Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Balanstränarens mål: Fler poäng i bussen

Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson
Foto: Nils Petter Nilsson

BORÅS. Man brukar tala om balans­spelare, mer sällan om balanstränare.

Men det är faktiskt precis vad Jörgen Lennartsson vill vara.

Över en långlunch i Borås ska ­Elfsborgs nya ledare få förklara vad sjutton han egentligen menar.

Lämnar kaoset i Stabaek för att leda Elfsborg till toppen

Vad pysslade han med i fjol?

Han var tränare i norska Stabaek.

Hur gick det där?

Tja, efter att ha förlorat med 7-0 i premiären fick han ordning på laget. Men Stabaeks ekonomi var en katas­trof och på hösten var det oroligt. Laget slutade tia i ligan.

Vad såg Elfsborg i honom?

En driven tränare som både är taktiskt kunnig och vet hur man etablerar en lagkänsla.

Vad bör vi förvänta oss?

En topplacering. Kraven är alltid höga på Elfsborg, men kanske något lägre i år i och med IFK Göteborgs satsning.

Vad får han inte göra i sin nya klubb?

Förlora lika många bortamatcher som Magnus Haglund gjorde. Lennartsson bör även undvika att tala väl om Blåvitt så att guliganerna hör.

Andra saker man bör veta om honom?

46 år. Född i Växjö. Var förbundskapten för ­Sveriges U21-lag under EM i Sverige 2009. Gillar rock och amerikanska CIA-filmer. Kan skrika väldigt högt.

 

DAN INGE JÖRGEN LENNARTSSON

Född: 10 april 1965 i Växjö. Fyller 47 i år.

Yrke: Fotbollstränare.

Klubb: IF Elfsborg.

Tidigare klubbar: Växjö Norra, Vederslöv/Dänninge­landa, Öster, Helsingborg, Häcken, Stabaek. Även varit förbundskapten för bland annat U21-landslaget.

Skitvädret Borås bjuder på för dagen påverkar inte Jörgen Lennartssons humör. Med bestämda steg tar han sig igenom snöslasket. Han talar högt, glatt och engagerat om sin nya klubb medan han går mot bilen som står parkerad utanför Elfsborgs kansli.

- Det är lätt att trivas med människorna i Elfsborg, säger han. Egentligen gillar de inte när man kallar dem goa gubbar, för det är så förknippat med Blåvitt. Men Stefan Andreasson (klubbchef) och gänget - de är verkligen goa gubbar.

 

När Lennartsson vrider om bilens startnyckel måste jag hålla för öronen. Nog för att Bruce Springsteens nya skiva "Wrecking Ball" är lätt att stå ut med - men inte spelad på den extremt höga volym som Lennartsson uppenbarligen föredrar när han är ensam.

- För högt!? skriker Lennartsson.

Skrockande sänker han volymen.

- Musiken är väl min andra grej, vid sidan av fotbollen. Springsteen, U2, Coldplay, Rolling Stones... bra grejer!

När Jörgen Lennartsson tränade Sveriges U21-landslag försökte han ibland sprida sin favoritmusik till kollegan Tommy Söderberg. De gick inget vidare.

- Tommy tror att Bono är en travhäst, sa Lennartsson till mig vid ett tillfälle.

 

Att Jörgen Lennartsson nu är Elfsborgs tränare känns naturligt. Han har varit en flitig gäst på Borås arena de senaste åren, många gånger har jag fastnat med honom framför den digra sötsaksbuffé som alltid står upp­dukad i pressrummet. Faktum är att det inte finns någon sportprofil jag har sprungit in i så många gånger som Jörgen Lennartsson. På andra allsvenska arenor, förstås, men inte bara där. Sjukast var under VM i Sydafrika 2010. Jag hade åkt ut till Soweto för att träffa unga, fattiga sydafrikaner med stora fotbolls­drömmar. Och vem dök upp där på en ­dammig grusväg om inte Lennartsson.

- Man vill ju se sig omkring när man är ute och far, säger han. Jag satte upp som mål att besöka samtliga världsdelar före jag fyllde 30. Det lyckades jag med.

