Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bo Hansson är inte ensam om sin rasism

Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen

Bo Hansson, min barndoms fotbollskommentator, vräker ur sig rasistisk smörja.

Men viktigare än att bränn-märka en pensionerad tv-kändis är att ta diskussionen vidare.

För Bo Hansson är inte ensam.

Svarting.

Det är ett ord som man finner i internets allra mest rasistiska skrymslen, i geggiga Flashbacktrådar som "Vi som vågar säga NEJ till svartingar!" och "Svartingar är korkade".

"Inte en till svarting som ska in", klagar Bo Hansson i radio när Kwame Karikari byts in i den 77:e minuten på Råsunda.

"Det har blivit lite för många spelare som har blivit för lika i AIK med alla de här importerna", förklarar Bo Hansson efter matchen.

För Bo Hansson är spelare med mörk hudfärg på ett visst sätt. De är mindre av individer än spelare med ljust skinn. De är svartingar som man kan dra över en kam.

Efteråt poängterar Hansson att han inte "har något emot svartingar i övrigt, en av de bästa är Martin Mutumba exempelvis".

Logiken påminner om rasister som vill sparka ut alla invandrare, men inte Ahmed som har pizzerian på hörnet, för han är schysst.

Bo Hansson är 78 år. Jag ser en bild på nätet där han öppnar sin lägenhetsdörr för en reporter. Han ser gammal och skakad ut. Han förstår inte. Svarting är inget kränkande ord i hans värld.


Bo Hansson är en pensionerad fotbollskommentator. Ingen makthavare. Visst kan man jaga honom, rasiststämpla honom.

Jag är bara inte säker på att det är så fruktbart. Bekvämt, däremot. Om man säger: "Där är rasismen, hos Bosse Hansson" så slipper man vända blicken mot sig själv, och mot resten av samhället.

Fördomar finns hos oss alla, vill jag påstå. I min egen hjärna kämpar jag ofta mot frestelsen att göra slöa generaliseringar om människor.

Dessutom är Bo Hansson långt ifrån den förste i svensk offentlighet som pratat på det här viset.


"Ladies, gentlemen and niggers", sa mediechefen Hans-Holger Albrecht, vd för MTG och i styrelsen för Metro, i ett tal på en säljkonferens 2003.

Näringslivshöjdaren Peter Wallenberg babblade 1994 i TV4 om "svartingar". Han sa att "den vite mannen" behövdes för att hålla ordning i Sydafrika. Så sent som 2006 sa han att det är "vedertaget språkbruk" att prata om svartingar.

* * *

Tyvärr finns det en hel del rasism i Sverige.

Judehat i Malmö.

Rasistiska attacker mot flykting­förläggningar.

Kvinnor med slöjor som trakasseras.

Vi som rapporterar får ofta höra att vi överdriver. Även efter den här krönikan kommer jag att få såna mail.

Slappna av din jävla PK-nisse. Svarting är bara ett ord. Inget nedsättande. Som neger ungefär.

Då säger jag: Gå ut på stan och fråga personer med mörk hudfärg om de gillar att bli kallade svartingar.

Gör det.