nej, jag är nöjd som det är.
Vi sitter i restaurangen på Malmö Stadion, och det har gått en tid sen landslaget flög hem från Lugano.
Daniel Andersson har inte spelat sen dess - han sträckte baksidan av låret den första träningen hemma. Nu är han äntligen tillbaka.
- Jag var lite sliten när jag kom hem från EM. Det är aldrig roligt att vara skadad, men den här vilan har kanske inte varit helt negativ heller.
Daniel Andersson kom tillbaka med en nyvunnen status - som publikfavorit och kritikerälskling. Han vill själv inte prata om revansch, men det finns inget annat ord för det.
Jag vet att du inte gillar ordet revansch, men det måste väl ändå kännas jävligt gött?
- Det är väl klart. Det är kul att jag fick spela, och att det gick bra. Det är så jag känner. Och visa att man kan spela. Men det handlar inte om revansch. Åren i Italien gick väldigt bra, men det är inte så många som vet det. Jag har inte fått så många chanser att spela från start heller.

Daniel Andersson är, som sagt, toppen att ha att göra med. Det är mest en sak som gör honom sur på riktigt: om man av misstag råkar kalla honom "Sidleds".
- Det var väl Mats Olsson som myntade det. Jag tycker definitivt inte att det är ett rättvist smeknamn. Jag kanske passade mycket i sidled, men det är ju min roll! Och jämför man mig och Tobbe så spelar han nog inte mer framåt än jag.
- Jag bryr mig inte så mycket om vad som skrivs, men det där är orättvist.
Tidningar är en sak, men under EM buade de svenska fansen åt dig?
- Det var tråkigt. Det kändes faktiskt tråkigt när de buade när mitt namn lästes upp. (Tung suck). Men de påverkas ju också av det som står i tidningarna. Inget ont om supportrar, men läser de nåt i tidningen börjar de också tycka det.
Har du nånsin känt dig less, att du inte vill spela mer i landslaget?
- Nej, inte så. Man upplever det inte så mycket ändå. Nu upplevde jag det inför första matchen, men man vet inte om att det finns. Att det ligger ett sånt här... vad ska jag säga... Det fick man berättat efteråt av folk, av er, att det hade varit ett enormt uppror mot mig.
- Sen märkte jag det själv på buropen, men då är det ju en kvart kvar till avspark, det är inget man kan tänka på då. Då tänkte jag bara "skit i det, nu är det bara att köra".
Men har synen på dig ändrats nu, tror du, efter EM?
- Lite, tror jag. Men jag tror säkert att det kan ha lite att göra med var man är i från. Det finns ju så många supportrar i Stockholm och Göteborg, och där kanske man inte är så populär. Det kanske inte är hela förklaringen, men en liten del. Eh, jag hoppas det i alla fall.

- Det är självklart, det är aldrig roligt att få kritik. Men jag har lärt mig att inte bry mig. Jag brukar ringa farsan efter matcherna. Han kanske är lite färgad, men han brukar vara ärlig.
En annan sak vi brukar skriva är att du är älskad av Lagerbäck.
- Just det, just det. Lagerbäckfavoriten.
Men samtidigt sitter du här och säger att du aldrig riktigt fått chansen?
- Nej... jag spelade från start i EM 2000. Sen har jag spelat många kvalmatcher, men oftast som stand in. Men det finns säkert många som tycker att jag inte ens skulle fått vara med som stand in.
Men känner du kärleken från Lagerbäck?
- Nej, jag känner väl inte det. Men jag har varit med så länge nu att han säkert har förtroende för mig.
- Och det är nog bara Roland och Lasse som skulle spela mig från start i en EM-premiär.
Kärleken som Lagerbäck - trots allt - har till Daniel Andersson är besvarad. De första timmarna efter EM började Daniel grubbla på landslaget. Skulle han fortsätta, eller kliva åt sidan för nya talanger? Nu har han tänkt färdigt.
- Om de vill att jag ska ställa upp gör jag självklart det. Att spela för landslaget är det finaste som finns.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!