Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Björn Eriksson frias efter jäv-misstanken

RF-basen Björn Eriksson satt på dubbla stolar
Björn Eriksson Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Björn Eriksson Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

RF:s ordförande Björn Eriksson frias från misstankarna om jäv.

Det står klart efter att advokatbyrån Setterwalls presenterat sin oberoende utredning.

– Det är ingen överraskning. Jag har hela tiden sagt att det här är trams och opinionsbildning, säger Björn Eriksson till DN.

Efter Expressens granskning om Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson fick RF:s visselblåsartjänst in ett hundratal anmälningar om jäv.

Expressen kunde då berätta att Eriksson arbetat som lobbyist åt vaktbolagsbranschen under tiden han i egenskap av RF:s ordförande diskuterat med rikspolischefen om att ersätta poliser med ordningsvakter på fotbollsmatcher.

Fotbollssupportrar i hela landet har krävt hans avgång och RF tillsatte en oberoende utredning för att granska Eriksson.

– Jag tycker inte att man kan vifta bort det och hävda att det inte är några problem att sitta på så många stolar. Det här är ett problem, sade Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk Elitfotboll (Sef).

Nu står det klart att Björn Eriksson frias från misstankarna om jäv efter att advokatbyrån Setterwalls utredning blivit klar.

Björn Eriksson frias från misstanke om jäv

”Utredningen visar att det är korrekt att Björn Eriksson innehar eller har innehaft ett antal närliggande uppdrag inom säkerhetsområdet som skulle kunna innebära en intressekonflikt i förhållande till uppdraget som ordförande i Riksidrottsförbundets styrelse. Uppdragen har emellertid rapporterats och godkänts av valberedningen, före det att Björn Eriksson har blivit vald till ordförande i Riksidrottsförbundets styrelse, i enlighet med de riktlinjer som Riksidrottsförbundets valberedning har ställt upp”, står det bland annat i utredningen enligt DN. 

Björn Eriksson säger själv att han inte är överraskad men känner sig lättad över att ha blivit friad.

– På många sätt har den här tiden varit väldigt jobbig. Det har varit personliga hot, man har gett sig på barnen, nattliga samtal. Om man nu inte tycker det är okej att elda pyroteknik inne bland människor ska man inte behöva löpa gatlopp för att man har den uppfattningen, säger Eriksson till DN.