Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bengt Madsen: "Jag är ledsen över påhoppen"

Bengt Madsen har suttit trettio år i MFF:s styrelse, varav de senaste elva som ordförande. Nu har han fått nog. Foto: Rune Smith
GRÖNBY. Från jagad syndabock till halv hjälte. Bengt Madsen aviserade sin avgång som Malmö FF:s ordförande - och dagen efter strömmade hyllningarna in via telefonsamtal, mejl och sms. Banderollerna med "Avgå, Madsen!" byttes ut mot idel lovord. - Jag har fått uppåt tre hundra positiva sms, femtiotalet mejl och telefonsamtal som jag inte kunnat räkna.
- Onekligen kontraster. Först blir man odugligförklarad, sen får man beröm som aldrig tidigare. Sanningen är kanske något mitt emellan, säger Madsen, 67

FAKTA

Madsens fem värsta


DEGRADERINGEN 1999 "Det var naturligtvis något oerhört tufft, MFF ut efter 64 år. Ingen kunde väl egentligen fatta det. Vi hade Roland Anderson och Thomas Sjöberg som tränare. Ingen skugga ska falla på dem. De gjorde ett bra jobb, men vi hade en alldeles för svag spelartrupp."
NEDLÄGGNINGEN AV BORDTENNISEN "Det smärtade mitt gamla pingis-hjärta när vi tvingades avsluta en verksamhet som varit så betydelsefull för MFF under så många år. Vi får inte glömma att när fotbollen hade ett mycket dåligt decennium (90-talet), så vann vår pingis ett stort antal SM-guld, som gav föreningen stor medial uppmärksamhet."
ORÄTTVIS OCH FELAKTIG KRITIK OM DAMFOTBOLLEN "Det var överhuvudtaget inte vi i MFF-styrelsen som sa tack och adjö till damfotbollen. Nedläggningen skedde genom ett skrivet brev från dåvarande ordföranden i MFF Dam, som ville att de skulle frigöras. De var övertygade om att de skulle utvecklas på ett bättre sätt själva. Under en övergångsperiod fick de behålla namnet plus ett ekonomiskt stöd från oss. Vi har aldrig slängt ut damerna!"
SPELARLÖNERNA SOM RUSADE I HÖJDEN "En besvikelse, som faktiskt senare vändes till något positivt. Under hela 90-talet exploderade spelarlönerna på ett osunt sätt i svensk elitfotboll. Den ena klubben efter den andra hade inte råd, men föll in i en förödande spiral. Slutligen visade det sig att av Sef:s trettio klubbar hade 25 eller 26 ett negativt eget kapital, alltså mindre tillgångar än skulder. Lars-Åke Lagrell och jag fick svensk fotboll med oss på att införa något som skulle kallas elitlicens. Det vände till något positivt, en enda förening (Örebro) har fram till nu tvingats flytta ner."

BENGT MADSEN


FÖDD: 5 oktober 1942.
JOBB: Ordförande i Malmö FF, styrelseproffs.
BOR: På gården Gröna Hill i Grönby, utanför Anderslöv.
FAMILJ: Hustru Rose-Marie, barnen Anders, Annika och Hanna, sju barnbarn.
STYRELSEUPPDRAG: Ordförande i Copenhagen Malmo Port AB, ordförande i GN Transport AB.,
HEDERSUPPDRAG: Svensk Elitfotbolls (SEF) förste utsedde hedersordförande, hedersledamot i Svenska Fotbollförbundet. AKTUELL: Har meddelat att han inte ställer upp för omval som MFF:s ordförande (årsmöte 18 februari).

Bengt Madsen har suttit trettio år i MFF:s styrelse, varav de senaste elva som ordförande. Och nu fått nog.
Han säger att han inte längre brinner med samma låga - "det måste man för att kunna göra ett kanonjobb" - men fakta är också att han under ett dystert 2009 jagades av fansen och de så kallade MFF-vännerna som skriker efter ny ordförande och ny styrelse.
Madsen håller stolt färgen och kan gå med rak rygg mot ett nytt uppdrag och en välförtjänt titel som hedersordförande.
Han och hustrun Rose-Marie tar emot Kvällsposten hemma på gården Gröna Hill i Grönby, utanför Anderslöv.
Airdaleterriern Tekla vaktar vaket på trappan.

Fantastiskt stöd

- Jag har haft ett fantastiskt stöd av min fru, som bistått med många goda råd i beslutsprocessen under de senaste veckorna, säger Bengt Madsen.
Under KvP-intervjun pinglar det ständigt i hans mobil.
Gamla guldspelare som Håkan Lindman och Jonas Thern orsakar avbrott i vårt snack när de hör av sig med lovord.
Det har annars blåst hårda vindar i takt med senaste säsongernas bedrövliga tabellplaceringar.
- Jag känner så klart besvikelse, men kalla det inte bitterhet. Jag har dock blivit ledsen över påhoppen på mig som person som att det skulle vara mitt fel att vi inte vann den och den matchen.
- Sådant har jag haft svårt att förklara för exempelvis mina barnbarn, som läst och hört. Det har känts tungt.
- Vi har alltid tagit enhälliga beslut i styrelsen. Jag kan, trots att jag är part i målet, inte inse att jag har mer skuld till ett dåligt resultat på planen än någon annan. Vi i styrelsen har inte spelat matcherna.
Bengt Madsen säger att det var hans skyldighet att som ordförande förhindra ett eventuellt turbulent årsmöte.

Ligger i släkten

Det finns nu en motion om att du blir vald till hedersordförande på årsmötet.
- Jag tar inte ut någon seger i förskott, men det är utomordentligt glädjande, jag kan bara hoppas att den går igenom.
- Jag är ju född MFF-are, det ligger i släkten. Jag har haft MFF-tröja på mig både i fotbolls- och pingissammanhang.
- Jag kommer att göra allt som står i min makt för att fortsatt både stötta och på olika sätt hjälpa till med jobb som andra tycker att jag att jag kan bidraga med.
Vd:n Pelle Svensson har redan sagt att han hoppas att du fortsätter finnas nära föreningen.
- Jag ställer upp när det behövs. Hasse Borg och jag har jobbat länge tillsamans. Nu träder vi väl ur samtidigt, men om Pelle så önskar så kommer vi säkert att stötta i kulisserna.
Enligt uppgifter till Kvälls-posten har du redan blivit kontaktad av andra klubbar?
- Det kan jag inte förneka. Två klubbar i vår närhet har frågat om jag är beredd att ställa upp som ordförande respektive styrelsemedlem.

Snygg avveckling

- Men något sådant är inte aktuellt. Just nu har jag alla min tankar koncenterade kring en snygg avveckling av min period i Malmö FF plus förhoppningsvis också en eventuell framtida insats.
Dina summerande funderingar efter trettio år i MFF?
- Jag känner en sammanlagd positiv stolthet över att jag fick efterträda en så stor man som Hans Cavalli-Björkman, både inom idrotten och näringslivet. Han hade i sin tur tagit över efter en annan legendar, Eric Persson.
- Jag är också glad över att jag senare via MFF fick möjlighet att komma in på nationella och internationella biten, som vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet och som ordförande i femton år i Svensk Elitfotboll.
- Eric Persson hade också tunga uppdrag för svensk fotboll. Jag menar att framtida styrelseledamöter i MFF har ett arv att leva upp till. Vår klubb har alltid haft framträdande roller i både förbundet och SEF, säger Bengt Madsen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!