Bryter nu sin tystnad: ”Har ett stort ansvar”

Norling om barnens reaktion: ”Hon skickade tre hjärtan”
Björn Wesström.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Rikard Norling.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Björn Wesström bryter tystnaden efter att Rikard Norling fått sparken. 

AIK:s vd menar att det till slut var Norling tro på herrlagets nya spelsystem som blev avgörande för beslutet – men lägger även delar av ansvaret på sig själv. 

– Jag har ett stort ansvar. Jag har anställt Rikard Norling och hela hans stab, säger Wesström till på FollowUs AIK/Sportlib.

Under ett möte på måndagen fattade AIK:s styrelse beslutet att sparka tränaren Rikard Norling. Det var sportchefen Henrik Jurelius och vd:n Björn Wesström som tagit fram förslaget, och bland annat visat upp poängsnitt för styrelsen – något SportExpressen kunde berätta under tisdagen

Jurelius och ordföranden Robert Falck kommenterade beslutet att sparka Rikard Norling under måndagen, men Wesström – som så sent som i april var sportchef i klubben – har legat lågt. 

SportExpressen har, liksom flera andra medier, sökt Björn Wesström för en intervju, utan att lyckas. I stället har vd:n hänvisat till en intervju i AIK:s egna kanaler. 

Under onsdagseftermiddagen intervjuades Wesström i ett avsnitt av ”Studio AIK” som publicerades på FollowUs AIK/Sportlib. Wesström förklarade att beslutet till stor del har att göra med att det nya spelsystem som Norling försökt implementera, inte varit framgångsrikt. 

Björn Wesström efter att Rikard Norling fått sparken

– Utvecklingen har varit till spelidéns fördel. Man kan tycka att det måste ta tid om man ska nå framgång med en ny spelidé. Men den här tiden, utvärderade Henrik Jurelius, börjar tyvärr ta slut. Vi har 19 omgångar kvar, och då är bedömningen att ska vi justera fortfarande, i den riktningen vi bestämt, så behövde vi göra en förändring. Det var det förslaget (att sparka Norling) som kom upp och det förslaget är nu verkställt, säger Wesström. 

Med det nya spelsystemet har AIK tagit 12 poäng på elva matcher. 

– Det har inte genererat de poäng som vi behöver för att fortsatt jobba med utvecklingen av det. 

– Vad är chefstränaren beredd att justera för att vi ska bli lite mer resultatcyniska och ge lite avkall på de principer som finns i spelsättet? Det får man ge Rikard, han är väldigt kategorisk och har varit även i det här. Jag var med i samtalet efter derbyt och han var väldigt övertygad om att det här är vägen framåt för AIK, och där går meningarna isär om vad som är bäst för AIK framöver. Vi kan inte såga av resultatbenet och tro att vi kan stå på utveckling endast. 

”Jag har ett stort ansvar”

Ansvarsfrågan diskuterades vid flera tillfällen i Studio AIK, och Wesström menar att han själv bär ett ansvar. 

– Jag har ett stort ansvar. Jag har anställt Rikard Norling och hela hans stab och samtliga spelare, så jag har så klart en stor del i det. Sedan lämnar jag till andra vad det är förknippat med för konsekvenser för framtiden. Det är inte mitt jobb eller mitt ansvar. 

Så här kommenterar Wesström sitt val att fram till nu inte kommentera styrelsens beslut att sparka Rikard Norling:

– Jag har förstått att det finns en del kritik att jag inte varit speciellt synlig, vilket kopplat till den roll jag har i dag har har noll verkningsgrad. Jag har gjort ett jobb som förhoppningsvis underlättar de processer som ligger framför oss. Mer det än att vara någon talesperson för sport-herr. 

”Jag berättade det för min son, han är tio år”

Rikard Norlings första ord: ”Då var jag mer i obalans”