Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Beslutet om förbud skapar reaktioner

GIF Sundsvalls supportrar under mötet med Malmö FF Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pontus Jansson Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Polisen i Sundsvall förbjuder så kallade OH-flaggor på Gif Sundsvalls hemmamatcher.

Ett beslut som väcker ilska i klubbens supporterförening.

"Vi känner en stark oro för denna ignorans och brist på kunskap i ämnet", skriver Patronerna i ett inlägg på Instagram.

”Vad ska man säga? Förbjuda banderoller, seriöst?”, skriver landslagsmannen Pontus Jansson på Twitter. 

Det var på onsdagen som Gif Sundsvalls supporterförening Patronerna fick beskedet av polisen att det framöver inte kommer att vara tillåtet att använda sig av målade banderoller eller så kallade OH-flaggor (over head-flaggor) på NP3 arenas läktare.

Förbudet motiveras med att sådana tygstycken som dras över publiken kan användas som brottsverktyg i syfte att dölja maskering och annan brottslig handling.

Förbudet har inte fallit i god jord hos Patronerna som på Instagram uttrycker sin besvikelse gentemot polisen.

"Vi är chockade. Dels att beslutet har tagits utan dialog med oss supportrar, dels att polisen i Sundsvall på fullt allvar verkar tro att vi lägger ner hundratals timmar på målning och mycket pengar på att tillverka det polisen väljer att kalla "brottsverktyg". Sanningen är att vi väljer att måla dessa banderoller för att hylla vår stad och vårt lag. Inget annat", skriver supporterföreningen.

Planerar manifestation

Förbudet gäller från och med lördagens hemmamatch mot Kalmar – ett möte där Patronerna kommer att visa sitt missnöje med en manifestation. Det finns planer för ett stort flaggtifo vid matchstart och samtliga supportrar uppmanas ta med halsduk till matchen. Därefter kommer dock de aktiva supportrarna på ståplatsläktaren att sitta ner och vara tysta.

"Denna manifestation ska pågå från att domaren blåser för avspark till matchminut 10. Detta för att visa vad effekten av en kvävd läktarkultur kan leda till. Att den endast pågår i tio minuter beror på att vi inte vill att spelarna ska lida av detta beslut. Efter matchminut 10 räknar vi med ett jävla hålligång. Vår uppgift är och har alltid varit att stötta GIF Sundsvall", skriver Patronerna.

Inte heller Gif Sundsvall har haft mycket till kommunikation med polisen i frågan, något som bekräftas av klubbchefen Henrik Lindgren i Sundsvalls Tidning.

– Egentligen har vi inte haft någon dialog alls. Det kom som en överraskning för oss allihop. Då tog jag kontakt med vår supporterpolis här i Sundsvall som vi har bra dialog med. Han beklagade väl för det var inte supporterpoliserna här som fattat beslutet, säger Lindgren till ST.

"Jättesynd för merparten"

Patronerna har fått stöd av fans och ett flertal av andra allsvenska lags supportergrupper. Henrik Lindgren har förståelse för missnöjet.

– OH-flaggor är synnerligen ofarliga i sig. Jag vet vilket jobb man lägger ner för att måla dessa och det lägger man inte ner för att gömma pyroteknik. Det är synd att det arbetet förstörs. Men på något sätt kan jag förstå polisens agerande, men det är jättesynd för merparten som sköter sig.

TT har sökt polisen i Sundsvall för en kommentar.

Flera tunga fotbollsnamn har reagerat på beslutet, däribland landslagsmannen och passionerade Malmö FF-supportern Pontus Jansson.

https://twitter.com/PJansson5/status/1118627427234779137

Även Svenska fotbollssupporterunionen har gjort ett uttalande i frågan. 

”Att slå mot det vi alla anser positivt i syfte att stävja något annat man anser som negativt är bakvänt, verkningslöst och dumt. Detta är en sorglig och farlig utveckling varför frågan är högprioriterad för oss”, skriver SFSU. 

https://twitter.com/SFSU__/status/1118750996199608320

Enskilda supporterföreningar har också proklamerat sitt stöd för Patronerna.

https://twitter.com/BajenFans/status/1118784016138817537https://twitter.com/BK_Support/status/1118631027096870912