Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

BK Häcken-stjärnan om beslutet: ”Blev irriterad”

Per-Mathias Högmo.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Simon Gustafson gillar inte att bli utbytt.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Heta känslor, en irriterad Simon Gustafson, fem gula kort – och fyra avstängda spelare i nästa match. 

BK Häcken-tränaren Per-Mathias Högmo är kritisk till domarinsatsen. 

– I en toppmatch är det viktigt att domaren känner av stämningen. Det gjorde han inte i dag, säger norrmannen efter 1-1 mot Hammarby. 

BK Häcken drog på sig fem varningar på Bravida arena medan guldkonkurrenten Hammarby helt klarade sig undan. 

– Det var för många gula kort och felbeslut. Det ska vara känslor i en toppmatch, Samuel (Gustafson) får en armbåge i huvudet, men han blåser inte av och i stället får vi två gula kort. Straffsituationen, den ser han inte. Man får leva med det, men det kommer fler tuffa matcher och då är det viktigt med en domare som känner av stämningen i matchen, säger Per-Mathias Högmo. 

BK Häcken tryckte på hårt i första halvlek och hade två bollar i ribban och en i stolpen, men det var Hammarbys Gustav Ludwigson som gjorde det enda målet före paus. I jakten på en kvittering gjorde Högmo flera byten i andra halvlek. 

Efter 69 minuter fick Simon Gustafson kliva av (Amane Romeo kom in) och det beslutet gillade mittfältsstjärnan inte. 

– Jag blev irriterad, för jag ville var kvar och försöka vinna matchen åt oss vilket alla spelare som bli utbytta bör känna. Sedan är det inget mer med det, det är tränarens beslut. Och sedan gjorde vi ju mål, det var ju rätt skönt för irritationen, säger Gustafson. 

Högmo: 

– Det är mycket känslor och besvikelse. Simon var kanske först och främst besviken på sig själv. 

”De kör över vår skyttekung”

På stopptid gjorde Hammarbys mittbacksdebutant Nathaniel Adjei självmål och toppmötet slutade med delad pott. Därmed skiljer det fortfarande fem pinnar mellan lagen. 

– Det är bra att de inte fick tre, sedan hade vi så klart hoppats på tre själva. Men som matchen utvecklade sig är det ett okej resultat för oss. Vi har några bollar i ramen, vi har en handssituation i slutet som lika gärna kan bli straff, sedan är vi oskarpa i vissa lägen. Jag tycker generellt sett att vi gör en okej match, inte mer, säger Simon Gustafson. 

Hemmaspelarna protesterade flera gånger vilt mot domarteamet, främst i första halvlek. Om det säger Gustafson följande: 

– Det är mycket känslor. För mig handlar det om att det är en toppmatch, det ska vara mycket känslor, det är kul att kolla på och det är kul att spela. Sedan är det situationer där de kör över vår skyttekung (Alexander Jeremejeff) och armbågar vår kapten (Samuel Gustafson), då måste man stå upp för det. Det är ingenting mot domaren, han försöker sitt bästa precis som vi gör. Det handlar om att vi ska ha en kultur och en mentalitet där vi står upp för varandra. Man måste kunna reagera när man får grejer emot sig som jag inte tycker är fair. 

Jeremejeff avstängd

Efter landslagsuppehållet väntar Varbergs Bois på bortaplan den 2 oktober. Då är följande startspelare i BK Häcken avstängda: Valgeir Fridriksson, Samuel Gustafson, Mikkel Rygaard – och Alexander Jeremejeff. 

– Det är nästan bra att alla kommer på samma gång så att de är tillbaka när vi möter Djurgården (i omgången efter). Vi har spelare som kan gå in och göra ett bra jobb, vi har en stark trupp med många spelsugna spelare som är glada över att få chansen, säger Per-Mathias Högmo.