Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Blir väckt tre på natten med ett maskingevär”

Rasmus Schüller.
Foto: Djurgården Fotboll.
Foto: Darren Staples / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Rasmus Schüller är Djurgårdens nya nummer sex. 

Nu berättar nyförvärvet om känslorna att skriva på för Blåränderna, drömmen om att vinna SM-guld och att göra lumpen i Finland.

– Det värsta är när man blir väckt tre på natten med ett maskingevär, säger Schüller.

Här ger han också sin bild av provspelet med AIK förra året.

Det har hunnit hända en del i Djurgården trots att säsongen är slut. Både Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad har lämnat klubben men ersättarna är redan på plats.

Först presenterade Djurgården värvningen av Elias Andersson följt av 29-årige Rasmus Schüller som representerat klubbar som HJK, BK Häcken och Minnesota United.

Mittfältaren har dessutom 40 A-landskamper för Finland. Schüller gjorde på måndagen sitt första individuella träningspass på Kaknäs och ser fram emot sitt nya äventyr.

– Det känns fantastiskt. Jag är otroligt taggad att komma i gång med säsongen 2021. Det är lite för många veckor kvar av semestern och det känner man inte särskilt ofta när man är en rätt så erfaren spelare. Semestern brukar sitta fint men nu är det åt andra hållet, säger Rasmus Schüller inledningsvis.

Vad kan du bidra med till Djurgården?

– Min erfarenhet och egenskaper på fotbollsplanen både med och utan bollen, framför allt som spelfördelare och kontinuitetsspelare. Jag vill vinna tillbaka bollen snabbt och vara verbal på planen för att hjälpa mina medspelare. Jag tror att jag kommer passa in bra i Djurgårdens projekt.

Både Jesper Karlström och Fredrik Ulvestad har lämnat. Hur ser du på att försöka fylla den luckan?

– Det är fantastiska spelare som lämnat men jag ser det som en inspirerande utmaning att få komma in och visa vad jag kan göra för Djurgården. Rasmus Schüller kommer in som Rasmus Rasmus Schüller och kommer att spela sin fotboll. Det kommer bli riktigt bra på det sättet att Djurgården haft fina säsonger bakom sig med ett fint lag och nu blir det att bygga nytt men jag ser det som en häftig grej att vi får börja något nytt och fortsätta på den framgångsrika tiden som klubben haft senaste tiden.

Är du klar med militären?

– Ja, jag blev klar i våras. Upplägget för fotbollsspelare är att det ska kollidera så lite som möjligt med säsongen men det faller på varandra samtidigt. Det var mer armé och mindre fotboll från oktober till våren. Efter det har det bara varit fotboll.

”Blev väckt med ett maskingevär”

Vilka erfarenheter kan du ta med dig till fotbollen därifrån?

– Det var en riktigt annorlunda upplevelse jämfört med vad man har gjort tidigare. Det var en bra upplevelse och erfarenhet. Man lärde sig mycket nytt. Det är inte skarpt läge så men man lär sig stresshanteringsförmåga och organiseringsförmåga. Det var fint.

Vad var tuffast?

– Det värsta är när man blir väckt tre på natten med ett maskingevär: ”Du ska gå upp nu och du har en minut på dig att packa ihop tältet och fly”. Det har man inte varit med om tidigare (skratt) och inte den roligaste upplevelsen.

Vem är det som kommer fram med maskingeväret?

– Det är en simulerad krigssituation där fienden är nära och att vapen har avfyrats någonstans i närheten och att vi är upptäckta. Linjen jag gick på var att vi var spanare så vi skulle vara ”behind enemy lines” då är det bråttom att ta sig ur den situationen.

Vilken kravställning kommer du in med till Djurgården?

– Jag är en erfaren spelare i min bästa fotbollsålder. Jag vill vinna titlar och fotbollsmatcher och jag kommer se till att göra allt samt bidra till att människor runtom kring mig kan göra sitt allra bästa för att vi ska vinna. Djurgården har en anrik historia och en förening som är van att vinna.

Rasmus Schüller i BK Häcken.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Sveriges Mikael Ishak i kamp med Finlands Rasmus Schüller.
Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Hur gick senaste säsongen med HJK?

– Vi hade en framgångsrik säsong där vi vann ligan och cupen. Jag spelade största delarna av matcherna och bidrog med poäng. Det var ett bra fotbollsår.

Hur vill Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf använda dig?

– Djurgården har scoutat mig och vet var mina styrkor ligger som spelare. Jag tror att Djurgårdens spelsätt med sittande mittfältare kommer mina styrkor till sitt bästa uttryck. Det är som klippt och skuret för mig att kunna spela bra fotboll här.

Hur sugen är du på att vinna SM-guld?

– Absolut det vill jag. Allsvenskan är en vältävlad serie med många jätteduktiga lag. Det är en stor utmaning men jag är otroligt sugen. Jag vill kröna karriären med ett SM-guld på meritlistan.

Provtränade med AIK

För nästan exakt ett år sedan provtränade Rasmus Schüller med AIK under en period då han var kontraktslös men det blev inget avtal med Solnaklubben då.

– Det var just när jag började lumpen, säsongen i Minnesota var slut och vi skulle spela avgörande landskamper med Finland för att komma med till EM. Det var ett upplägg att få träna och komma i form inför sista avgörande landskamperna vilket gjorde att Finland till slut kunde säkra en EM-plats för första gången i historien.

– Min agent hade en bra kontakt med AIK då och den bästa uppladdningen hade inte varit att kriga i skogen hela den perioden för att sedan spela EM-kvalfotboll. Det var ett bra sätt för mig att ladda upp och det funkade bra för AIK också. Min flickvän bodde i Stockholm också vid tillfället.

Var det aktuellt att skriva på för AIK då?

– Det kan jag inte säga. Jag vet inte. För mig handlade det mest om att få in fotbollspass, vara i Stockholm för mitt sociala liv med flickvännen sedan spela de sista landskamperna med Finland och avsluta lumpen efter det.