Beijmo: ”Lärt mig tycka om situationen i Malmö”

Felix Beijmo hoppas på spel i Skånederbyt.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Beijmo vann sin första cuptitel med MFF i maj månad.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Felix Beijmo har inte varit på planen i något Skånederby, men under måndagskvällen hoppas han få chansen mot HIF.

Stockholmskillen, som gjorde flera derbyn mot såväl AIK som Hammarby i Djurgårdens dress, uppskattar att MFF är ensam herre på täppan i staden.

– Det är väldigt charmigt i Stockholm med tre rivaler, men jag har lärt mig att tycka om situationen i Malmö som hela stadens lag. Var man än går träffar man MFF-supportrar, säger 24-åringen. 

Efter ett år i Tyskland återvände Felix Beijmo till svensk fotboll sensommaren 2019 på lån, men inte tillbaka till Djurgården utan till Malmö FF – klubben som ville ha honom flera år tidigare. I augusti 2020 köpte MFF sedermera loss honom från Werder Bremen. 

Än så länge har högerbacken inte spelat något Skånederby. Han saknades i bägge mötena 2020 och satt på bänken i 3-0-segern hemma mot HIF 2019. 

– Jag minns att Sören (Rieks) gjorde ett jättefint mål i den matchen. Det var fantastisk inramning. Jag tror att Helsingborg hade det tufft i tabellen, det var toppen mot botten likt nu. Vi vann då och vi gör det gärna igen, säger Beijmo som hoppas starta under måndagskvällen på Eleda Stadion.

– Det är inte jag som bestämmer, men det skulle vara jätteroligt att spela ett Skånederby. Jag ser verkligen fram emot matchen, framför allt nu efter ett månadslångt uppehåll.  

Märker du av någon rivalitet gentemot HIF?

– Klart det finns en rivalitet, det är klubben som är närmast oss geografiskt och rent historiskt har det varit en het match. Senaste åren lite mindre kanske och det är logiskt med tanke på att de varit en del i superettan medan vi slagits med toppklubbarna. Men ja, klart att det finns en rivalitet.

”Väldigt charmigt i Stockholm, men vi en gemenskap här”

Beijmo är fostrad i Brommapojkarna och gjorde därefter en och en halv säsong i Djurgården. Det blev två derbyn vardera mot AIK och Hammarby, men Beijmo trivs med att MFF är ensam herre på täppan i sin stad.

– Det är väldigt charmigt i Stockholm med tre rivaler, men jag har lärt mig att tycka om situationen i Malmö som hela stadens lag. Var man än går träffar man MFF-supportrar och jag hade inte bytt det här mot att ha ytterligare ett allsvenskt lag i staden. Vi har en väldigt bra gemenskap här som få andra lag är nära att ha. 

Möttes i vintras: ”Semesterfotboll” 

En annan stockholmskille som gör sitt första Skånederby under måndagskvällen är HIF:s vänsterytter Taha Ali. Därmed kommer högerback Beijmo att ställas mot dribblern om Milos Milojevic väljer att starta med honom.

– En bra spelare, men jag tänker inget speciellt inför det. Jag har ingen speciell förberedelse utan laddar som jag alltid gör inför match. Jag har inte så mycket fokus på individuella spelare.

Ni är lika gamla och kommer från samma stad. Möttes ni när ni var yngre?

– Jag tror inte det men däremot spelade vi semesterfotboll en gång ihop i vintras i Sollentunahallen. Vi brukar dra ihop ett gäng som är hemma på semester och jag minns att det var första gången som jag träffade honom. 

Vilka andra var med den gången?

– Hjalmar Ekdal, Jacob Ortmark, Axel Björnström, Bilal Hussein...

Låter som att det var bra spel?

– Annars hade jag inte åkt ut till Sollentuna klockan 09 en semesterdag, avslutar Beijmo och skrattar. 

Tv: Beijmo efter fjolårets SM-guld.