Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blytunga beskedet – inför AIK:s avgörande

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

AIK är vidare till playoff mot storlaget Celtic. 

Men där får laget klara sig utan Tarik Elyounoussi – som har dragit på sig tre gula kort under kvalet

– Det är svårt. Det är en match man vill spela på Celtic Park, men så är det. Jag måste lugna ned mig.

Efter 1–1 hemma mot FC Sheriff är AIK vidare i Europa League-kvalet. Därmed återstår det bara ett hinder mellan AIK och det åtråvärda gruppspelet. 

Men det är tufft motstånd som AIK måste ta sig förbi. Storlaget Celtic väntar som en sista utmaning. 

– Det är svårt att bortse från känslor, det är en klubb som vi med någon slags anglosaxisk dragning ser på när vi ska vara snälla, det lite Premier League om Celtic, men det är de inte. Det är skotska Premier League. Det är svårt att bortse från den typen av tankar och vinklar. Det är en klubb som har extremt mycket supportrar och publik som bryr sig. Det är en igenkänningsfaktor för oss i det. På många sätt möter vi något som vi själva tycker att vi är, säger Björn Wesström, sportchef i AIK. 

– Vi får blåsa upp oss rejält som klubb och lag, som allt, vi behöver alla, både publik, spelare och ledare, vara på max om vi ska ta oss förbi sista hindret.

Ekonomisk betydelse

Rikard (Norling) är inne på att motståndet är överkomligt. Är du enig där?

– Det är fotboll och vi ska spela om det. Sett till Europaspelserfarenhet så är vi en del bakom men när domaren blåser så är det elva mot elva som ska göra det, inte historien.

Vinsten mot Sheriff innebär ett dubbelmöte mot Celtic – som förhoppningsvis kan generera en stor ekonomisk vinst för AIK. 

– Förhoppningsvis fyller vi Friends. Det är väl det som det kan betyda, publiken bestämmer själva hur mycket det ska betyda. Jag hoppas att det betyder lika mycket för supportrarna som för spelarna. Då ska det vara fullt.

Elyounoussi avstängd

Vad tycker du ni har fått ut av Europa hittills?

– Jättesvårt. Det vi har fått ut hittills är fem raka i allsvenskan, det är väl den stora skillnaden hur vi varit förut så tack till vårt supportteam. Det har varit en jättestor framgång internt för oss att vi lyckas vinna i allsvenskan samtidigt. Att kombinera det med att ta oss vidare, så här långt är det tillräckligt bra.

AIK får dock klara sig utan Tarik Elyounoussi som hittills har dragit på sig tre gula kort i Europa League-kvalet. 

– Det är svårt. Det är en match man vill spela på Celtic Park, men så är det. Jag måste lugna ned mig.

Förstod du vad det betydde när du fick kortet?

– Ja, jag hade hoppats på att domaren skulle fria. Det var min första tackling, domaren sa att det var ”en potentiell målchans”, så är det. Jag har inte sett reprisen men jag kunde kanske fått en tillsägelse först.

”Måste lugna ned mig”

Elyounoussi menar dock att stor press kommer ligga på det skotska motståndet. 

– Det är fina matcher, det kommer bli bra. Våra supportrar ser fram emot matcherna. Det är stor press på Celtic, vi måste använda det mot dem, speciellt på bortaplan. De kommer vara hundra från start, ju längre det kan stå 0-0 så kommer Celtic bli stressade. Det blir spännande, jag hoppas på fullsatt på båda arenorna.

Du tycker inte lottningen är omöjlig på något sätt?

– Nej, absolut inte. Jag tror att Celtic är jättebesvikna efter sista matchen mot Cluj. De brukar inte vara överlägsna mot skandinaviskt motstånd, jag har sett Celtic tidigare mot Rosenborg och Malmö FF. Jag tror inte att Celtic ser fram emot matchen, säger Elyounoussi och fortsätter:

– Nu har vi inte sett Celtic än, vi måste kolla video sedan får Rikard lägga upp en plan. Jag tror det viktigaste är att vi visar cojones på Celtic Park och inte blir rädda för stämningen och trycket som de har där. Det är lätt att man blir tagen på sängen i början på matchen. Jag hoppas vi kan ta med oss ett bra resultat. Vi kommer ha en bra match på hemmaplan.

Bahoui hoppas på stöd i Skottland

Nabil Bahoui blev stor hjälte då han gjorde AIK:s enda mål mot FC Sheriff. Nu ser han fram emot nästa utmaning – nämligen det skotska storlaget.  

– Jag har inte så bra koll förutom att de brukar ha 50 000 varje match ungefär. Så det blir roligt, och jag hoppas att vi kan slå till med en bra siffra här hemma också, säger Bahoui som hoppas på att många AIK-supportrar tar sig till Glasgow. 

– Hade vi några supportrar med oss i Moldavien så tror jag att vi får med oss några till Skottland också. Jag vet inte hur många biljetter man får borta men vi borde ha en bra siffra. Men jag tänker mer på hemmamatchen, i dag var det 13 000 ungefär, jag tror att vi kan höja det några snäpp.