Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Besked om VAR i allsvenskan dröjer

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Ett beslut om införandet av VAR i svensk fotboll dröjer.

Det meddelar Svenska fotbollsförbundet på onsdagen.  

– Det finns behov av ytterligare analys och fördjupning kring användningen av VAR, skriver förbundet på sin hemsida.

Debatten om VAR:s vara eller icke vara i svensk fotboll är en het debatt. Av de 31 högst rankade ligorna i Europa är Sverige det enda landet som fortsatt inte har fattat ett beslut i frågan. Mycket har talat för att detta beslut kommer i höst, på förbundets representantskapsmöte.

Men så blir inte fallet. 

Svenska fotbollsförbundet meddelar på onsdagen att ett beslut i frågan kommer att dröja, och att ett VAR-beslut alltså inte kommer att fattas på representantskapsmötet. Det betyder att det inte kommer finnas VAR i allsvenskan kommande säsong. 

– Beskedet efter mötet är att det finns behov av ytterligare analys och fördjupning kring användningen av VAR. Förbundsstyrelsen kommer därför inte att lägga fram ett förslag för beslut i VAR-frågan till fotbollens representantskapsmöte i november, står det i uttalandet från förbundet. 

Expressen har varit i kontakt med Svensk elitfotbolls ordförande Simon Åström. 

– Medskicket från SEF-klubbarna har varit tydligt och det har vi naturligtvis burit med oss i diskussionerna. Vi har och ska diskutera frågan på ett ansvarsfullt sätt med ett helhetsperspektiv för fotbollen samtidigt som den demokratiska processen ska få ha sin gång.

Nyligen uttalade sig förbundets nyvalde ordförande Fredrik Reinfeldt i VAR-frågan. 

– Det är en komplicerad fråga. Det blir en diskussion, men inget beslut. Vi måste se var den här frågan ligger och det finns goda argument på båda sidor. Vi har svenska klubbar som sagt nej, å andra sidan används VAR i stora delar av Europa där det möter våra domare, landslag och spelare. Vi jobbar med VAR-förutsättningar – ska vi då fortsätta att hålla det ifrån oss? Allt det här måste vi väga in och något svar på frågan har jag inte i dag, konstaterade han.