Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planen på krismötet: ”Så sen start som möjligt”

Disco & Noa: "Sjukaste affären i allsvenskans historia"
Foto: BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Så sent som möjligt.

Det är klubbarna i allsvenskan och superettans plan efter ett möte på måndagsmorgonen.

– Vi behöver invänta UEFA:s möte i morgon innan vi vet vilka beslut vi kan ta. UEFA:s beslut gällande sommarens EM-slutspel är avgörande för hur vi kan genomföra säsongen, skriver Svensk Elitfotboll i ett pressmeddelande.

Den femte april var det tänkt att allsvenskan skulle sparka i gång säsongen 2020, men på grund av den stundande krisen som utlösts av det nya coronaviruset har svensk fotboll kastats in i ett tillstånd av osäkerhet.

Förra veckan förbjöd regeringen, efter en begäran från Folkhälsomyndigheten, folksamlingar på 500 personer eller fler. Enligt myndighetens generalsekreterare Johan Carlson gäller beslutet i två månader. Detta skulle innebära att en tidig säsongsstart av allsvenskan skulle spelas inför tomma läktare – ett ekonomiskt dråpslag mot många av föreningarna. Vissa skulle ha svårt att undvika konkurs.

På måndagsmorgonen sammanträdde företrädare för klubbarna i allsvenskan och superettan för att diskutera olika lösningar på situationen.

I ett pressmeddelande från Svensk Elitfotboll efter mötet skriver man att viljan från klubbarna är att ”hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik”.

”Coronaviruset har drabbat samhället hårt, och vi vill prioritera att ta vår del av ansvaret för att motverka smittspridningen. Men, vi vill givetvis också spela Allsvenskan och Superettan och vi vill i första hand göra det med publik. Vi har därför tillsammans med klubbarna tittat på olika alternativ för när och hur vi kan spela årets säsong av Allsvenskan och Superettan samt samlat in klubbarnas åsikter runt detta. Vi har samsyn om att vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt för att uppnå syftet att kunna spela ligorna med publik när det är möjligt med hänsyn taget till myndigheternas beslut.”, skriver Sef.

Väntar på beslut om EM

För att kunna fatta beslut om datum för säsongsstart tillsammans med Svenska fotbollförbundet behöver Sef och klubbarna vad som händer med sommaren EM-slutspel, som var tänkt att dra igång den 12:e juni och spelas i tolv olika länder.

Under tisdagen sammanträder Uefa:s medlemsländer för att fatta beslut om mästerskapet.

Nästa steg blir att föra en dialog tillsammans med SvFF om alternativ kring hur vi kan genomföra säsongen på bästa sätt, men vi behöver också vänta in resultatet av UEFA:s möte imorgon innan vi vet vilka beslut vi kan ta. UEFA:s beslut gällande sommarens EM-slutspel är avgörande för hur vi kan genomföra säsongen, samt givetvis också Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut.”, skriver Sef vidare.

För att klubbarna ska kunna förbereda sig på bästa sätt för en säsong så har vi tagit beslut att träningsmatcher kommer att spelas och att de kommer att spelas utan publik. Ytterligare besked kommer löpande under veckan varefter det hänt något”.