Hammarby straffas inte för inkastade knallskottet i derbyt.Hammarby straffas inte för inkastade knallskottet i derbyt.
Hammarby straffas inte för inkastade knallskottet i derbyt.
Hammarby straffas inte för inkastade knallskottet i derbyt. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅNHammarby straffas inte för inkastade knallskottet i derbyt. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
Hammarby straffas inte för inkastade knallskottet i derbyt. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Beskedet: De anmäls inte för knallskottet

Publicerad

Ett knallskott slängdes in från bortasektionen i derbyt mellan AIK och Hammarby.

Hammarby kommer dock inte att straffas för händelsen.

– Jag har fattat ett beslut att jag på nuvarande underlag inte finner skäl att gå in med någon anmälan mot Hammarby med anledning av knallskottet, säger Svenska fotbollförbundets riksombud Artur Ogelid.

Stockholmsderbyt mellan AIK och Hammarby fick tillfälligt avbrytas i den första halvlekens slutskede. I samband med ett farligt frisparksläge för AIK hördes en smäll från kortsidan.

Reprisbilder visade att en smällare hade kastats in från bortasektionen och hamnat precis bredvid en ung bollkalle och därefter exploderat.

Domaren Jonas Eriksson förklarade för SportExpressen efter matchen varför han valde att inte avbryta matchen.

– Det finns riktlinjer som är väldigt tydliga. Om vi uppfattar att ett knallskott kastats så stoppar man spelet, så läser speakern upp ett budskap, händer det igen då tar vi ett möte med matchdelegaten. Ett knallskott är ett för mycket. Men det räckte med en varning denna gång, sa han efter matchen.

Hammarby straffas inte

Under fredagen fattade Svenska fotbollförbundets riksombud Artur Ogelid om att han inte finner skäl att gå in med anmälan med anledning av knallskottet.

– Jag har fattat ett beslut att jag på nuvarande underlag inte finner skäl att gå in med någon anmälan mot Hammarby med anledning av knallskottet, säger Ogelid.

Varför?

– Jag har inte funnit skäl att gå in med anmälan mot någon av föreningarna, det har dessutom förekommit pyroteknik från båda sidorna, men jag har inte funnit några brister i föreningarnas arbete för att förebygga det.

– Sen kan man säga att jag observerar de här händelserna, det är något som vi kommer att följa upp med klubbarna och deras arbete med det här. Vi är medvetna om incidenterna, men med tanke på arbetet som föreningarna vidtagit både före och under matchen, så anser inte jag att det finns skäl att anmäla helt enkelt, avslutar han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag