Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjat: Matcherna som sänds i tv i vår

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Den 4 april har allsvenskan 2020 premiär i Discovery, som tagit över rättigheterna från C More. 

Premiären mellan Örebro och Djurgården är en av nio matcher totalt som kommer att sändas med studioinramning i Kanal 5 under våren. 

För att få resten av matcherna kommer man behöva teckna ett abonnemang på Dplay. 

– Vi anser att det är rätt i tiden att satsa digitalt och därför är Dplay vår hemmaplan för både allsvenskan och superettan, säger Discoverys sportchef Hanif Hosseini. 

Sedan 1997 har C More sänt allsvenskan i fotboll. Men när allsvenskan 2020 sparkar i gång med matchen Örebro – Djurgården så kommer det vara Discovery som håller i sändningsspaken. 

Discovery har köpt rättigheterna fram till 2025. 

Nu släpper de sin tablå för de första elva omgångarna där nio matcher kommer att sändas med studioinramning. Premiären på Behrn arena är först ut, följt av Kalmar FF – Hammarby och Häcken – Malmö FF. 

Studioinramade matcher på Kanal 5 och kanal 9

4 april 13.00 Örebro – Djurgården – Kanal 5, Dplay

5 april 14.30 Hammarby IF – Kalmar FF – Kanal 5, Dplay

12 april 14.30 Malmö FF – BK Häcken – Kanal 5, Dplay

21 april 14.30 Malmö FF – Örebro SK – Kanal 5, Dplay

23 april 18.30 IF Elfsborg - BK Häcken - Kanal 9, Dplay

10 maj 14.30 Helsingborgs IF – Djurgården – Kanal 5, Dplay

17 maj 14.30 IFK Göteborg – Helsingborgs IF – Kanal 5, Dplay

21 maj 14.00 Kalmar FF - Helsingborgs IF - Kanal 9, Dplay

31 Maj 14.30 Mjällby AIF – Hammarby IF – Kanal 5 – Dplay

Däremot kommer på papperet tunga matcher som Djurgården – Malmö FF, Hammarby – AIK och IFK Göteborg – Malmö FF inte sändas linjärt utan exklusivt på Dplay. 

Så resonerar Discovery kring att sända allsvenskan

Hanif Hosseini, sportchef på Discovery, förklarar att de anser det rätt i tiden att satsa digitalt. 

– Vi ser att tittarbeteendet i samhället i dag sker på streamingplattformar, man vill kunna se sina serier, filmer, lyssna på sin musik eller se sitt favoritlag både hemma i soffan, på landet, på väg till jobbet eller på sin semester. Genom att vi tillgängliggör samtliga 480 matcher från allsvenskan och superettan på Dplay på alla plattformar, gör det att du har möjligheten att se ditt lag vart du än är, säger han. 

Samtidigt tillägger Hosseini att de kommer visa ca 30 matcher från allsvenskan och superettan linjärt, antingen på Kanal 5 eller Kanal 9. 

– Det är en stor linjär satsning i breda och folkliga kanaler.

Det lovar Discovery de allsvenska tittarna

Den viktigaste sändningsdagen i veckan för Discovery blir söndagen då det kommer att visas en match linjärt, men på Dplay kommer det bli totalt sex timmar fotboll samt reportage. 

Söndagar innebär att studion startar på Kanal 5, men fortsätter efter första matchen på Dplay. Finns det möjlighet framöver att köra hela fotbollssöndagen linjärt för tittarna?

– På söndagar visar vi sex timmar fotboll från Sveriges hetaste rättighet. För alla fotbollsälskare är det en drömdag skulle jag säga. Som det ser ut nu är vi nöjda med vår tablåplanering, säger Hosseini. 

Discovery vill dessutom förnya och förbättra den allsvenska bevakningen. 

– Vi kommer först och främst vara närmare i vår bevakning av allsvenskan. Mer konkret har vi ambitionen att komma närmare fotbollen i helhet och inte enbart fokusera på själva matchsändningarna. Samtidigt vill vi verkligen framhäva supportrarnas synvinkel, säger Hosseini och fortsätter: 

– Integrationen som fotbollen bidrar med i samhället är också en viktig aspekt som vi vill visa. Fotbollen är en kraft som verkligen bjuder in alla samhällsklasser och kulturer. 

Vad kan ni lova de allsvenska tittarna under säsongen?

– Vi kan lova en bredare bevakning med en expertis som är i toppklass. Mindre killgissningar och mer fakta uppbackat med statistik. Allt detta i fullmatade studiodagar med timtals av allsvensk bevakning både i reportageform och analysdelar.