Blåvitts usla siffror: ”Det är tiomiljonerkronorssfrågan”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Nio matcher mot lagen ovanför i tabellen.

IFK Göteborg har bara vunnit en av dem.

– Det är solklart var den stora förbättringspotentialen är för oss, säger Emil Salomonsson.

Under söndagen förlorade IFK Göteborg med 3–0 borta mot Djurgårdens IF. I och med det förlängdes deras usla svit mot topplagen i allsvenskan.

Av de nio matcher som de blåvita har spelat mot lagen som ligger topp-sex just nu har bara en slutat med seger. Den kom mot BK Häcken (2–0) i omgång tre.

Sedan dess har IFK Göteborg radat upp en åtta matcher lång segerlös svit – innehållande en målskillnad på svaga 2–13.

– Det är solklart var den stora förbättringspotentialen är för oss. Bortsett från Helsingborg hemma senast har vi gjort vårt jobb mot lagen under, vunnit mot dem också. Men mot lagen över oss har vi haft det jobbigt, säger Emil Salomonsson.

Går det att förklara?

– Jag vet inte. Det är tiomiljonerkronorssfrågan. Det är det vi jobbar med. Vi har en progression i vårt spel, vi når nya nivåer. Jag tycker att spelarna som har kommit in har gjort det bra och hjälpt oss i det. 

Carl Johansson:

– Vi har haft det tufft mot lagen som ligger där uppe. Jag tycker att vi har gjort sämre prestationer än vad vi gjorde i dag, därför är det extra tungt att åka hem med 0–3. Jag tycker ändå att vi är på rätt väg. Vi får bara hoppas att vinsterna kommer. Nu har vi Malmö och AIK hemma bland annat. Jag hoppas att vi kan ta någon trea där.

IFK Göteborg ska även möta BK Häcken innan den allsvenska säsongen är över. När det gäller topplag, alltså.

– Framförallt tycker jag att när det har ställts på sin spets, när vi har varit på väg att ha häng, så har vi tyvärr inte lyckats vinna de matcherna. Vi får försöka mobilisera ny kraft, säger Simon Thern.

Sitter det i huvudet?

– Nej, det skulle jag absolut inte säga. Det är inget som jag tror att någon springer runt och tänker på. Varje match lever sitt eget liv. 

Härnäst väntar ett landslagsuppehåll. Kanske kommer det lägligt för IFK Göteborg?

– För mig personligen känns det skönt, det känns som att man behöver ett break. Får försöka hitta tillbaka lite och ta de här sista matcherna och försöka vinna dem och ta oss så högt upp tabellen som möjligt, det är tuffa matcher men vi har någonting och vi måste bygga vidare på det, säger Marcus Berg.

Fakta: IFK Göteborgs möten med topplagen

1. Djurgårdens IF: 0–3 och 1–1

2. BK Häcken: 2–0

3. Hammarby IF: 0–1 och 0–3

4. Malmö FF: 0–1

5. AIK: 0–1

6. Kalmar FF: 0–1 och 1–2