”Blir inte alltid som man förväntat sig”

Häcken leder allsvenskan. Med Tobias Sana blir laget ännu starkare.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Tobias Sana har bytt blåvita ränder mot gulsvarta.

Nu uttalar han sig om turerna efter flytten till Häcken.

– Så här är det: Livet blir inte alltid som man förväntar sig, säger Tobias Sana. 

IFK Göteborg och Tobias Sana sade för två månader sedan upp kontraktet. Nu är mittfältaren klar för spel i rivalen BK Häcken, på ett kontrakt till och med säsongen 2023 med möjlighet att förlänga med ytterligare ett år.

På torsdagen gjorde han sin andra dag i sin nya klubb och mötte media på plats.

Han hyllar serieledande Häcken rejält. 

– Det är en väldigt varm och öppen kubb som tagit emot mig med öppna armar. Otroligt varm klubb, säger Sana.

Uppbrottet från IFK Göteborg blev en infekterad och långdragen historia. 

Det började med att mittfältaren stängdes av från både träning och matcher av sin klubb efter att han öppet vänt sig mot tränaren Mikael Stahres taktik under en match, enligt uppgifter till SportExpressen.

Tobias Sanas relation till IFK Göteborg: ”Inte snackat med någon”

Relationen gick därefter inte att rädda och det slutade med att Sana och Blåvitt gick skilda vägar. 

Sana har varit klubblös fram till att det blev klart med Häcken.

– Så här är det: Livet blir inte alltid som man förväntar sig, säger Sana.

– Men man ska lära sig att göra det bästa av situationen och jag tycker det här var det bästa för mig. Jag lägger ingen vikt vid det. Det är klart att det är speciellt. Det är en klubb som gav mig extremt mycket, men nu är det som det är. Nu har jag fullt fokus på Häcken och de har gett mig den här chansen att vara här och jag är otroligt glad över det. 

Han säger att han hoppas kunna bidra med både rutin och på planen. Den fysiska formen har han hållit i gång genom att träna på gym. 

– Jag ska ge 110 procent och försöka bidra med det jag kan och med min rutin och som jag sa i går. Jag ska ta hand om de unga killarna och försöka visa vägen och försöka bidra med det jag kan, säger Tobias Sana.

Har du pratat med Mikael Stahre?

– Jag har inte snackat med någon av dem. För mig handlar det bara om att fokusera på här och nu och vad jag kan göra. Jag tittar inte tillbaka på vad som hänt. Det gäller att förstå och lägga det bakom. Jag är en positiv människa och ser ljuset i tunneln nu, att träna fotboll varje dag med en grupp och jag ska försöka göra det jag kan.

Tobias Sana: ”Vi har haft kontakt hela tiden”
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Träffade förre lagkamraten i går

På frågan om turerna kring Blåvitt var något som påverkade samtalen med Häcken, svarar Sana att de inte gjorde det. 

– Vi har haft kontakt hela tiden. 

Men flera av lagkamraterna i Blåvitt kände också till flytten och reaktionerna från dem beskriver han så här:  

– Jag har många fantastiska lagkamrater där som har skrivit till mig. Senast i går umgicks jag med Alexander Jallow, vi käkade middag. Jag är tajt med dem. Det är mina gamla lagkamrater, så enkelt är det. Det är en skön känsla, de är glada för mig, för de vet hur mycket jag brinner för fotboll och att jag älskar att spela fotboll också, så de är glada för mig.

Var det viktigt för dig att välja en Göteborgsklubb?

– Hela helheten var bra för mig. Jag ville inte flytta ifrån min dotter och allt vad det där innebär. Delad vårdnad med min dotters mamma, så vecka för vecka. Och hennes betydelse för mig är enorm, så att.. Att sen få bo kvar i Göteborg och kunna ha henne vecka för vecka, det betyder extremt viktigt för mig. Det var ett ganska enkelt val när det kommer till att jag prioriterar min dotter i det hela. Och sen förutsättningarna, hur de spelar fotboll och allting, snacket med klubben har varit väldigt bra.

Hade du pratat med dottern om flytten?

– Så klart. Första gången när jag bodde i Danmark såg jag henne inte ofta så att säga. Hon är medveten, hon är sju år nu och så klart vill hon inte att pappa ska flytta. Så hon blev glad att jag stannar kvar i Göteborg.

Sportchef Martin Ericsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sportchefen: ”Tog referenser”

Sportchef Martin Ericson säger att det är oklart när Sana kan komma i spel, men att de hoppas att han ska kunna vara aktuell snart. 

Han har tränat på gymmet och känt på det även på planen. 

– Vi tycker att det är en bra värvning, annars hade vi inte gjort det. Det är en bra profil för oss. En spelare med stora offensiva kvaliteter och stor rutin från olika ligor och stora lag. En spelare som förväntas kunna gå in och bidra ganska omgående även om han haft ett lite break fysiskt. Vi tror det är en ganska kort uppstart för honom. 

När började diskussionerna om att värva? 

– Egentligen satt vi ganska nöjda efter att vi tagit in Simon, Leo, och Gustav. Sen fick vi en allvarlig skada på Ali Youssef, då blev det väldigt konkret. Så vi har egentligen haft kontakt hela vägen med Tobias agent. Tanken har funnits där men togs mer konkret efter det.

Hur diskuterade ni turerna som har varit kring Blåvitt? 

– Som vi gör med alla spelare så tar vi så mycket referenser vi kan, gör så mycket research vi kan och försöker bilda oss en uppfattning av vem spelaren är, även utanför planen. Så har vi gjort i det här fallet också och har kommit fram till att det känns mycket bra.


Rondo svarar på lyssnarnas frågor – AIK-tränaren Bartosz Grzelak i huvudfokus