Dif om Bajens drag: ”Var chockerande”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Efter två raka kryss vann Hammarby söndagens derby mot Djurgården – efter ett taktiskt genidrag av Stefan Billborn som valde att spela en trebackslinje.  

Det ger Hammarby en åtminstone tillfällig sjätteplats i tabellen. 

– Jag vet att jag och Simon frågade honom förra året: ”är trebackslinje någonting du skulle kunna lira?” och det var ett big no från honom då, säger David Fällman

– Det var chockerande, säger Kalle Holmberg om Hammarbys taktik. 

Djurgården, med tre raka segrar i bagaget tog emot Hammarby på Tele 2 arena under söndagen. Bortalaget kom med en något förändrad startformation, och bara fyra minuter in i matchen gjorde de det första målet. 

Vladimir Rodic spelade in till Aron Johannsson som kunde sätta 0-1 bakom Per Kristian Bråtveit. Bara en liten stund senare skadade sig målskytten, och byttes ut mot en annan. 

För knappt tio minuter efter att Imad Khalili hade ersatt just Johannsson kom Hammarbys andra mål i matchen. Gustav Ludwigson satte in en boll i straffområdet, där stod Khalili ganska ren och kunde se till att utöka sitt lags ledning. 

Med ett tajt försvar, utgjort av en trebackslinje, hade Djurgården svårt att komma till några klara målchanser i den första halvleken. Med 70 minuter spelade ropade Djurgården på straff efter en situation mellan Junior och Kevin Walker i Hammarbys straffområde, men fick inget gehör av domarteamet.

Självmål av Fenger

Men kort därefter, i den 74:e minuten kom ändå reduceringen. Djurgården fick hörna och Davor Blazevic kom helt fel ut till bollen, missade bollen och Mads Fenger blev olycksfågeln som stötte in bollen i eget mål.

– Det betyder oerhört mycket. Nu fick vi äntligen ta tre poäng. Jag tror de inte visste vad de skulle göra i den första halvleken, sa Imad Khalili i Dplay och syftar på den taktiska ändringen som Hammarby genomförde. 

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand blev inte överraskad över Hammarbys taktiska omställning, hävdar han i Dplay. 

– Vi åker på för många omställningar i den första delen av matchen. På plan är det en jämn fotbollsmatch tycker jag. 

”Haft skralt självförtroende”

Hammarbys tränare Stefan Billborn var däremot nöjdare.  

– Jag tycker vi gör en väldigt bra match från start till mål. Runt 48:e minuten blir vi lite passiva och spelar på klockan men vi vågar sedan spela högt. Vi spelade med trebackslinjen, det finns risk att bli baktung, men vi klarade det på ett bra sätt. Vi vågade spela ett högt försvarsspel. Spelarna tar till sig taktiken på en promenadträning, säger Billborn och berättar varför han bytte formation. 

– Spelarna jag hade att tillgå. Vi sa det, vi hade många skavanker och ville ha ut spelarna i så naturliga positioner som möjligt. Nu kändes det att vi ville göra det så enkelt som möjligt med risken att vi kunde bli låga. Jag skickade meddelande till Björklund i förrgår kväll då bestämde vi det.

”Hammarby är bättre än oss”

Ni kommer inte fortsätta med det?

– Det tror jag inte. Vi har större potential i det andra spelsystemet och mycket större spets. Vi var tvungna att göra det här, vi har haft skralt självförtroende och haft perioder i matcher där vi varit bra.

Enligt David Fällman har han varit på Stefan Billborn tidigare om att ändra till en trebacklinje. 

– Jag vet att jag och Simon frågade honom förra året: ”är trebackslinje någonting du skulle kunna lira?” och det var ett big no från honom då. Och jag tror att det fortfarande är så, för det skulle mycket till för att vi skulle spela så här. 

– Men jag tycker nog att man kan ha med sig det som ett andra alternativ, till vissa matcher när det behövs.

Det låter som att du gillar att spela trebackslinje? 

– Det här var första matchen som jag inte var helt slut, så antingen styrde jag Kalle och Finger rätt eller så gjorde de allt jobb. 

Lagerlöf: Hammarby är bättre än oss

Kommer det blir någon övertalningskampanj från dig nu? 

– Nej, nej. Vi är ju väldigt trygga i vårt 4-2-3-1 också, men den har inte klickat. Och när någonting inte klickar så kan det vara bra att byta av med någonting. Den kommer att klicka den också och då kan vi ha två bra formationer att ställa upp med. 

Så du tror att det kanske svider lite, att ni vann den här matchen?

– Haha, kanske! Jag vet inte, jag vill inte säga mer om det, det får han ta.

Kalle Holmberg var överraskad över Hammarbys nya taktik. 

– Det var chockerande. Vi hade känning på det när vi såg laget och Bajen har inte spelat det innan. Vi var jättebesvikna i paus när vi såg att Hammarby var aggressivare än oss. Vi var tvungna att gå ut och göra det vi behöver men i dag gjorde vi inte det.

Thomas Lagerlöf, Djurgårdens tränare: 

– Hammarby är bättre än oss. Vi ger dem matchen och bjuder på några otroligt dumma situationer defensivt. I andra halvlek sliter spelarna och vi kan inte begära mer. Alla gjorde vad de kunde.

Var ni beredda på det?

– Vi hade inte pratat om det i går men när vi såg startelvan timman innan match började vi ana att det kunde se ut så och då började vi förbereda spelarna.