Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Matchhjälten: ”En riktigt fin present”

Aslak Witry sätter 1-0 på frispark.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Witry firar med Emir Kujovic och Jonathan Ring.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
AIK:s Daniel Granli under matchen.Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Djurgården har vunnit sitt första allsvenska derby mot AIK sedan 2011. 

Detta efter att ytterbacken Aslak Witry blivit stor matchhjälte på Friends arena under söndagen.

 – Skönt att den äntligen satt. Det var mer känsla än kraft, viktigast var att få bollen över muren, säger Witry efter matchen.

AIK kom till derbyt mot Djurgården sargat efter 4-0 borta mot Häcken. Djurgården hade spelat 0-0 mot Östersund några dagar tidigare, och det var även halvtidsresultatet på Friends arena.

Men det var inte helt chansfattigt. 

Drygt tio minuter in i matchen fick Erik Kahl en boll efter väggspel på mitten och drev fram centralt. Skottet tvingade Per Kristian Bråtveit att rädda ut till hörna. 

En stund senare satte Emir Kujovic en boll strax utanför mål för Djurgården. 

Båda lagen hade ett antal lägen till, men det var som sagt mållöst i halvtid. 

Witry satte drömfrispark till 0-1

I den andra halvleken dröjde det inte länge innan Kalle Holmberg serverade Fredrik Ulvestad en fin boll in i straffområdet. Men mittfältaren fick inte riktigt till nicken utan Jakob Haugaard kunde plocka bollen utan större problem. 

Först i den 77:e minuten satt ledningsmålet, och det var Djurgården som gjorde det. Efter att Henok Goitom hakat upp Jesper Karlström fick bortalaget frispark precis utanför offensivt straffområde. Den förvaltade Aslak Witry på allra bästa sätt och det ledde till 0-1 på resultattavlan.

– Skönt att den äntligen satt. Det var mer känsla än kraft, viktigast var att få bollen över muren när det står 13 spelare framför målvakten. Känslan när den går in, det är eufori, säger Witry.

Segern var Djurgårdens första i allsvenskan mot AIK sedan 2011.

– Det är så klart skönt, jag visste inte att det var så länge sedan. Men det är en riktigt fint present att ge till Djurgårdssupportrarna under semestern, säger Witry.

Vad betyder segern för er?

– Den betyder mycket, vi var taggade inför matchen och ville visa vilka som var bäst. Vi visade det på planen. Vi styr grundspelet och har mycket boll.

Hur ser du på AIK:s situation, ni förvärrar deras kris?

– Det är tråkigt för AIK. Jag har lite fokus på dem, jag har fokus på Djurgården så får AIK strula med sitt.

Karlström: ”Otroligt skönt”

Djurgårdens lagkapten Jesper Karlström var mer än nöjd efter att ha brutit Djurgårdens dystra svit mot AIK i allsvenskan. 

– Otroligt skönt. Fantastisk känsla, säger han och utvecklar sina tankar om matchen:

– Första halvlek är ganska jämn men vårt presspel fungerar bra, vi gör mycket bra och vi känner att vi tar över mer och mer. Vi känner oss starkare på alla sätt och vis och vi har varit bra ett längre tag utan att få med oss allt vi vill. 

Det enda som saknades är att publiken hade kunnat få vara på plats, menar Karlström.

– Det är jättetråkigt att man inte kan få fira med dem här. Men det är så det är just nu, men man vet att alla kollar hemma och att det betyder jävligt mycket för dem. Det är jävligt kul att kunna ge dem det.

För AIK är det tuffare just nu, de parkerar på en tolfteplats i allsvenskan efter att endast ha vunnit en enda av sina åtta senaste matcher.

Kujovic: ”AIK är ett lag utan självförtroende”

Emir Kujovic har själv fortsatt problem med målskyttet men är nöjd med de tre poängen.

– Rättvist, vi var det bättre laget. AIK hade inga chanser i andra halvlek och spelade mycket på chans. Det var riktigt skönt att vi vann, välförtjänt och välbehövligt. Det betyder mycket för oss spelare, vi har spelat bra men inte fått med oss resultatet men nu vinner vi derbyt vilket är extra skönt. Nu har jag inte varit här så länge, men det har varit mycket snack om derbyspöken, men vi visade i dag att vi var mentalt där, säger Kujovic.

Hur ser du på AIK och deras situation?

– Det är tufft. Vi var beredda på att de ska spela man man men även att de kunde byta. Det blev något mitt emellan. Det syns att AIK är ett lag utan självförtroende. Det är säkert tufft för dem.