Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjälten: ”Har jobbat med mental tränare”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Saku Ylätupa spelade en avgörande roll i AIK:s premiärmatch.
Först spräckte han målnollan – och sedan spelade han fram till 2-0.

– Nu får jag många en-mot-en-lägen och kommer i fler lägen för att skjuta och slå inlägg, säger matchhjälten. 

Utlånad till Mariehamn ifjol men när allsvenskan drog i gång för AIK visade 21-åriga Saku Ylätupa att han är att räkna med i Bartosz Grzelak lagbygge. 

I den inledande matchen mot Degerfors så var det AIK som förde spelet. I halvtid klagade lagkaptenen hos nykomlingen, Oliver Ekroth, på att man agerade lite naivt när han intervjuades i Discovery Plus. 

För i slutet av första halvlek, närmare bestämt i den 38:e matchminuten, tog Ylätupa vara på ett inlägg av Erick Otieno och nätade 1-0 i ett näst intill öppet mål. Det var den finska spelarens första allsvenska mål. Och ett hungrigt AIK som dessförinnan sett Stefanelli ha ett livsfarligt skott i ribban fick utdelning av sitt arbete. 

Bahoui: ”En fin laginsats” 

Degerfors höll modet uppe i andra halvlek men fick återigen vika sig för hemmalagets revanschsugna Saku Ylätupa. Den här gången serverade han, efter ett fint förarbete, ett inlägg som Nabil Bahoui förvaltade på bästa sätt och nickade in 2-0 till AIK. 

Ismael Diawara i Degerfors var fortsatt uppvaktad i andra halvlek, inte minst av Stefanelli. I slutminuterna stod bortalaget för en farlig målchans som var nära att ställa Budimir Janosevic men matchen slutade 2-0. 

Nabil Bahoui var nöjd med premiärmatchen. 

– Vi visste att det skulle vara ett tufft motstånd och att det var bra på att rulla boll. En premiärmatch är alltid tuff men det kändes som att det rullade på bra, säger målskytten till Discovery Plus och tillade: 

– Det var en fin laginsats. 

Ekroth: ”Tagna på sängen” 

I Degerfors läger var det en besviken stämning efter premiärmatchen. 

– Vi blir lite tagna på sängen. Vi möter ett bra AIK, det är inget snack om det och har mycket att lära. Jag tycker att vi höjer oss i andra och få lite längre anfall och får hålla i bollen. Men överlag har vi svårt att skapa målchanser, säger Oliver Ekroth och fortsätter:

– Vi blir straffade ganska hårt av AIK, det blir man av bra lag. Vi blir straffade två gånger i dag.

– Vi åkte inte hit för att förlora, vi ville vinna. Vi försökte det, men vi får lära oss av det här. Vi får titta på det här och justera det vi behöver, säger han.

Hjälten: ”Har jobbat med mental tränare”

För Saku Ylätupa var målet och assisten en perfekt inledning på säsongen. Mittfältaren, som kom till AIK från Ajax inför säsongen 2019, har haft svårt att få det att fungera tidigare år, men kom i gång direkt i premiären.

Efter matchen berättade han att han arbetat med en mental tränare.

– Jag hade faktiskt en mental tränare under förra säsongen. Det har hjälpt. Det är bra att ha någon att prata med om man har problem eller något annat i tankarna, säger han.

Vad har ni pratat om?

– Jag vet inte, mentala aspekter av matcherna och utanför matcher. Det har varit nyttigt för mig.

Har Bartosz Grzelak ändrat din roll?

– Ja, vi spelar annorlunda än när Rikard var här. Nu får jag många en-mot-en-lägen och kommer i fler lägen för att skjuta och slå inlägg.


Highlights från Kalmar och Degerfors