Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bomben: Lämnar IFK Norrköping för Rostov

Allsvenska juryn: ”De är fönstrets stora vinnare”
Pontus Almqvist är bara detaljer ifrån en flytt till Ryssland.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Efter genonbrottet i år har Almqvist fått chansen i U21-landslaget.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En ny transferbomb har briserat i allsvenskan.

IFK Norrköping säljer Pontus Almqvist, 21, till ryska Rostov.

Affären är värd omkring 40 miljoner kronor och bekräftas av IFK Norrköping.

– Jag vill tacka alla fantastiska supportrar, grabbarna i laget och ledarstaben, säger Almqvist till klubbens hemsida.

I förra veckan sålde IFK Norrköping mittbacken Rasmus Lauritsen till Dinamo Zagreb för närmare 20 miljoner kronor plus omkring tio procent i en vidareförsäljningsklausul. 

I måndags stängde de flesta transferfönstren, men fortfarande finns det möjlighet för en del ligor att värva spelare. 

Pontus Almqvist slog igenom stort i allsvenskan den här säsongen och är även med i U21-landslaget. Han gjorde läkarundersökningen för Rostov på hemmaplan i dagarna och parterna kom då också överens om ett muntligt avtal – ett avtal som enligt SportExpressens uppgifter är värt ungefär 40 miljoner kronor.

Almqvist har gjort 20 matcher i allsvenskan den här säsongen, men bara startat fem och gjort 15 inhopp. Han har trots det hunnit med att göra fem mål och två framspelningar. Tidigare har IFK Norrköping fått in bud från en italiensk klubb på omkring 20 miljoner kronor med då nobbat budet. 

Nu säljs han alltså i stället omkring 40 miljoner och Norrköping får den största delen av summan direkt samtidigt som ett antal bonusar finns inskrivna i avtalet. Dessutom har ”Peking” en vidareförsäljningsklausul på spelaren. Almqvist till Rostov blir alltså en av IFK Norrköpings absolut största affärer genom tiderna.

Pontus Almqvist såld till Rostov

– Jag vill tacka alla fantastiska supportrar, grabbarna i laget och ledarstaben. Utan er hade jag aldrig fått den här chansen och jag är otroligt tacksam för mina fem år i IFK Norrköping. Jag vill rikta ett extra stort tack till Jens Gustafsson och Marcus Falk Olander, utan dem hade jag inte tagit mig hit. IFK Norrköping är Sveriges bästa klubb för unga spelare som vill ta steget vidare. Jag önskar klubben lycka till, och vi kanske ses i framtiden, säger Pontus Almqvist till ”Pekings” hemsida.

Managern Jens Gustafsson:

– Pontus har haft en fantastisk resa hos oss. Han har jobbat väldigt hårt och under vägen lärt sig att hantera både sitt sätt att leva som elitfotbollsspelare och sina fysiska förutsättningar. Att kunna vägleda, hjälpa honom och följa den utveckling han haft har varit ett privilegium för oss alla. Vi är oerhört stolta över Pontus och den utveckling han har haft hos oss, och vi är glada över att återigen kunna stoltsera med att ännu en spelare från IFK Norrköping får möjligheten att nå sina drömmar

IFK Norrköping har sålt spelare för stora summor på löpande band de senaste åren. Om vi går tillbaka några år handlar det om bland annat Linus Wahlqvist, Christoffer ”Totte” Nyman, Emir Kujovic och Arnor Traustason som klubben sålt. Lägg därtill Simon Skrabb till Brescia, Jordan Larsson till Spartak Moskva och den största affären, Arnór Sigurdsson, till CSKA Moskva för omkring 40 miljoner, så har det kommit in ett par hundra miljoner på kontot de senaste åren. 

TV: Janne Andersson: ”Det är irriterande”