”Chansen finns att Zlatan spelar i Bajen”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THERESE BACK / STELLA PICTURES/THERESE BACK STELLA PICTURES
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Hammarbys supportrar drömmer om Zlatan. Det gör även sportchefen Jesper Jansson – som gärna ser att 38-åringen skriver på för Bajen. 

– Chansen finns nog, det tror jag, säger han. 

Dessutom berättar nu Jansson om kritiken efter internmatchen, Odilon-dokumentären, Corona-krisens påverkan på transfermarknaden och förhandlingarna med spelartruppen om att sänka lönerna.

Med värvningen av Paulinho var Hammarby klara med lagbygget inför den allsvenska säsongen. Sportchefen Jesper Jansson hade precis skrivit på ett nytt treårskontrakt och det väntade en kvartsfinal i Svenska cupen mot IFK Göteborg på Tele 2 arena.

Då slog Corona-krisen till.  

– Det har gjort att vi inte kan planera det dagliga precis som vi velat och gjort tidigare, utan vi tar det dag för dag.

– Det ska sägas att vi var väldigt bra i fas innan Coronan slog till. Vi såg fram emot ett fullsatt Tele 2 arena när vi skulle ta emot IFK Göteborg i kvartsfinal i Svenska cupen. Där vi bara skulle trycka på. 

– Vi såg riktigt bra ut på träningarna inför matchen också, säger Jansson. 

Ni hade väl också en bra struktur på truppen och få utgående kontrakt?

– Ja, så är det ju. Vi kände att vi hade det väldigt bra ställt och en väldigt bra konkurrens i truppen. En väldigt bred trupp. 

När förstod du att Corona-krisen skulle slå hårt?

– Vi spekulerade inte så mycket i det och höll i gång träningen lite längre än alla andra. Vi ville hålla speeden uppe tills det inget gick längre. Tills vi kände att vi var tvungna att ha ett break. 

– Men när vi var tvungna att ha ett break hade de andra redan varit lediga. Så vi kom väl hyfsat ur det. 

Jesper Jansson: ”Svårt att greppa just nu”

Ni är publiklaget nummer ett i allsvenskan, hur ser du på att ni blir så hårt drabbade av att det?

– Det är nog lite svårt att greppa just nu. Nio år av tio är det en fördel att ha det högsta publiksnittet och att vi får våra intäkter därifrån. Nu slår det tillbaka, vilket är sjukt. Att få ihop ekvationen nu är inte lätt.

– Vi hade väl 14 000 sålda biljetter till kvartsfinalen i Svenska cupen och det är en trygghet och det som gör Hammarby unikt är just att vi har så lojala supportrar och nu blir vi kanske hårt drabbade om vi spelar utan publik. 

Hur drabbar det dig i ditt jobb? 

– Vi var ju väldigt bra i fas med kontraktsförhandlingarna. Vi hade värvat klart. Sedan är det för mig mer att det inte är någon stress överhuvudtaget. Vi försöker vara förberedda. Och det är vi. Vi var i bra fas och sedan skulle vi på med nästa gäng. Vi har Muamer Tankovic och Junior som har utgående. Där vet vi inte hur det blir. Hur landar fotbollsmarknaden hur det blir. Ingen vet det. 

– Ekonomin i hela världen, hur slår det på fotbollen? Och spelarmarknaden svänger ju. Helt plötsligt kommer Kina och tar spelare från Premier League. Tidigare var också det naturliga steget för en spelare från allsvenskan att gå till Holland. Det förändras hela tiden nu. 

– Så ingen kan nog säga egentligen hur det blir. 

Kan det komma något bra ur det här?

– Jag tror det blir en helt annan medvetenhet för klubbarna nu. Och vad händer med en agentmarknad som är överbefolkad? Och det kan nog bli att många blir mer noggranna med vilka de värvar och många spelare ska nog vara glada att de har en klubb. 

Ni i Hammarby diskuterar att spelarna ska sänka lönerna med upp till 25 procent fram till årsskiftet som jag förstått det, är det du som sköter förhandlingarna?

– Bara för att klargöra så har vi uppdateringar med spelarna varje vecka och vi diskuterar med dem varje vecka. Vi har en diskussion tillsammans med dem. Och den går ut på hur vi ska komma snabbt ur startblocken ur det här. Där det är positivt för spelarna och klubben. Men ingen vet det. Ingen vet hur Corona-restriktionerna kommer se ut. Så det är olika scenarior vi diskuterar. Och förklara för spelarna också hur Hammarby som klubb ser ut och hur ekonomin är uppbyggd. Den är uppbyggd mycket på ett stort supporterhjärta. Nio gånger av tio är det positivt. Och gör vi saker rätt kommer vi att komma tillbaka från detta starkare och supportrarna kommer tillbaka ännu mer.

”Zlatan har betytt oerhört mycket”

Hur mycket sparar ni på att sänka spelarlönerna?

– Det är mycket, men det är inte bara spelarna. Det är jag, ledarna och alla annan personal. Vi har byggt upp något riktigt bra i Hammarby här och vi sitter nu och funderar på hur vi ska behålla det. Hur vi ska göra för att det här ska fortsätta. 

– Det är det vi diskuterar med spelarna. 

Hammarby har fått de stora rubrikerna under våren, framför allt när Zlatan Ibrahimovic i mitten av april dök upp på en träning med laget. 

Sedan dess har Milan-stjärnan varit med på träningarna på Årsta och det har fått Hammarbys supportrar att drömma om att Zlatan ska skriva på Hammarby, trots att de senaste rubrikerna i Italien har handlat om att han ska köra vidare med Milan i ett år till. Jesper Jansson menar att det varit ovärderligt för Hammarby att Zlatan varit med och tränat med dem.  

