Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Axén: Tränar inte ett lag i Göteborg igen

Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Han kom till Göteborg med en AIK-tatuering på armen och en hund som heter Gary Sundgren.

När han nu lämnar stan gör han det med ett Gaishjärta större än Gamla Ullevi.

– Jag vet inget om framtiden, men jag tränar knappast ett lag i Göteborg igen, säger den avhoppade tränaren Alexander Axén.

FAKTA

Axén om...

Planerar sitt bröllop

...Jan Mak, som tagit över tränarjobbet i Gais: "Jag har pratat med honom. Han var nyfiken på vad jag tycker och hur jag tänker. Jag tycker det är jättesmart av honom. Att ta över som ny tränare och sedan bara strunta i vad den gamle gjort och inte utnyttja de erfarenheterna, hade inte varit smart. Vad han sedan gör av det jag säger är ju sedan helt upp till honom."

...sin musiksmak: " Peter Gerhardsson brukar säga att han har bra koll. Men han gillar ju bara konstig musik. Jag är syntare och gillar brittpop, Kraftwerk och Depeche Mode är husgudar. Jag är inte så mycket för det amerikanska."

...straffar: "Jag fick aldrig några straffar under min tid som tränare i Gais, jag hade till slut inte råd att kritisera domarna för det. Jag tror inte att hela den svenska domarkåren lät bli att blåsa på grund av mig. Men jag konstaterar att Gais fått straff två matcher i rad sedan jag slutade..."

...tur och otur: "Tur och otur finns inte, det handlar bara om skicklighet och oskicklighet. Om en spelare skjuter i stolpen tre gånger i rad måste han lära sig att ställa om siktet en centimeter. Om bollen studsar på en grästuva vid en bakåtpassning och in i eget mål, måste spelaren lära sig att bakåtpass aldrig får gå mot mål."

Gais

elva ödes-

matcher

FAKTA

26 augusti: AIK (h). 2 september: Kalmar (h). 15 september: Mjällby (b). 24 september: IFK Göteborg (b). 28 september: Syrianska (h). 1 oktober: IFK Norrköping (b). 7 oktober: Elfsborg (h). 22 oktober: Djurgården (b). 28 oktober: Helsingborg (h). 31 oktober: Gefle (h). 4 november: Örebro (b).

Lika bra att reda ut med en gång; Alexander Axén trivs i Göteborg, hans familj trivs, han bor fortfarande kvar på Västkusten.

Men snart är det dags att flytta.

– Jag har tackat nej till två bud om nya tränaruppdrag, säger han. Men inget har känts tillräckligt spännande. Jag räknar med att ta tag i framtiden i september. Blir det något nytt tränaruppdrag är det inte aktuellt med nytt lag förrän till nästa säsong.

Men det blir inte i Göteborg, alltså?

– Nej, det är knappast troligt. Jag är alltför förknippad med Gais, både känslomässigt och i omgivningens ögon. Det skulle kännas alltför svårt.

Bakgrunden kan ni, Axén valde att lämna tränarjobbet i Gais den 22 juli. Efter en säsong med få segrar och få poäng och en överhängande risk för nedflyttning fattade han sitt beslut.

Var beslutet ditt eget, eller blev du pressad av styrelsen eller sportchefen?

– Det var mitt eget beslut. Och alla som känner mig vet att jag är en krigare. Om jag inte haft mina skäl hade jag stannat kvar.

Vilka var skälen?

– Gais har en omsättning på 30 till 33 miljoner. Alla säger att vi haft samma trupp i år som den som kom femma 2011. Men det är inte sant, vi blev av med Mommo Abdulrahman, Razak Omotoyossi, Alvaro Santos och Johan Mårtensson och fick bara Erik Johansson.

– Jag visst exakt vad som skulle ske. Man kan inte köra lågbudget i anfallet, fotboll går ut på att vinna och göra mål. Men det är dyrt att vara fattig.

