Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Comeback för Filip Helander i Odenses seger

Filip Helander har gjort comeback – men inte för Malmö FF.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Filip Helander
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Efter 17 månader är Filip Helander, 30, tillbaka på fotbollsplanen.

Vägen dit gick via felbehandling, operation, rehab – och AIK:s förre sportchef Björn Wesström.

– Det föll väl sig ganska naturligt att det inte blev Malmö den här gången, säger Odenses sommarvärvning.

Först en knäskada som gjorde att det bara blev ett dussintal matcher för skotska Rangers säsongen 21/22, sen fotproblem som tog 17 månader att åtgärda.

Det borde gått snabbare.

Efter comebacken berättar mittbacken Filip Helander om frustrationen han känt sedan skadan han drabbades av i Rangers 4-0-seger mot St Mirren i april förra året.

– Det tog längre tid än vad det behövde göra eftersom vi inte riktigt visste hur vi skulle behandla det. I stället för att opereras direkt så rehabade jag det utan operation. Jag tappade nästan ett halvår på det.

Filip Helander lämnar matchen mot St Mirren skadad.
Foto: ANDREW MILLIGAN / STELLA PICTURES / PA

”Det var tufft”

Fotskadan var av det ovanligare slaget. Enligt Helander bidrog det till en osäkerhet kring hur den skulle hanteras.

– Det var tufft att det tog så lång tid. Samtidigt så vet man ju aldrig om man ens kommer komma tillbaka överhuvudtaget så jag är väldigt glad att jag kan spela fotboll i dag.

Det kan han, vilket bevisades i Odenses cupmatch mot Tune IF. Filip Helander spelade 80 minuter och hans Odense vann med 5-0.

För drygt två veckor sen presenterades den svenska mittbacken av den danska ligasjuan. Han skrev på ett kontrakt som löper över den säsong som i dagsläget är sju omgångar gammal. Nästa steg är att konkurrera ut gamla Hammarbyprofilen Björn Paulsen och 17-åriga talangen Tobias Slotsager som tagit de två mittbacksplatserna under säsongsinledningen. I truppen finns även gamla AIK-backen Sauli Väisänen som gärna också spelar. Helander tar inget för givet.

– Jag är fullt frisk för att spela match men som alltid är det en konkurrenssituation. Bara för att du spelat landskamper eller varit på hög nivå så får du ingen plats automatiskt. De som är bäst spelar.

Leds av förra AIK-duon

Väisänen är inte den enda gamla AIK-bekantingen i Odense. Laget tränas av Andreas Alm. Björn Wesström är sportchef och den som övertygade Helander om att skriva på.

– De ville verkligen ha mig och förhoppningsvis blir det en bra möjlighet för mig att komma tillbaka och spela fotboll.

Björn Wesström och Andreas Alm har jobbat ihop i AIK, här 2014. Nu är de båda i Odense.
Foto: KENTA JÖNSSON / KENTA JÖNSSON EXPRESSEN

Många allsvenska lag borde ha varit intresserade?

– Det tror jag säkert. Eller ja. Jo. Jag hoppas spela i Malmö en dag, det hoppas jag.

Är det Malmö eller ingenting som gäller för dig i Sverige?

– Det får man se. I det här läget tänker jag väl att det är Malmö jag vill spela. Sen får man alltid se i framtiden, om behovet finns i Malmö eller inte.

Hur gick snacket med Daniel Andersson i somras?

– Malmö hjälpte mig med min rehab. Jag var där och tränade men egentligen var det inget snack mellan mig och Daniel så. De var väl glada för min skull, att det gick så bra i min träning, och jag var glad för att jag fick möjligheten att vara där och träna. Egentligen var det inte mer än så.

Att du spelar i Odense och inte i Malmö, är det för att de inte hade plats för dig eller för att du inte är redo att flytta hem än?

– Jag var inte frisk när jag kom hem på sommaren och i dag har Malmö det rätt så gott ställt. Det föll väl sig ganska naturligt att det inte blev Malmö den här gången.

Det blir ingen återförening med gamle MFF- och landslagskompisen Pontus Jansson – åtminstone inte den här säsongen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om det blir en flytt hem till MFF nästa gång, när kontraktet med Odense löpt ut, vet Helander inte.

– Först och främst hoppas jag bara komma tillbaka i samma slag som jag var i tidigare. Sen har jag ambitioner att spela så högt upp som möjligt, var det nu är.