Avslöjar: CL-klubben vill värva AIK-stjärnan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Niklas Backman kan vara på väg bort från AIK.
Foto: Jan Wiriden

AIK ser ut att vara på väg att sälja landslagsmittbacken Niklas Backman.

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen är norska Champions League-klubben Molde berett att betala upp emot fem miljoner kronor för 24-åringen.

- Inga kommentarer, säger AIK:s scoutingchef Björn Wesström.

Ett av tränaren Andreas Alms mest angenäma problem inför den allsvenska säsongen är att välja ett mittbackspar bland Niklas Backman, Alexander Milosevic, Daniel Majstorovic och Per Karlsson.

Men dessa fyra kan nu alltså bli tre.

Enligt uppgift till SPORT-Expressen är det alltså norska Molde, tränat av före detta Manchester United-ikonen Ole Gunnar Solskjaer, som är ute efter Backmans namnteckning.

Inte klart än

Inget ska vara helt klart ännu, men affären ska leva i högsta grad och Molde ska vara berett att betala omkring 4-5 miljoner kronor för den svenske mittbacken.

- Som vanligt så kommenterar vi inga spelare på väg in eller ut förrän något är klart, säger AIK:s scoutingchef Björn Wesström.

Det som skulle kunna stoppa en övergång ska vara Niklas Backmans egna önskan att stanna kvar i AIK. Han har tidigare nobbat ett erbjudande från serbiska storklubben Röda Stjärnan av detta skäl.

- Nej, de hörde av sig, men både jag och AIK sa nej. Det är tre parter som det ska fungera för och det gjorde det inte nu, sa Backman då.

Champions League-kval

Molde vann den norska Tippeligan, före bland andra storklubben Rosenborg, och kommer att kvala till Champions League kommande säsong.

Att ha den Manchester United-meriterade Solskjaer som tränare kan också i bästa fall vara ett steg på väg mot Premier League för den lovande Niklas Backman, som liksom lagkamraterna Milosevic och Majstorovic fanns med i förbundskapten Erik Hamréns januariturné som spelade Kings Cup i Thailand.

ytterligare fem spelarprofiler som lämnat allsvenskan efter förra säsongen

Oscar Hiljemark

Elfsborg till PSV Eindhoven

Det spekulerades i om han skulle gå till Nice. Men 4 januari meddelades att den 20-årige mittfältaren och U21-landslagsspelaren skrivit på ett 4,5-årigt kontrakt med PSV. Summan som Elfsborg fick sades vara 19 miljoner kronor.
-

Kasper Hämäläinen

Djurgården till Lech Poznan

I slutet av januari bekräftades att Hämäläinen var klar för polska Lech Poznan. Han spelade alla 90 allsvenska matcher med Djurgården under sina tre säsonger. Han hade ett år kvar på kontraktet men såldes för två miljoner.

-
Wilton Figueiredo

Malmö till Gaziantepspor

Gjorde 19 mål i allsvenskan under sina tre säsonger i MFF. Han lämnade MFF efter säsongen och det ryktades om att han skulle återvända till Brasilien. Men i januari i år blev den 30-årige brasilianaren klar för turkiska Gaziantepspor.

-
Daniel Larsson

Malmö till Real Valladolid

Den 26-årige anfallaren gjorde 31 mål för MFF innan han lämnade för Real Valladolid i november. Han fick dock inte spela matcher förrän i januari. Larsson lirar kontinuerligt med nykomlingarna i La Liga. Han har kontrakt till 2015.

-
Waris Majeed

Häcken till Spartak Moskva

Vann skytteligan förra säsongen med sina 23 mål. Den 5:e november bekräftade Häckens sportchef att Majeed blivit såld till Spartak Moskva för 25 miljoner. Den 21-årige ghanansken upptäcktes av Häcken under Gothia cup.

Sammanställning: Emelie Fredriksson