Gör vad de kan

Vilken relation har du till sportchefen Mats Persson och Gais ordförande Christer Wallin?

– Professionell, de gör säkert allt det kan för att det ska gå bra för Gais.

När kan du berätta hela "sanningen" om ditt avhopp?

– Det kanske jag aldrig gör. Jag vill inte framstå som bitter.

Sedan han lämnade Gais har Axén fått telefonsamtal från elva av sina tränarkolleger i allsvenskan, bara fyra har inte hört av sig.

Stödet betyder mycket

De som står honom närmast i tränarkåren är ändå Peter Gerhardsson, Häcken, Janne Andersson, IFK Norrköping, Jörgen Lennartsson, Elfsborg och Sixten Boström, sparkad från Örebro.

– Det betyder hur mycket som helst, säger han. Vi sitter i samma båt och stödet från de andra tränarna är betydelsefullt.

Vilka fyra har inte hört av sig?

– Det får du lista ut själv.

Har spelarna i Gais hört av sig?

– Sex, sju stycken. De som satt längst ut på kvisten har väl inte ringt om jag säger så...

– Men Wanderson kallar mig fortfarande för "Papa" och vi talas ofta vid. Vi är tajta, jag har alltid funnits där för honom, vi kan snacka om allt och inte bara fotboll och kommer nog att hålla kontakten i all framtid.

Varför har han inte presterat i år?

– Han är beroende av att ha någon som skapar "hål" åt honom i motståndarförsvaret. Vi kan inte begära att han ska dra fem gubbar och göra mål på egen hand.

Rädd för hjärnblödning

Alexander Axén erkänner att han mådde dåligt under sin sista tid i Gais. Han hade svårt med sömnen, kände "stickningar i armarna" och hur "varmt blod pulserade i huvudet".

– Det hade inte varit rätt mot familjen att fortsatta, om jag fått en hjärnblödning hade jag ju dragit med mig min sambo och mina barn i fallet. Det ville jag naturligtvis inte.

Hur mår du i dag?

– Bra och dåligt. Bra för att jag kan tillbringa mer tid med familjen, dåligt för att jag inte är där ute på fältet där jag vill vara.

Den förre Gaistränaren vet ännu inget bestämt om framtiden, han hoppas kunna fortsätta som tränare, men har inte låst sig vid vare sig nivå, liga eller land.

Utlandsflytt?

– Det där styr jag inte över själv, säger han. Det viktiga för mig är att utmaningen är kittlande och att förutsättningarna är de rätta. Då spelar det ingen roll om det är allsvenskan, superettan eller utlandet.

Du har gjort några inhopp som expertkommentator hos Vi a sat, något sådant på gång ? .

– Jag ska göra Wolverhampton mot West Bromwich om någon vecka. Sedan får vi se, det kanske kan bli mer av det också.

Tror du Gais hänger kvar i allsvenskan?

– Hoppas det, spelschemat ser okej ut. Det blir tufft, men för killarnas och föreningens skull hoppas jag att det går.

Namn: Alexander Axén.

Ålder: 42 år.

Yrke: Arbetslös fotbollstränare.

Familj: Sambon Lina Johansson (Lina och Alexander ska gifta sig nästa vinter), barnen Agnes, 10, och Lilly, 4, hunden Gary Sundgren, 13 (irländsk setter)

Bostad: Vid Sankt Sigfrids Plan i Göteborg, har kvar huset i Örebro.

Tränarkarriär: Hovsta IF (1998-2000), Rynninge IK (2000-07), IK Start (Norge, assisterande till Benny Lennartsson, 2007), Örebro SK (assisterande till Sixten Boström, 2008), Gais (2009-12).

Visste det skulle gå illa i åR. Alexander Axén reagerar starkt på påståendet att Gais haft ungefär samma trupp i år som under succésäsongen i fjol. "Det är inte sant, vi blev av Mommo Abdulrahman, Razak Omotoyossi, Alvaro Santos och Johan Mårtensson - och fick bara Erik Johansson".

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!