Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BK Häckens galna manfall: ”Väldigt speciell situation”

Per-Mathias Högmo.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Veteranen Erik Friberg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Alexander Jeremejeff, Mikkel Rygaard och Tobias Sana har tillsammans gjort 56 procent av BK Häckens mål. 

Mot Varberg i guldjakten saknas alla tre – plus nyckelspelaren Samuel Gustafson och Valgeir Fridriksson. 

– Det är en väldigt speciell situation, men vi är väl förberedda, säger tränaren Per-Mathias Högmo. 

Mot Hammarby senast (1-1) drog BK Häcken på sig fem gula kort – fyra ledde till avstängningar. Och det är inga dåliga pjäser som Hisingsklubben saknar i den svåra bortamatchen mot Varbergs Bois under söndagen. 

Skyttekungen Alexander Jeremejeff (21 mål, tre assist), spelgeniet Mikkel Rygaard (sju mål, två assist), mittfältsmotorn Samuel Gustafsson (fem assist) och vänsterbacken Valgeir Fridriksson (två assist) tvingas alla stå över. Dessutom skadade sig startspelaren Tobias Sana (ett mål) nyligen på en träning och blir borta i omkring sex månader. 

Så BK Häcken får i princip klara sig utan halva sitt ordinarie lag och 56 procent av gjorda mål (29 av 52) och 32 procent av assisten (12 av 37). 

– Men vi har många spännande spelare som kan komma in och som har mål i sig, som Turgott, Uddenäs, Olden Larsen och så kommer Simon (Gustafson) närmare sitt första mål, han prickade ju ribban mot Hammarby, säger tränaren Per-Mathias Högmo. 

”Den svåraste matchen av alla”

Tabelltvåan BK Häckens återstående spelschema är allt annat än lätt. Förutom Varberg väntar Djurgården (b), Sundsvall (h), AIK (b), Malmö FF (h), IFK Göteborg (b) och IFK Norrköping (h). 

– Jag har sagt till spelarna att Varberg borta är den kanske svåraste matchen av alla vi har kvar. Det är imponerande vad de har fått till över tid och hur klubben och tränarteamet arbetar. Och de har en del okej spelare, inget tvivel om det, men vi är väl förberedda och vet vad som väntar, säger Högmo. 

En spelare som sannolikt får chansen är Erik Friberg, 36. Lagkapten har inte startat en enda match i allsvenskan den här säsongen på grund av konkurrensskäl. 

– Klart jag är spelsugen, det ska bli kul att se om det fortfarande finns något kvar i kroppen att mjölka ut, haha, säger Friberg. 

Hur har det varit att vara avbytare hela året? 

– Herregud, det har inte varit någon fara så. Det var mest i början man undrade lite, men nu har jag vant mig vid det. Jag är fortfarande lagkapten och det går ju så pass bra för laget. Nu ska vi se till att få ett bra resultat mot Varberg, sedan är alla avstängda tillbaka mot Djurgården. 

”Vill vi vinna guld måste vi...”

Han medger att det blir en stor omställning att byta ut halva startelvan. 

– Det är många som inte spelat ihop alls, men vi tränar ju tillsammans. Och vill vi vinna SM-guld måste vi vinna en sådan här match. Visst, det är en långsam gräsmatta, ofta blåsigt och jag har all respekt för Varberg, men vi ska hitta en väg att vinna. Trots alla avbräck har vi både bredd och spets, säger Erik Friberg. 

Så kan BK Häcken starta mot Varberg

4-3-3 från höger 

Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Amane Romeo, Erik Friberg, Simon Gustafson – Oscar Uddenäs, Blair Turgott, Ibrahim Sadiq