Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chockbeskedet: Karriären är över

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANNA TÄRNHUVUD / BILDBYRÅN

Nils-Eric Johansson tvingas avsluta karriären i förtid. 

Nu bekräftar AIK att lagkaptenen slutar med fotbollen på grund av hjärtproblem.

– Detta kom verkligen som en chock, säger sportchefen Björn Wesström till klubbens hemsida.

Nils-Eric Johansson kom till AIK sommaren 2007. Han värvades som bosmanspelare från engelska Leicester efter att ha spelat i Blackburn, FC Nürnberg och Bayern München under sin utlandskarriär. Under sina ungdomsår representerade han också Viksjö, BP och AIK innan han valde att som 17-åring fortsätta karriären i tyska Bayern München. Sammanlagt blev det hela 366 matcher i AIK-tröjan där han också var med och vann SM-guld 2009 - året där AIK också vann svenska cupen och supercupen.

LÄS MER: Förre AIK-stjärnan kan ersätta "Nisse" i AIK

Skrev på nytt kontrakt

Han skrev på ett nytt kontrakt förra året och hans nuvarande kontrakt går ut vid årsskiftet. 

Men några fler matcher i AIK-tröjan blir det inte. 

Nils-Eric Johansson tvingas avsluta karriären i förtid på grund av hjärtproblem.

Ett tungt besked både för spelaren själv och AIK då 38-åringen varit en nyckelspelare under sina drygt tio år i klubben och även sågs som en given startspelare den kommande säsongen.

AIK bekräftar: "Har hjärtproblem"

Han startade bland annat AIK:s första träningsmatch under lägret i Dubai när AIK mötte danska Midtjylland. 

Efteråt hyllades han av tränaren Rikard Norling. 

- Jag måste berömma Nisse som går in som kapten. Han spelade med många unga spelare och tar hand om dem på ett bra sätt. Om man lägger ihop backlinjens övriga ålder kommer de knappt upp i Nisses ålder, sa Norling då. 

AIK och spelaren själv bekräftar också att karriären är över. 

"Vid den årliga hjärtundersökningen som AIK Fotboll genomför har det konstaterats att Nils-Eric Johansson har en försämring på en sedan tidigare dokumenterad avvikelse på hjärtat. Konsekvensen av det är att den förändringen i sin tur har orsakat en viss påverkan kroppspulsådern", skriver klubben på hemsidan. 

– Efter den tydliga rekommendationen från den hjärtläkare som analyserat scanningen och sen i samtal med familj och ledare i AIK vill jag meddela jag att jag avslutar min spelarkarriär omgående. De senaste dagarna har varit väldigt omtöcknande med blandade känslor, både sorg och glädje. Från att förbereda mig för årets första tävlingsmatch till frågor om min framtid och hälsa. Detta kommer att ta sin tid att hantera, men med hjälp från min familj, AIK och vänner är jag säker på att det kommer något positivt ur detta, säger Nils-Eric Johansson.