Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Behöver inga hundra miljoner på banken”

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Erik Johansson bröt ett mångmiljonkontrakt i FC Köpenhamn och nobbade utländska lag för att flytta till sambon i Stockholm och Djurgården.

29-åringen ser sig själv som en viktig del i klubbens långsiktiga satsning och vill uträtta något stort med Blåränderna.

– Det var en perfekt lösning för mig. Jag behöver inga hundra miljoner på banken, säger han.

Det var i somras som Djurgården landade profilvärvningen av Erik Johansson från det danska storlaget FC Köpenhamn. 29-åringen valde att lämna FCK trots att han så sent som i fjol skrev ett långt mångmiljonkontrakt, fram till 2021, med den danska klubben som gav honom omkring åtta miljoner kronor i årslön.

Erik Johansson: ”Den bästa tiden i min karriär”

Där och då var han en av Skandinaviens bäst betalda spelare. Tiden i Danmark var väldigt lyckad för Johansson som fick spela Champions League och dessutom vinna den danska ligan och cupen två år i rad. 

– Det var en fantastisk tid, den bästa tiden i min fotbollskarriär. Det var en väldigt bra period med många fina minnen och människor runt den klubben. Det är en bra klubb, säger Erik Johansson inledningsvis.

Men på grund av en ny familjesituation, där sambon Carina Berg bor i Stockholm, bröt 29-åringen med FC Köpenhamn i somras för att flytta och fortsätta karriären i allsvenskan och Djurgården.

Erik Johansson och Carina Berg efter att Djurgården vunnit över Hammarby i allsvenskan. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Spelaren själv känner att flytten till Blåränderna varit lyckad och att föreningen har något stort på gång inför framtiden.

– Det är bra folk runt och en väldigt välskött klubb, säger han.

– Det finns bra spelare i det här laget och det gäller bara att få ihop dem och hitta vad som passar bäst för alla spelare. Det är ett svårt pussel att lägga men vi är en bra bit på vägen. Det är kul att utvecklas med de här grabbarna och bidra med sin erfarenhet.

 

 

Erik Johansson: ”Vill vinna ett SM-guld”

Har det varit en stor omställning att flytta hit?

– Nej, inte jätte. De är lite mer cyklar i Köpenhamn. Det är inte så farligt med uppmärksamheten, det är ganska lugnt, säger Johansson och skrattar.

– Jag trivs jättebra i Stockholm, det är en fin stad. Jag har inte varit så mycket här, bara med landslaget. Det är en fin stad.

Vad vill du uträtta i Djurgården?

– Jag vill vinna ett SM-guld, det är såna stora titlar man vill vinna när man spelar i en så pass stor klubb. Det är därför man spelar på den här nivån och i allsvenskan. Jag tror att alla andra vill uträtta samma sak i sina klubbar. Den här klubben har möjligheten till att bygga något sånt.

Du har spelat i Belgien, Danmark och varit med en del i landslaget. Nu när du flyttat hem, känner du att det fanns ännu mer att ta av utlandsäventyret?

– Kanske. Men familjesituationen gjorde att jag ville vara nära här men samtidigt fortsätta spela fotboll på toppnivå. Det var en perfekt lösning för mig. Jag är inte inne i det bara för pengar, det klart att jobbet är jättebra och man tjänar bra på det, men jag behöver inga hundra miljoner på banken, förklarar Johansson.

”Viktigt att avsluta värdigt”

På söndag väntar en oerhört prestigefylld match mot AIK för Djurgårdens del. Laget vann det senaste derbyt mot Hammarby och då fick Erik Johansson chansen att spela som central mittfältare, vilket blev ett succédrag då han lyckades göra tre assist. 29-åringen har spelat som mittfältare förut och menar att han gärna gör det igen mot AIK.

 

 

– Jag kan absolut tänka mig att spela där igen. Det är en rolig position som jag trivs i och det kan jag tänka mig, säger han och fortsätter.

– Jag trivs bra i de flesta spelsystemen. Det är inte så stor skillnad, det finns en viss skillnad i presspelet och vi har gjort det ganska bra i 4-3-3.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Samtidigt har Djurgården haft en tung resultatrad efter sommaruppehållet. Mot IFK Norrköping fick laget med sig 1-1 hem till Stockholm och Erik Johansson tycker själv att det är vitalt att avsluta säsongen på ett värdigt sätt.

– När det går tyngre måste man ha gruppen tajt och veta att det kan komma tuffa perioder. Så länge vi har vår grupp tajt och vet vad vi jobbar mot så kan det komma hur mycket skit utifrån som helst. Det gäller att ha gruppen tajt och sträva mot samma mål så kommer vändningen. Det är viktigt att avsluta snyggt. Man måste få en bra känsla när vi avslutar den här säsongen så att vi kan bygga vidare inför nästa.