Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet väcker känslor hos Hammarby–fansen

Anders Berghagen, klubbchef i IK Frej.
Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

IK Frej byter namn till Stockholm Talangfotbollsförening.

Beslutet är omdiskuterat men Frejs klubbchef Anders Berghagen är glad efter årsmötet där beslutet togs.

– Det är en bra lösning, absolut, jag ser inte någon nackdel i den, säger Berghagen.

Bajen fans är dock mindre glada.

– Vår ståndpunkt är att ”antingen är man Hammarby eller inte”, säger föreningens pressansvarige Kalle Strandberg.

Hammarby har tagit över verksamheten hos division 1-klubben IK Frej och under onsdagen stod det klart att föreningen dessutom byter namn.

Frejs medlemmar röstade ja till ett utträde ur Alliansföreningen IK Frej och klubben kommer nu flytta sin bas till Stockholm permanent samtidigt som man byter namn till Stockholm Talangfotbollsförening. I utbyte tar IK Frej över Hammarby TFF:s plats i division fyra där man startar om nästa säsong.

Anders Berghagen, 63, har varit en del av IK Frej sedan hans pappa Åke grundade föreningen 1968. Först var han aktiv som spelare och därefter har han fortsatt som eldsjäl i föreningen i olika roller. Den senaste tiden har han varit tillförordnad klubbdirektör i Frej och han är nöjd med beslutet på årsmötet.

– Jag var med på årsmötet och jag var med och röstade. Det jag tyckte var väldigt positivt var att det blev ett neutralt namn på det nya laget och att vi får behålla våra färger i det. Ärligt talat blev det en väldigt bra upplösning av en knepig situation tycker jag, säger Anders Berghagen.

– Jag röstade för uttåget. Vi var tvungna att göra något och pengarna fanns inte. Vi var tvungna att gå tillbaka ett steg. Vi har lärt oss väldigt, väldigt mycket under de här fem åren i superettan. Som klubb betraktad är IK Frej helt plötsligt på fotbollskartan, vilket är väldigt, väldigt positivt. Nu får ungdomsverksamheten blomma upp från början. Där har vi det väldigt starkt på både kill- och tjejsidan. Vi kan växa upp och bli ett starkt lag i division två eller ett. Det andra var en fantastisk dröm som vi har varit igenom men alla drömmar tar slut.

Beslutet har fått kritik

Samtidigt som Hammarby tagit över Frej har klubben kritiserats från olika håll. Bajen fans, fristående supporterförening till Hammarby, motsatte sig att man skulle flytta Frej från Täby kyrkby till Stockholm när sådana uppgifter började florera under hösten.

– Det är bedrövligt och direkt osmakligt, sa Bajen fans pressansvarige Kalle Strandberg till Fotboll Sthlm i oktober.

Strax innan Frejs årsmöte under torsdagen publicerade också Bajen fans en uppmaning till Frejs medlemmar om att rösta emot ett förslag där Frej skulle byta namn till Hammarby Talang.

”Vår tydliga ståndpunkt har alltid varit att vi inte under några omständigheter vill se att IK Frej byter namn till någonting som kan relateras till Hammarby IF”, skrev Bajen fans och fortsatte sedan:

”Vi vädjar därför till IK Frejs styrelse och medlemmar att rösta emot det förslag om namnbyte som kommer tas upp på kvällens årsmöte. Det är ni som är IK Frej, det är vi som är Hammarby!”

Efter beskedet från årsmötet fick Hammarby utstå mer kritik i sociala medier.

”De räddade Frej från konkurs. Men om detta blev utfallet. Vad är då skillnaden? De har inte räddat en förening. De har bara köpt en plats högt upp i systemet för sina talanger”, skrev exempelvis sportjournalisten Leonard Jägerskiöld på Twitter. 

Anders Berghagen säger att han inte har några kommentarer till synpunkter från Bajen fans eller till de åsikter som kommit fram i sociala medier.

– Det är klart att om man håller på ett visst lag har man massa synpunkter. Jag har inga synpunkter. Jag vet att fansen brinner för sitt lag och det gör jag också men jag ser hellre i vårt fall att vi blir ett IK Frej som kan stå på egna ben igen, säger Berghagen.

– Vi hade en kul resa som tog slut, Bajen var schysta och gick in och hjälpte oss och om Bajen fans tycker det är fel får det stå för dem. Jag tycker det blev en väldigt bra lösning.

”Nu har ingen kommit till skada”

Du tycker inte heller att det är moraliskt fel att de får en gratisplats högt upp i seriesystemet?

– Nej, det har jag inga synpunkter på heller. Om man tittar på fotbollen på den här nivån, hur många spelare stannar i en klubb i mer än ett eller två år? Är det moraliskt eller inte att byta klubb som man byter kalsingar? Det är två olika resonemang så klart men jag tror inte att det var baktanken från Hammarby. De hade väl en vision om att kunna göra något bra med oss som samarbetsklubb men nu var skulderna lite för stora för att man skulle kunna driva det i vår regi. Vi har inte resurserna och organisationen, Hammarby har det. Jag vet inte om det är moral eller etik i det fallet.

Anders Berghagen tycker också att det blivit en bra lösning eftersom ingen kommit till skada ekonomiskt.

– Hade vi låtit Frej gå i konkurs hade ett antal personer kommit till skada både privat och företagsmässigt, Nu har ingen kommit till skada, inte ens Täby kommun. De har fått sina pengar. Den vinkeln är också intressant tycker jag.

Är det en bra lösning för alla parter?

– Det tror jag. Och det finns ett intresse av att tillhöra IK Frej. Vi har fått ett positivt rykte nu, att vi är en stabil och bra klubb med en fantastisk ungdomsverksamhet. Där ligger vi i de högsta divisionerna i Sverige och har utvecklats fantastiskt mycket. Det är en bra lösning, absolut, jag ser inte någon nackdel i den.

Bajen fans reaktion på beslutet

Bajen fans pressansvarige Kalle Strandberg säger att det viktigaste med Frejs årsmöte var att det nya namnet på laget inte skulle förknippas med Hammarby.

– Historien har ju pågått i över ett år och Frej-grejen har tagit olika vägar. Det här handlar om namnförslaget, att de skulle byta namn till Talang Hammarby. Vår ståndpunkt är att ”antingen är man Hammarby eller inte”. Det var egentligen det vi syftade till och uppmanade medlemmarna att rösta emot förslaget, säger Strandberg.

– Det viktigaste för oss var att det inte blev Hammarby.

Är ni nöjda nu eftersom föreningen inte kommer heta Hammarby?

– Nöjda och nöjda, ja. Vad ska man säga? Vi kan inte påverka det så mycket, det är inte vår förening. Vi är lite åsidosatta där. 

Bajen fans skrev i sitt pressmeddelande att man ”oavsett resultat på årsmötet kommer fortsätta driva denna fråga gentemot Hammarby”. Strandberg vet ännu inte hur man kommer göra det.

– Det har inte jag något rakt svar på just nu. Det handlar om hur klubben beter sig i sin moraliska kompass. Det här är fem sidor i er tidning om man ska prata om Frej och hela den historien och alla turer. Det är en jättefråga.