Bosse Anderssons ilska – förbundet vill inte flytta matchen mot Varberg

Bosse Andersson.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

I och med det tajta spelschemat vill Djurgården flytta matchen mot Varberg till 1 september. 

Men Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté säger nej till Difs förfrågan. 

– Det är ofattbart att de kan fatta ett sådant här beslut, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson. 

Tre matcher inom loppet av sju dagar väntar Djurgården. 

På onsdag ställs Blåränderna mot Apoel Nicosia i kvalet till Europa Conference League. Därefter väntar Varbergs Bois borta i allsvenskan på lördagen. På tisdagen veckan efter äger Apoel-returen rum. 

Därför ville klubben flytta matchen mot Varberg, till den 1 september. 

Men Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté avslår Djurgårdens förfrågan. Ett enigt beslut, menar kommitténs ordförande Christer Gustafsson. 

– Det viktigaste skälet att matchen inte kan flyttas är att Varberg motsäger sig en flytt. De har en planerad renovering av en läktare, den startar 29:e augusti, säger Gustafsson. 

Bosse Andersson: ”Pajaser” 

Beskedet rör upp känslor i Djurgården-lägret. 

– Vi ställde en fråga, men är ruggigt besvikna på beslutet och att svenska klubbar inte får bra förutsättningar och förberedelser för att lyckas, säger sportchefen Bosse Andersson.

– Vi är dock inte förvånade. De har tagit ett beslut att vi ska spela tre matcher på sju dagar, och det är inte för att främja att svenska klubbar ska få bra förutsättningar i Europa. 

Bosse Andersson fortsätter: 

– Svensk fotboll pratar om att det är viktigt att svenska lag går till Europa och ska få bra förberedelser. Det pratar man om under elva månader per år. Sedan när det väl kommer en skarp fråga, som i det här fallet, där vi ska spela våra två viktigaste matcher i Djurgårdens historia på sex dagar, då ska vi spela tre matcher på sju dagar.

Christer Gustafsson om regelverket

– Det vet personerna som sitter i tävlingskommittén. Då är det ofattbart att man kan fatta ett sådant beslut och sedan säga att alla är eniga. Om de säger att de är eniga i beslutet, då är det pajaser och clowner som sitter där för fotbollens räkning. Då blir man besviken och känner hopplöshet. Jag är dock inte förvånad för det är väldigt få av dem personer, som var med och tog beslutet, som spelat tre matcher på sju dagar. Jag är ledsen för svensk fotboll.

TK-ordföranden Christer Gustafsson säger att han förstår Djurgårdens besvikelse. 

– Men det finns liksom inget skrivet i vårt regelverk som säger att man måste ha en extra vilodag i ett sådant här läge. När man inte kommer överens om speldagar så blir det ofta på det här sättet, att en part blir mindre nöjd. 

Vad tänker du kring det Bosse Andersson säger, att det här inte främjar svenska klubbar i Europa? 

– Jag kommenterar inte det. Jag kan bara konstatera att det inte finns något i spelreglerna som säger att det ska vara en extra speldag. Sen har det funnits en överrenskommelse bland Sef-klubbarna att man ska försöka ställa upp mot lagen som spelar i Europa. 

– Vi får se hur det blir i framtiden. Jag tror att det kommer bli mer vanligt med svenska lag i Europa. Då kan det bli svårt att lyckas göra alla är nöjda. 

Varbergs svar: ”Olycklig tajming”

Fredrik Wallin, försäljnings- och marknadschef i Varbergs Bois, förklarar klubbens ståndpunkt: 

– Det är aldrig optimalt att flytta en match och det innebär en hel del extra arbete, men det viktigaste är att det inte påverkar den sportsliga biten och det gör det inte. Så den här gången är det inga problem alls, lite merjobb får man ta. Och inom svensk elitfotboll är vi överens om att vi ska göra allt vi kan för att svenska lag ska komma ut i Europa.

– Djurgården hade velat spela den 1 september, men det önskade inte vi då en större renovering av Varberg Energi Arena drar i gång den 29 augusti. Olycklig tajming som dessutom hade påverkat flera andra matcher för vår del.

TV: Extrem ökning av inkastade föremål i allsvenskan – få straffas