Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bakslaget inför den allsvenska premiären

Publiksammankomster likt denna måste vänta.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Tomma läktare är alltjämt att vänta till den allsvenska premiären.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det ser mörkt ut för publik på den allsvenska premiären nästa helg. 

Folkhälsomyndigheten begär att regeringen skjuter på de lättnader som aviserats till den 11 april, det skriver TT. 

Nytt datum som föreslås är 3 maj.

Smittläget är nu så allvarligt att Folkhälsomyndigheten under måndagen skickade en hemställan till socialdepartementet för att be regeringen att avvakta med en rad förändringar i den så kallade begränsningsförordningen, det vill säga deltagarantal för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som till exempel fotbollsmatcher. Regeringen har föreslagit att det nuvarande publiktaket på åtta personer ska kunna anpassas efter om arrangemanget är inomhus eller utomhus och om det finns anvisade sittplatser eller inte.

Det skulle inte röra sig om några större publikmängder, till exempel föreslogs att evenemang inomhus med sittande publik skulle kunna få ha en publik på max 50 personer och utomhusarrangemang högst 100 deltagare. Tanken är att taken sedan stegvis ska höjas när smittläget förbättras.

FHM ändrar datum – inte aktuellt med publik på allsvenska premiären

FHM föreslog i sitt remissvar i februari att förändringarna skulle träda i kraft den 11 april, om smittläget tillåter det, vilket skulle innebär att publik kunde se den allsvenska premiären på plats.  

Men nu backar myndigheten om datumet.

Förändringarna är inte möjliga att genomföra den 11 april, utan bör skjutas fram en tid, skriver FHM i sin hemställan. Nu görs i stället bedömningen att förändringarna kan träda i kraft i månadsskiftet april/maj. FHM begär därför att datumet ändras till den 3 maj.

Det blir nu upp till regeringen att besluta om man ska följa FHM:s uppmaning och skjuta på genomförandet. Regeringen lyssnar dock ofta på sin expertmyndighet.

Om det blir så kommer det bli aktuellt med publik på allsvenskan tidigast i omgång fyra, då Mjällby möter Degerfors och Malmö FF ställs mot Djurgården på kvällen, måndagen den tredje maj. 

Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll skriver så här om beskedet på Twitter

”1. Vi har full förståelse för att man i rådande smittoläge avvaktar med generella lättnader. T o m att man kan öka restriktionerna. 2. Vi har INTE samma förståelse för att vissa har långt hårdare restriktioner än resten av samhället. Två samtidiga tankar.”