Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Backar 40 miljoner: ”Katastrofresultat”

Här är några av dagens största sportnyheter.
Lennart Ivarsson, ÖFK:s VD. Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Östersunds FK är enormt pressat ekonomiskt.

Nu släpper klubben sitt bokslut för 2019 där man gör ett minusresultat på drygt 40 miljoner kronor.

– Det här är ett katastrofresultat, säger vd Lennart Ivarsson till Östersunds-Posten.

Turerna kring Östersunds FK:s haveri under 2019 är många.

Förutom klubbens sportsliga bakslag så är det ingen hemlighet att man brottas med enorma ekonomiska problem.

Dagen före julafton 2019 meddelades att klubben får elitlicens och därmed får spela i allsvenskan kommande säsong, efter att fotbollförbundets överklagandenämnd ändrat licensnämndens beslut.

Ett argument som övertygade överklagandenämnden var ett var ett utländskt, hemligt, sponsoravtal på 15 miljoner kronor. SportExpressen kunde i fredags avslöja att Östersund FK:s hemliga sponsor är ett litet företag på Cypern, med namnet Puls8, vars ägare som totalförnekar en inblandning med fotbollsklubben.

Östersunds FK backar drygt 40 miljoner

Sedan dess har Aftonbladet rapporterar att ÖFK kommer göra ett minusresultat på 40 miljoner kronor, något som nu står klart att man gör.

När fotbollsklubben släppte sitt bokslut för 2019 under onsdagskvällen står det minus 40,7 miljoner kronor på den sista raden.

Framför allt har klubbens intäkter rasat. Från att ha omsatt 118 miljoner kronor år 2017 och 132 miljoner kronor år 2018 rasade de totala intäkterna till 48 miljoner kronor år 2019.

De två enskilt största förklaringarna jämfört med 2018 är, enligt årsredovisningen, uteblivna intäkter från spelarförsäljningar och spel i Europa.

I sin verksamhetsberättelse pekar klubben även på minskade publikintäkter, minskad sponsring samt att man har ett reserverat skadestånd för rättstvisten om Saman Ghoddos på 10 miljoner kronor.

Samtidigt har ÖFK:s inte lyckats minska sina kostnader så mycket som har krävts för att rädda resultatet. Jämfört med 2018 då man hade 123 miljoner kronor i kostnader har man endast lyckats minska kostnaderna till 99 miljoner kronor år 2019.

99 miljoner i kostnader och tidigare nämnda 48 miljoner i intäkter betyder minus 51 miljoner kronor på driften. Tack vare en återföring av en tidigare vinst på drygt 10 miljoner kronor, genom en periodiseringsfond, har ÖFK lyckats få ner förlusten till 40,7 miljoner kronor.

ÖFK:s vd: ”Jag är ändå hoppfull”

I och med det negativa resultatet har klubbens eget kapital gått från positivt på drygt 14 miljoner till ett negativt eget kapital på drygt 20 miljoner kronor.

Sedan tidigare lyder fotbollförbundets krav för elitlicens bland annat att man kan uppvisa ett positivt eget kapital vid årsskiftet, vilket i nuläget ser minst sagt problematiskt ut för Östersunds FK.

– Vi måste naturligtvis räta upp det negativa egna kapitalet. Dels utifrån den kontrollbalansräkning som upprättades per 31 augusti ifjol. Och dels för att kunna få framtida elitlicens från fotbollsförbundet, säger klubbens vd Lennart Ivarsson till Östersunds-Posten och fortsätter:

– Men jag är ändå hoppfull. Läget kan se illa ut, men det är bättre än ifjol höst. Jag anser att det finns förutsättningar för att vi ska kunna klara att spela allsvensk fotboll under hela 2020, säger Lennart Ivarsson.

Klubbens revisor Jens Edlund har gett sitt utlåtande om årsredovisningen och pekar bland annat på att det finns ”betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten”.