Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baracken som räddade Östersunds överlevnad

BARACKENFoto: SVT.
Foto: SVT.
Tidigare ordföranden Daniel Kindberg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
fakturor
Kindberg sade upp sig som vd för Östersundshem i sin cell under tiden han satt anhållen.
1 / 7

Östersunds FK kan vid upprepade tillfällen ha räddat elitlicensen med hjälp av luftfakturor.

Det uppger SVT:s Uppdrag granskning, som går igenom tidigare ordförande Daniel Kindbergs ekonomiska förehavanden under tiden som vd för kommunala bolag i Östersund.

I april inleds rättegången mot Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg.

Kindberg åtalas på fyra punkter: grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott.

SVT:s Uppdrag granskning har tittat närmare på hur Kindberg – genom sina dubbla roller som ordförande i Östersunds FK och vd för kommunala bolag – tillskaffat sig pengar för att gynna verksamheten i Östersunds FK.

Bland annat uppger programmet att en barack, som har utvecklats till en mobil (flyttbar) restaurang, spelat en avgörande roll i att Östersund överhuvudtaget klarat av elitlicensen.

Barack skänktes till Östersunds FK 2012

År 2012 var Daniel Kindberg ordförande i det Peab-ägda bolaget Fältjägaren AB samtidigt som han var ordförande i fotbollsklubben ÖFK. Fältjägaren ägde då en restaurangbarack vid namn Hörnsparken bakom norra ståplatsläktaren på Jämtkraft arena.

Baracken skänktes till ÖFK hösten 2012, samtidigt som klubben brottades med ekonomiska bekymmer för att klara elitlicensen. Enligt företagsledningen var baracken värd runt 1,1 miljoner kronor.

Foto: SVT.

I SVT:s granskning av årsredovisningen framkommer att Östersunds FK sedan sålt baracken för ett nästan tredubblat värde: 3,2 miljoner kronor. I bokslutet framkommer att affären gjort att föreningen hamnat på positivt eget kapital, vilket är en förutsättning för beviljad elitlicens.

I slutet av revisionsberättelsen framkommer enligt SVT att försäljningen var avgörande för föreningens framtida ekonomi. 

Trots att den mobila (flyttbara) restaurangen var såld, enligt den tidigare årsredovisningen, står den kvar på samma fysiska plats intill arenan. Varje år bokförs den som en tillgång för klubben på runt tre miljoner kronor.

SVT: Kindbergs dubbla roller har räddat ÖFK

När Uppdrag granskning kontaktar Östersund får de till svar att restaurangen aldrig har sålts.

– Även detta tycks vara en luftaffär. Den inredda restaurangbaracken kan ha varit en förutsättning för klubbens elitlicens för spel i allsvenskan och superettan, säger Uppdrag gransknings reporter Jesper Henke i programmet. 

Enligt SVT:s Uppdrag granskning är det inte enda gången som Daniel Kindbergs dubbla roller har räddat föreningens elitlicens. 

Programmet har fått tillgång till ett hemligt avtal från 2015 mellan Peab-ägda bolaget Fältjägaren AB, där Kindberg var vd, och Östersunds FK, klubben han då var ordförande i.

Foto: SVT.

Avtalet, som enligt programmet förvarats inlåst i ett kassaskåp, skrevs över 13 år (mellan 2006-2018) där Östersunds FK totalt skulle få en summa på 16,5 miljoner.

Flera luftfakturor har gått mellan olika företag

Kontraktet undertecknas av Östersunds kansli- och marknadschef Lars Landin, men aldrig av Peab. Kindberg hamnade där i onåd hos företagsledningen, och lämnade för att ta över som vd för Östersundshem.

Innan han slutade sökte Kindberg, enligt SVT, upp en mellanchef på Peab som suttit i samma byggnad som Kindberg. Peabmannen har senare nämnts som en av de tre misstänkta i härvan utöver Kindberg och en tredje man, en affärspartner till Kindberg från Sollefteå.

Peabmannen berättar i polisförhör att Kindberg sökt upp honom med en papperslapp där han ville ha hjälp. På lappen fanns instruktioner om hur ett specifikt belopp skulle faktureras. En utveckling som sedan ska ha fortsatt när Kindberg tog över vd-tjänsten i det kommunala bolaget Östersundshem.

Upplägget misstänks ha gynnat Östersunds FK genom en kedja av luftfakturor som har gått mellan Östersundshem, Peab och till Sollefteåmannens bolag, som i sin tur har kunnat sponsra Östersunds fotbollsverksamhet med miljonbelopp varje år.

Foto: SVT.

Östersund slår tillbaka mot uppgifterna

Östersund slog under gårdagskvällen tillbaka mot uppgifterna i programmet. Vad gäller baracken, som fungerade som en flyttbar restaurang, så hävdar klubben att summan på 1,1 miljoner kronor är felaktig.

”Restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än i dag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens”, skriver de på sin hemsida.

Östersund slår också tillbaka mot SVT:s uppgifter att byggbolaget Peab har räddat föreningen ur en ekonomisk kris. Klubben hävdar att pengarna från spelarförsäljningar.

”De betydande externa intäkterna under dessa år, är hänförliga till försäljningen av David Accam, Modou Barrow och Daniel Kindbergs investeringsavtal. Dessa poster medförde intäkter på närmare 30 miljoner kronor”, skriver klubben.

Elias förändring efter flytten till Vancouver

Föräldrarna om svenskens liv som superstjärna • Nya lägenheten • Umgänget i Vancouver • ”Det vill du inte höra när bandaren är på”