Hur har det varit att ha haft Zlatan i klubben? 

– Oerhört positivt skulle jag säga. För Hammarby, för spelarna, för mig, allsvenskan i stort och för intresset. 

Vad har han betytt för spelarna och hur har det märkts på Årsta?

– Det har betytt otroligt mycket. Vi höll ju i gång ganska länge med träningen och det var ganska svårt att motivera spelarna att tävla när situationen var som den var. Till slut blir det svårt att hålla motivationen uppe. 

– Men sedan kom ju Zlatan och det har ju märkts på alla. Ett lyft för alla spelare, och även för mig. Och han vill även veta hur vi jobbar i Hammarby, hur vi jobbar framåt och det har förstärkt mitt intryck att han kommit hit för att han vill något med Hammarby. 

– Det drar med oss andra. Det har varit ruskigt positivt. 

Jansson: ”Finns en chans, men bara Zlatan vet”

Jag måste ju fråga ändå om du tror det finns en chans att Zlatan kommer spela i Hammarby?

– Chansen finns nog, det tror jag. Men det är bara Zlatan själv som vet. Han har inte sagt något så och det är inte så att jag behöver fråga honom och berätta för honom att vi vill ha honom här. 

– Men det har jag lärt mig, han säger inget förrän han är 100 procent säker. Självklart skulle vi vilja det. 

– Han har en större tanke med allting han gör. 

Det blir lätta kontraktsförhandlingar med en delägare kan jag tänka, han lär ju inte kräva den högsta lönen direkt? 

– Det är nog en förhandling som skulle gå ovanför mitt huvud i så fall, säger Jansson med ett skratt. 

Vad har du lärt dig av honom?

– Jag känner att vi kommit varandra nära och lärt känna varandra på ett bra sätt. Det är ömsesidigt hoppas jag. Han är jävligt proffsig i allt han gör och är väldigt street-smart i det han gör. 

Vad säger du om uppståndelsen kring din och Zlatans lunch?

– Ja, som jag sa innan det var bara en vanlig lunch. Han bor ju där i närheten. Sedan blir man både förvånad och imponerad av hur han hanterar uppmärksamheten och hur han levt med den uppmärksamheten så länge. 

– Det är ju inte bara unga killar som vill ha hans autograf eller en bild, utan det är alltifrån 85-åriga kvinnor och män och ner till unga tjejer och killar. Att kunna hantera allt det blir speciellt i mina ögon. 

Dokumentären om er rekordförsäljning av Kossonou Odilon blev rejält uppmärksammad och framför allt kommentarerna från dig, er chefsscout Mikael Hjelmberg och Jean-Carlos de Brito.  Hur ser du på det så här med lite distans?

– Vi har växt i Hammarby de sista åren och vi hade nog haft mer kontroll på situationen om den här Odilon-resan hade startat i dag. Sedan är det så klart så att vi vill behålla Hammarby som goa och glada Bajen med klacksparkar, men sedan måste vi alla tänka till hur vi uttrycker oss. Sedan var det inget illa menat från någon av oss, det var klumpigt. 

– Men sedan är det också något som Zlatan och jag pratat mycket om, att ju högre upp du kommer och ju bättre du blir som klubb och ju mer framgång du har, desto fler är det som vill komma åt dig och försöka trycka ner dig. Det har vi lärt oss under den här resan med Hammarby och det vet Zlatan mer än någonsin om hur det är. Det kommer vi som Hammarby också att bli varse om. 

Hur ser du på kritiken emot er internmatch?

– Den tycker jag blev lite fel. Vi tränade och Discovery som är svensk fotbolls största samarbetsparter vill livesända den på grund av att Sveriges genom tidernas bästa fotbollsspelare var med. Vi gjorde egentligen inget annorlunda än några andra lag under den träningen. 

Har fått ett starkt Hammarby-hjärta

Det var väl mer att det var en förklädd träningsmatch mot Frej, som många reagerade emot, när matcher förbjudits av Folkhälsomyndigheten? 

– Men Frej går under våra vingar och är med på våra träningar. De är på Årsta med oss dagligen. Så har det varit länge. Det som skiljer är att Discovery vill sända den och att Zlatan var på plats. 

Vad tycker du om passningen ni fick från Svenska fotbollförbundet och Håkan Sjöstrand?

– Jag tycker väl mer att fotbollsfamiljen bör kunna snacka och internmatcher på träningar förekommer hela tiden. Men det Sjöstrand menade var att vi hade varit så mycket i fokus och borde vara förebilder. Men vi hade läkare på plats och var väldigt förberedda på vilka åtgärder vi tog för att förhindra smittspridning. 

– Det viktigaste som Håkan Sjöstrand menade är att det viktigaste vi gör är att sända bra signaler, men det tycker jag att vi gjorde, med tanke på vilka åtgärder vi åtagit. Men det kanske vi skulle ha varit ännu tydligare med, eller om Håkan Sjöstrand kanske kunde ha ringt oss innan han uttalade sig. 

Hur har ditt eget Hammarbyhjärta växt fram?

– Det har blivit starkt och jag känner kraften i klubben varje dag och jag är väldigt glad att få jobba i en klubb som Hammarby. Jag jobbar trots allt med min hobby och då får man tänka på hur många andra som gör det. 

– Jag känner att det ibland blir lite pinsamt över om jag beklagar mig för småsaker. Vi ska vara glad att vi är så här lyckligt lottade. Och att jag får jobba i en klubb som Bajen är en enorm ynnest för mig.