Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

AIK besvikna – ska överklaga beslutet

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

AIK ville ha 5500 åskådare på Norra ståplats till derbyt mot Djurgården den 3 oktober.

Nu har de fått ett förhandsbesked att de får ta in 2500 personer. 

Klubben är besviken över beskedet – och att det tagit sån tid att få svar. 

”AIK Fotboll kommer att överklaga beslutet och hanteringen av villkoret”, skriver AIK på sin hemsida

Inte sedan säsongsavslutningen 2019 har det kunnat vara fullsatt på en allsvensk match, men på onsdagen släpps restriktionerna och klubbarna kan återigen fylla sina arenor. 

På söndag är det derby mellan guldjagande AIK och Djurgården på Friends arena. 

Men matchen har, trots att coronarestriktionerna släppt, föregåtts av problem. 

Anledningen är att arrangören AIK inte fått tillståndsbesked av polismyndigheten. I lördags berättade klubbens vice klubbdirektör Fredrik Söderberg för Fotboll Direkt att de kände att hanteringen var undermålig. 

– Det stämmer att vi inte fått vårt tillstånd ännu och vi har faktiskt inte ens fått ett förhandsbesked om vilka villkor vi kan förvänta oss. Detta trots att vår ansökan lämnades in den 15 september, säger han. 

AIK:s kritik mot hanteringen av tillståndsansökan

Söderberg fortsätter: 

– Vi förstår vi också att det blir en speciell handläggning med ett Stockholmsderby som första match efter att coronarestriktionerna tagits bort. Men det blir väldigt svårarbetat när förhandsbesked och tillstånd inkommer så pass sent som i detta fall.

I går kom beskedet att AIK sköt på sitt biljettsläpp till klockan 14 i dag då de ännu inte fått ett besked. AIK skrev då på sin hemsida att ”vi finner hanteringen av ansökan till matchen mot Djurgårdens IF ytterst beklagligt och dessvärre ingenting som hjälper oss som arrangör att borga för att god ordning och säkerhet ska råda”

En dryg timme efter att biljetterna släppts på tisdagen meddelar AIK att de fått ett förhandsbesked från polismyndigheten. 

AIK hade ansökt om att få ta in 5500 personer på Norra ståplats, men kommer bara få ta in 2500. 

”Som klubben tidigare annonserat är AIK Fotboll motståndare till kapacitetsneddragning som villkor för att komma till bukt mot ordningsstörningar. Vi kan därför konstatera att dagens besked inte är vad vi betraktar som skäligt eller ligger i linje med den säkerhetsplan vi skickat in i samband med vår ansökan. Rådande villkor kommer dock inte att medföra omplacering av åskådare då villkorad maxkapacitet inte har uppnåtts”, skriver AIK på sin hemsida

AIK överklagar polisens beslut

AIK trycker vidare på att de är väldigt besvikna på handläggningstiden och säger att det sena beskedet innebär ”försvårande omständigheter för både vår säkerhetsplanering som service gentemot vår publik”

AIK avslutar med att meddela att de tänker överklaga såväl polismyndighetens beslut som deras hantering av ärendet. 

I samband en presskonferens om villkorstrappan som polisen anordnade under tisdagen ställde SportExpressen frågor till Stefan Hector, chef för operativa enheten vid Noa, om AIK:s kritik mot hur polisen hanterat tillståndsansökan. Hector hänvisade då alla frågor om Stockholmsderbyt till polisen i region Stockholm.


SportExpressen söker AIK:s vice klubbdirektör Fredrik Söderberg.