Avslutade karriären med smärtor i halvtid

Viktor Elm firar efter matchen.
Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

KALMAR. Ett mycket bättre avslut kunde det inte ha blivit. 

Kalmar säkrade det allsvenska kontraktet – i lagkaptenen Viktor Elms sista match i karriären. 

Efteråt var han känslosam och tårögd. 

– Man är ändå en vinnare och det hade känts jävligt surt att förlora en allsvensk plats och sen bara lägga av, säger Viktor Elm. 

Kalmar FF var uträknade av många redan inför de sista allsvenska omgångarna. Ändå reste man sig i sista stund och räddade en kvalplats. Väl där kunde man sedan säkra det allsvenska kontraktet genom två imponerande segrar mot Jönköpings Södra. 

– Det är lättnad och glädje. Vi har kämpat i ett par veckor nu för att få en tro på oss själva. Vi lyckades med det och tog tagit våra poäng, även om vi inte spelat någon bra fotboll, säger kaptenen Viktor Elm. 

J-Södra hade inför matchen bland annat försökt lyfta fram att Kalmar är ett av Sveriges sämsta hemmalag då man inte hade vunnit på Guldfågeln arena sedan maj 2019. Sedan dess har Kalmar spelat 25 hemmamatcher. 

I avgörande kvalmatchen bröt man dock den dystra sviten när man säkrade kontraktet. 

”Hade det på känn...”

Viktor Elm skickar en passning tillbaka till J-Södra:

– De är skickliga men har inte den sista kvalitén som behövs, så är det faktiskt. Vi har väldigt bra kontroll på matchen. 

– Det ÄR skillnad på allsvenskan och superettan, oavsett vad man tycker om det. De spelar fint men har för lågt tempo och är för dåliga i sista fas. Man hade på känn att vi skulle klara det här redan innan. 

För Viktor Elm var detta karriärens sista match. Efter nästan två decennier som professionell fotbollsspelare lägger han nu skorna på hyllan.

I avskedsföreställningen fick han nöja sig med en halvlek. En skada satte stopp för 90 minuter. 

– Jag hade ont i knät redan innan matchen, sen vill man ju inte avsluta karriären med att sitta en hel match på läktaren. Jag körde på så länge det gick och det höll i en halvlek i alla fall. 

Hade du klivit av om ni legat under med 0–2 i stället?

– Ja, haha. Det hade jag nog. Knäskålen spårar fel och jag har jätteont. 

”Vunnit en allsvensk plats”

Lägligt att lägga skorna på hyllan nu då, med skada och säkrat kontrakt?

– Det finns nog inte ett bättre tillfälle att lägga av. Jag fick spela, göra något bra och jag är jävligt nöjd. 

Vad är det för känslor när du tittar tillbaka på den karriär du haft?

– Jag har inte kommit så långt riktigt... Fokus har varit på att klara det här. Det kommer nog bli mer känslomässigt senare när jag tittar tillbaka, jag har fått vara med om väldigt mycket. Men just nu vill jag vara här och nu och verkligen försöka njuta av det här ögonblicket. 

Hur mycket betyder det här säkrade kontraktet för dig?

– Jättemycket. Man är ändå en vinnare och det hade känts jävligt surt att förlora en allsvensk plats och sen bara lägga av. Nu känts det som att vi vunnit en allsvensk plats igen och då kan man få ett annat lugn i kroppen.