Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Blåvitts besked om ekonomiska läget

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN

IFK Göteborg väntas gå runt tolv miljoner kronor plus i år.

Det meddelade klubben på ett medlemsmöte under måndagskvällen.

– Det är ingen slump, säger Blåvitts klubbdirektör Håkan Mild.

IFK Göteborg slutade på åttonde plats i allsvenskan 2022.

Ekonomiskt var året desto mer framgångsrikt.

På ett medlemsmöte under måndagen berättade Blåvitts ekonomichef Marcus Hermansson att klubben kommer att nå ett plusresultat på cirka tolv miljoner kronor. 

Enligt klubbdirektör Håkan Mild är det ingen tillfällighet att siffrorna är positiva. Blåvitt-basen pratade bland annat om ett gott utfall för partnernätverket, publikrekryteringen och nämnde även kravbilden på sporten.

– Det är ingen slump att vi har gått framåt ekonomiskt och i vår verksamhet på många olika sätt. Det finns ett stort kunnande, stor nyfikenhet och nytänk och vi vågar vara mer offensiva än defensiva. Det ger resultat, säger Håkan Mild under mötet.

IFK Göteborg höll medlemsmöte under måndagen.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN

Sålde tre tongivande spelare

IFK Göteborg gjorde flera spelarförsäljningar i år. Tongivande spelare som Oscar Vilhelmsson (Darmstadt), Alexander Jallow (Brescia) och Kevin Yakob (Århus) lämnade klubben under den gångna säsongen.

I fjol redovisade IFK Göteborg en vinst på 12,4 miljoner kronor, men då fick föreningen också ett pandemistöd på tio miljoner. Transferöverskottet 2021 var närmare 39 miljoner kronor, en siffra man är en bra bit ifrån i år.

– Vi har helt enkelt inte behövt sälja spelare och det är helt enligt planen. Vi har ökat intäkterna på annat sätt, inte minst via publiksiffrorna, förklarade ekonomichef Marcus Hermansson nyligen i en intervju med Expressen och avslöjade samtidigt att det initialt blir en större pengapåse till den sportsliga verksamheten inför säsongen 2023:

– Det handlar om att våga vara lite mer offensiva framöver. Vi kan inte bromsa oss till sportslig framgång.