Nu har vi hamnat på en lunchrestaurang i centrala Borås med var sin stor biff framför oss. Så kan det gå. Tanken var ju annars att Jörgen Lennartsson skulle stanna i norska Stabaek en längre tid. Men Stabaeks ekonomiska kollaps ändrade på den planen och när Elfsborg hörde av sig i höstas behövde aldrig Lennartsson fundera särskilt länge.

- Det fanns egentligen inga tvivel. Elfsborg har en föreningskultur som tilltalar mig, det finns fina träningsmöjligheter och - inte minst - många duktiga spelare. Det känns enormt inspirerande att få styra det skeppet.

Du har sett Elfsborg en hel del. Varför har det inte gått bättre för laget de senaste åren?

Lennartsson tassar lite runt frågan. Påpekar - så som personer inom klubben älskar att göra - att Elfsborg har tillhört toppskiktet i allsvenskan under flera säsonger i rad. Jag invänder att Elfsborg har haft trupper som det kan ställas högre krav på. Och att laget dessutom bara har varit nära guldet en gång sedan serie­segern 2006.

- Bortaspelet, säger Lennartsson efter ett tag. Förra året hade Elfsborg åtta förluster på bortaplan, det håller inte om man ska kriga om guldet. Jag vill att vi ska bli bättre på att stoppa in de tre poängen i bussen och ta med dem hem till Borås.

 

Den nye tränaren har bantat Elfsborgs trupp. Kraftigt. 29 spelare har blivit 22. Det var viktigt för Lennartsson. Han vill inte ha några avbytare på träning och återkommer ofta till hur viktigt det är med en stark gruppkänsla. En sådan är, tror han, svårare att nå om en kraftig merpart av truppen står utanför startelvan.

Spelmässigt är annars den stora grejen att Elfsborg nu kommer att spela med två innermittfältare, i stället för tre.

- Det innebär att Anders Svensson får springa mer, säger ­Lennartsson. Men det kommer den gode Anders att göra på ett utmärkt sätt. Han är jätte­taggad inför säsongen.

Vilka krav tycker du man ska kunna ställa på Elfsborg i år?

- Elfsborg har fått en slentrianmässig guldstämpel de senaste åren. Men så enkelt är det ju inte. Att allsvenskan har haft sju olika segrare på sju år säger väl det mesta om hur jämn den är. Vi vill förstås vara med och fajtas i toppen, men för mig är det viktigaste att laget och föreningen utvecklas på sikt.

Hur får man spelare att utvecklas i vardagen?

- Jätteintressant fråga!

Han lägger ifrån sig besticken och tar sats:

- Vi har i år börjat tala om tre zoner. Först har du "the boring zone", när du är i den är du bara less och vill vara någon annanstans. Bort med den! Sedan har du "the comfort zone", där är du hyfsat nöjd med tillvaron och gör vad som krävs för att ta dig igenom träningarna. Bort med den också! En spelare som befinner sig i "comfort zone" har inget i Elfsborg att göra. Men så har du den tredje kate­gorin: "the development zone". Där är du hela tiden hungrig och vill ha mer, oavsett om du är 18 eller 35 år. Där ska vi vara i Elfsborg. Vi ska vara 22 hungriga tigrar i "the development zone".

 

Köttet är uppätet och till dessert blir det glass, Jörgen Lennartssons stora last här i livet. Medan han skopar i sig efterätten talar han om balans.

- För mig handlar fotboll om att hitta balansen mellan en jädrans massa olika motpoler. Balans mellan försvar och anfall. Mellan snabbhet och uthållighet. Mellan träning och vila. ­Mellan improvisation och organisation. Jag kan ge dig hur många exempel som helst.

Så om ni hittar den balansen, då lyckas Elfsborg ?

- Då har vi i alla fall gett oss själva en god möjlighet. Men många lag ser spännande ut i år. Helsingborg har kvar många duktiga spelare, Malmö blir farliga. Du har Göteborg med sin satsning, Pontus Farnerud hade jag ju själv i Stabaek och det är en kanonvärvning. Och nere i Kalmar sitter Nanne (Bergstrand) med ett helt gäng av rävar bakom öronen.

Det blev en långlunch. Två timmar nästan. Vi går tillbaka till Jörgen Lennartssons bil och när han startar den hörs återigen Bruce Springsteens stämma. Men den här gången är volymen väl låg.

Lennartsson vrider upp den några snäpp och börjar nynna med, nöjd över att ha hittat en bra balans.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!