Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlig lapp i fokus under rättegången

ÖFK:s tidigare ordförande hoppfull inför rättegångsstarten
Östersunds tidigare ordförande Daniel KindbergFoto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Östersund jublar under framgångarna i Europa LeagueFoto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

HÄRNÖSAND. Rättegången mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg startade på torsdagen.

Åklagaren ska bland annat bevisa att han är skyldig med hjälp av telefonavlyssning, beslagtagna sms och mejl, vittnesförhör – och hemliga lappar som hamnade i fokus under eftermiddagen.

Kindberg riskerar fängelse – och klubben kan flyttas ned från allsvenskan.

– Skönt att det sätter i gång. Jag förutsätter att jag blir frikänd men nu ska förhandlingarna ha sin gång, säger Kindberg när han anländer till rättegången.

Daniel Kindberg är mannen bakom framgångssagan Östersunds FK – laget som snabbt klättrade i det svenska seriesystemet, tog sig ut i Europa och nu är etablerade i allsvenskan.

Rättegången i Härnösand som började på torsdagen handlar om misstankar om grova ekobrott som ska ha hjälpt till att fylla på klubbkassan med hjälp av oriktiga fakturor.

– I flera fall finns det ett samband mellan utbetalningar och sponsring, säger Ekobrottsmyndighetens åklagare Niklas Jeppsson.

I bevisningen finns flera mejl inom Östersunds FK med beskrivningar av ekonomisk kris genom åren. Riktigt illa var det 2015 att döma av mejlen.

– Ekonomin i ÖFK förbättras snabbt genom sponsring från XX (Sollefteåföretaget), säger åklagaren.

När rättegången startar visar han flera exempel på hur Daniel Kindberg gett instruktioner om hur fakturorna ska se ut.

Och under eftermiddagen kom en hemlig lapp med anteckningar om ”fördelning luft” i fokus. På den lappen finns också en notering som tolkas som ”luftfaktura”. Den anteckningslappen, och ytterligare några sidor med anteckningar, hittades på Kindbergs vd-kontor.

Daniel Kindbergs anteckningslapp med fördelning av luftfakturering inom olika projekt hos Östersundshem, enligt åklagaren.Foto: Ekobrottsmyndigheten

När den visades upp av åklagaren lyssnade Kindberg intensivt på åklagaren och gjorde några noteringar.

– Daniel Kindberg förnekar brott, konstaterade hans försvarare, advokat Olle Kullinger, efter att åklagaren börjat med att lägga fram anklagelserna.

I korthet handlar anklagelserna om att en åtalad Sollefteåföretagare skickat oriktiga fakturor till en chef på Peab som också ställs inför rätta. De nekade också när rättegången började.

Advokat Olle Kullinger och Daniel Kindberg.Foto: Fredrik Sjöshult

Peabchefen har fixat betalningen till Sollefteå och samtidigt fakturerat de påhittade kostnaderna vidare till bostadsbolaget Östersundshem där Daniel Kindberg var vd och godkände fakturorna från Peab.

Östersundshem byggde under de här åren ut ”Stadsdel Norr” för flera miljarder och enligt åtalet de oriktiga fakturorna använts för att komma över omkring 15 miljoner kronor mellan 2013 och 2017 i brottsupplägget som Kindberg, Peabchefen och Sollefteåföretagaren nu är åtalade för.

Saltade eller falska fakturor

Sollefteåföretagen sponsrade Östersunds FK och tack vare brottsupplägget ska han, enligt åklagaren, ha kunnat skicka flera miljoner vidare till ÖFK.

Daniel Kindberg, som både var vd för Östersundshem och ordförande för ÖFK, erkände brott i ett förhör när han satt anhållen men efter att han släppts har han tagit tillbaka erkännandet. I rättegången nekar han till brott och tillbakavisar att det handlar om oriktiga fakturor.

Daniel Kindberg (i mitten) när han kom till tingsrätten på torsdagsmorgonen.Foto: Fredrik Sjöshult

Åklagaren har bevisbördan i rättegången och det har Kindberg tryckt på i intervjuer inför rättegången: Det är åklagaren som ska bevisa att det handlat om falska eller saltade fakturor. När rättegången började upprepades det av de åtalade.

– Fakturorna har inte varit osanna, svarade Sollefteåföretagarens försvarsadvokat Jonas Granfelt på åklagarens anklagelser.

Kammaråklagare Niklas Jeppsson har kallat en rad vittnen för att bevisa att arbetet som fakturorna handlar om inte har utförts. Åklagarens bevisning bygger också på en rad beslagtagna hemliga lappar, mejl som hittats i de åtalades datorer, telefonavlyssning, sms som skickats av de åtalade och olika utredningar som i efterhand gjorts av de inblandade bolagen.

– I det här målet har det vid två tillfällen gjorts husrannsakningar för att eftersöka handlingar, datorer och mobiler. Ett stort antal datorer och mobiler har undersökts, säger åklagare Jeppsson när han börjar sin bevisgenomgång.

”Ekonomisk dopning”

Daniel Kindberg och de andra åtalade riskerar långa fängelsestraff om de döms i rättegången som ska pågå fram till början av oktober. Ekobrottsmyndigheten kräver också sju års näringsförbud för Kindberg.

För Östersunds FK kan rättegången få stor betydelse. En åtalspunkt handlar om oriktiga fakturor som ska ha bokförts fel i ett ÖFK-bolag och hela rättegången handlar om det som kallats för ”ekonomisk dopning” av föreningen.

Fotbollsförbundets representantskap träffas i höst och kan då degradera ÖFK från allsvenskan till en lägre division om det funnits ekonomiska oegentligheter i klubben som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

Expressens Fredrik Sjöshult på plats inför rättegången