Bekräftar: ”Selmani ska tillhöra Kosovo”

Astrit Selmani väljer bort Sverige.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Astrit Selmani kommer välja landslagsspel med Kosovo.

Muharrem Sahiti, sportchef för Kosovos fotbollsförbund, bekräftar för SportExpressen att man är överens med Selmani.

– Vi har inte riktigt gjort det offentligt ännu, eftersom det är vissa tekniska bitar kvar som måste lösas, säger Sahiti.

Under onsdagen började uppgifter florera om att Hammarbys anfallare Astrit Selmani är på väg att välja bort det svenska landslaget.

Enligt uppgifterna hade 23-åringen fått en inbjudan från Kosovo och kan därmed ställas mot Sverige i VM-kvalet redan i slutet av mars.

– Just nu är det närmast, säger Selmani till Fotbollskanalen.

– Vi får se vad som händer de närmaste dagarna. Det är bara de (Kosovo) som har hört av sig så just nu är det närmast.

SportExpressen har pratat med Muharrem Sahiti, sportchef för Kosovos fotbollsförbund, som bekräftar att man är överens med Astrit Selmani.

– Vi har varit i kontakt med honom och vi har kommit överens om att han ska tillhöra Kosovo. Vi har inte riktigt gjort det offentligt ännu, eftersom det är vissa tekniska bitar kvar som måste lösas, säger Sahiti.

Vad är det som återstår?

– Det är att passet måste godkännas och att Uefa måste godkänna. Så fort det är klart kommer han att ansluta till laget, och vi räknar med att han kommer att vara med i samlingen i mars.

Astrit Selmani är klar för Kosovo

Muharrem Sahiti säger att Kosovos fortbollsförbund har haft regelbunden kontakt med Selmani i flera år.

– Vi har följt honom länge och har följt hans utveckling. Han har gjort många mål i Sverige och vi hoppas att det fortsätter även i landslaget.

– Vi är väldigt noggranna med de spelare vi väljer. Vi kollar detaljer och vi utvärderar om de passar in i vårt system. Det gör Astrit. Vi är övertygade om att han kommer att vara en avgörande faktor i våra framgångar.

Astrit Selmani gjorde 15 mål på 24 matcher för Varberg i allsvenskan 2020 och därefter såldes han till Hammarby. Men det är inte bara i hans nya klubblag som man har höga förväntningar.

– Vi är nöjda och vi förväntar oss mycket av Astrit, säger Muharrem Sahiti och fortsätter:

– Han har visat upp sig bra i Sverige och vi vet vad han går för. Vi är alltid intresserade av unga spelare som gör bra ifrån sig. Vi är glada över hans beslut och vi är övertygade om att det kommer fungera bra.

”Ett landslag fylls inte med pengar”

Hur har Astrit sett på möjligheterna att spela för Kosovo?

– Han har varit positiv. Förhandlingarna och kontakten med honom har gått bra. Det har varit positiva samtal. När spelaren godkänner och säger att han vill spela för oss, det är då vi börjar proceduren med att ansöka om pass. Innan spelaren själv har godkänt kan vi inte inleda det arbetet. Nu hoppas vi bara på att det inte tar lång tid.

Vad sa ni för att övertyga Astrit?

– Ingenting. För det första; han är från Kosovo. Han värdesatte det själv och visste att han ville spela för Kosovo. Han har sett vårt projekt med unga, lovande spelare och det var han intresserad av. Ett landslag fylls inte med pengar och lockelse, det handlar om patriotism.

SportExpressen har sökt Astrit Selmani som meddelar att han inte har några kommentarer.