Bomb detonerade under matchen: ”Vi hade fel...”

Den hemmagjorda bomben. På en brädbit satt fyra batterier fasttejpade, och till dessa ledde flera metalltrådar. Själva laddningen var placerad i en kryddburk.
Foto: JERKER JANSSON
Rökbomben låg nedgrävd 15 centimeter under gräsmattan, och utlöstes med radiosändare.
Foto: Jerker Jansson
AIK-stjärnan Gary Sundgren betraktar hur röken väller fram.
Foto: LEIF HALLBERG/TT NYHETSBYRÅN
Idrottsparken i Norrköping fylls av rök.
Foto: LEIF HALLBERG / TT NYHETSBYRÅN

1991 detonerade en bomb under en allsvensk match mellan IFK Norrköping och AIK. 

Sprängladdningen låg nedgrävd under planen.

I en ny dokumentärfilm väljer en av gärningsmännen att berätta varför han placerade sprängladdningen på Idrottsparken.

– Vi hade bara tänkt att det var en kul grej under en match. Men där hade vi väldigt fel, säger mannen i Discovery + dokumentär ”Fotbollsbomben - det osannolika attentatet.”

24:e juli 1991. Svensk högsommar. Stormöte i allsvenskan mellan IFK Norrköping och AIK. Bortalaget kom till Idrottsparken med ett stort supporterfölje.

Anders Hjelm gav AIK ledningen efter bara ett par minuter. Men matchen kom att bli ihågkommen för något helt annat.

15 minuter in i första halvlek detonerade en hemmagjord bomb inne på planen. Sprängladdningen låg nedgrävd under planen. Plötsligt började det ryka från marken. 

– Den här händelsen är vidrig egentligen. Men om man ska ge dem som gjort det någonting är det att de gjort det otroligt bra. Vi gick ut och tittade, jag kommer ihåg att gräsmattan var så himla fin. Det fanns inga spår. Det var kirurgiskt gjort, säger Bernt Ljung som vaktade AIK:s mål i matchen. 

Matchen återupptogs och slutade 1–1. 

”Vi gick ut och tittade, jag kommer ihåg att gräsmattan var så himla fin. Det fanns inga spår. Det var kirurgiskt gjort”, minns AIK-målvakten Bernt Ljung.
Foto: JERKER JANSSON
VM-meriterade domaren Erik Fredriksson avbröt matchen, medan polis släckte sprängladdningen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

I dokumentären, gjord av Discovery + reporter Joel Segerdahl, väljer också en av personerna som tillverkat och grävt ner sprängladdningen att berätta sin version av vad som hände – och varför han gjorde det. Idén fick han och en vän under en utekväll efter att ha sett hur en bengalisk eld kastats in på en fotbollsplan. 

– Då blev det skandal. På fyllan och villan när vi pratade om det här formandes iden om ”tänk om den här bara kommer upp ur fotbollsplanen mitt under matchen. Vid mittpunkten. Tänk så förvånade alla skulle bli”, säger mannen i dokumentären ”Fotbollsbomben - det osannolika attentatet”.

Mannen, som hade ett stort intresse för kemi, tillverkade sprängladdningen hemma tillsammans med sin vän och placerade den i en kryddburk. Laddningen skulle gå av med en klockutlösare.  

Han berättar hur han och hans vän smög sig in på Idrottsparken i Norrköping nattetid för att gräva ner klockan. De snittade upp ett kryss på planen, grävde upp jorden, lade den i en väska innan de placerade sprängladdningen under en bräda och lade tillbaka jorden. 

På matchdagen satte de sig på läktarna för att se vad som hände. På väg till arenan hade de ett leende på läpparna. Efter 15 minuters spel var det dags. 

– Hela matchen stannar av. Det ryker så in i bängen. Det ryker länge. En riktigt rejäl rökutveckling. Mycket snack på läktaren. Någon kommer springandes med en hink vatten och häller på, säger mannen i dokumentären, som går att se på Discovery +.

Expressens förstasida dagen efter dådet.
Expressen den 25 juli 1991.

Bomben på Idrottsparken ledde till stor uppmärksamhet och rubriker i rikstäckande medier. Det var mer än vad gärningsmannen själv trott. 

– Jag tror vi nämnde till varandra ”vi får se om det blir någon artikel i lokaltidningen i morgon”· Det blev något helt annat, säger mannen som tillägger att han inte hade gjort om samma sak om han vetat hur stora konsekvenserna skulle bli. 

Blir avbruten igen – då lackar Janne