Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Att RF själva får läsa – det är hårresande”

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har fått mycket kritik för sina dubbla stolar.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Riksidrottsförbundets oberoende utredning av ordföranden Björn Eriksson möter kritik.

SportExpressen har talat med en person som advokatbyrån Setterwalls har intervjuat i utredningen – och som är starkt kritisk mot att man inte haft möjligheten att vittna anonymt.

– Det kanske inte är det bästa sättet om man någon ska våga kritisera en RF-ordförande? Att RF själva får läsa vad som har sagts och av vem? Det är hårresande, säger personen.

Det var i månadsskiftet maj-juni som SportExpressen genom två granskningar kunde visa hur Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson suttit på dubbla stolar mellan 2015 och 2019. Eriksson har dels arbetat som ordförande i RF, dels som ordförande i lobbyorganisationen Säkerhetsbranschen, som representerar den privata säkerhetssektorns intressen.

I sin roll som RF-ordförande har Eriksson haft tillgång till ett exklusivt råd tillsammans med Riksåklagaren, Rikspolischefen och chefen för Brottsförebyggande rådet. Där har han varit med och fattat strategiska beslut i säkerhetsfrågor som rör idrottsevenemang. Bland annat har rådet, enligt Eriksson själv, beslutat om ”tillämpning av ordningslagstiftningen” i idrottsfrågor. 

Samtidigt har Eriksson företrätt de privata vaktbolagens intressen genom sin roll som ordförande i Säkerhetsbranschen och bland annat propagerat för att polisen ska lämna över delar av sitt arbete till privata vaktbolag.

Större intäkter för den privata säkerhetssektorn

Just tillämpningen av ordningslagstiftningen har i sin tur varit central för den stora konflikt mellan polismyndigheten, fotbollssupporterörelsen och svenska fotbollsklubbar som eskalerat under våren och sommaren.

Polisens nya riktlinjer har inneburit större utbetalningar till privata vaktbolag från svenska fotbollsklubbar. Bland annat rapporterar Kalmar FF att man tvingats till ungefär 500 000 kronor i obudgeterade kostnader för inköp av privata säkerhetstjänster

SportExpressens granskningar har lett till omfattande protester och avgångskrav riktade mot Björn Eriksson från många supporterorganisationer.

Detta har hänt

April: Gif Sundsvall åläggs med ett förbud mot så kallade over-head-flaggor. Det markerar starten på en uppeldad konflikt mellan polismyndigheten och svensk fotboll, där hårdare krav införs på klubbarna som arrangörer av matcher.

 

Maj: SportExpressen kan i två granskningar visa hur Björn Eriksson, som RF-ordförande, under 2018 varit med och utformat en nationell överenskommelse för hanteringen av säkerhetsfrågor som rör idrotten tillsammans med Rikspolischefen. Han har även ingått i ett exklusivt råd tillsammans med Riksåklagaren, chefen för Brottsförebyggande rådet och Rikspolischefen. Under samma period har Eriksson varit ordförande för den privata säkerhetsbranschens lobbyorgan, Säkerhetsbranschen, och propagerat för att privata vaktbolag ska ta över polisens arbete.

 

Granskningarna leder till avgångskrav från många svenska supporterföreningar och paraplyorganisationen Svenska supporterföreningsunionen. Även allsvenska klubbar, däribland Kalmar FF, och föreningen Svensk Elitfotboll uttrycker sig bekymrat.

 

Juni: Riksidrottsförbundet inleder en oberoende utredning av Eriksson. Den oberoende utredningen genomförs av advokatbyrån Setterwalls Göteborgskontor, och väntas vara klar till hösten 2019.

Vid tidpunkten för publiceringarna såg Eriksson däremot själv inga problem med sina dubbla roller.

– Hahaha, nej, det gör jag faktiskt inte, kommenterade han.

Han har därefter vidhållit att han inte gjort fel. I senare intervjuer har han hänvisat till SportExpressens granskningar som en ”opinionspåverkanshistoria”, kallat händelseutvecklingen för ”häxjakt” och menat att granskningarna används för att ”vifta bort fokus från det faktum att det eldas på läktarna”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Protester mot Björn Eriksson över hela landet.Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

I en podcastintervju med RF:s hemsida, som publicerades den 5:e juni, fick Eriksson frågan om han ”kunde lova” att han hållit isär sina roller. Han medgav då att han inte kunde garantera att han inte blandat ihop sina roller, med tillägget att ”man kan misstänka att intressena ibland drar åt samma håll”. 

I en skriftlig intervju, också med RF, som publicerades vid samma tidpunkt, framförde han tvärtemot ett löfte om att rollerna hållits isär.

Eriksson om utredningen: ”Trams”

I kölvattnet av SportExpressens granskningar inkom hela 172 anmälningar till Riksidrottsförbundets visselblåsarfunktion, vilket ledde RF att initiera en oberoende utredning av Eriksson.

Utredningen lades ut på advokatfirman Setterwalls Göteborgskontor. 

Själv kallade Eriksson utredningen för ”trams” när han intervjuades av SVT under SM-veckan i Malmö den 28:e juni.

– För mig är det mest trams. Om 180 man anmäler inom ett dygn kallar jag det opinionsbildning. Att jag har hållit på med de här frågorna länge vet alla om. Det jag är orolig för är att det blir för lite observans på kvinnor som är utsatta och att man skjuter undan barnövergrepp och annat för att hålla på med vad man tror att en RF-ordförande gör men inte gör. Ju förr det här är klart ju bättre, sade han.

”Det är hårresande”

SportExpressen har under de senaste veckorna tagit emot uppgifter om utredningen från flera av varandra oberoende källor. Dessa har gjort gällande att vittnesmål inte gått att lämna anonymt – men sedan ska överlämnas till RF:s styrelse i sin helhet.

En person som intervjuats och som SportExpressen talat med – som föredrar att vara anonym – är starkt kritisk.

– Man berättade att den gjordes under så kallad advokatsekretess. De sa att det inte skulle berättas någonting av det jag sa till medier eller liknande, utan att materialet skulle överlämnas till uppdragsgivaren, Riksidrottsförbundet. Jag frågade om det var en sammanställning av alla vittnesmål – men nej, RF:s styrelse skulle få allting och veta vem som har sagt vad. Det kanske inte är det bästa sättet om man någon ska våga kritisera en RF-ordförande? Att RF själva får läsa vad som har sagts och av vem? Det är hårresande.  

– Jag trodde att det skulle vara en öppen utredning. Ska man ha en visselblåsarfunktion måste man fundera på hur den ska fungera. Det här berör den högsta företrädaren. Du kommer inte högre än ordföranden. Det kan vara jobbigt för uppgiftslämnaren och innebära konstiga incitament för hur man utreder skuldfrågan. Det gäller chefen för hela RF, inklusive de som gör bedömningen. Det här är ingen oberoende utredning. Jag vet inte vad man ska kalla det.

”Blir svårt att hålla anonymiteten”

Bo Berntsson, som arbetar för Setterwalls advokatbyrå och ansvarar för utredningen av Björn Eriksson, meddelar till SportExpressen att han inte kan uttala sig om några aspekter av utredningen eftersom den omfattas av advokatsekretess.

– Jag har inga kommentarer till det. Vad som görs och inte görs är en fråga för RF, även hur de hanterar det som eventuellt kommer till dem sedan. Det är RF som får dela med sig av eventuell information, säger han.

Elin Johansson, som är gruppledare för Riksidrottsförbundets juristavdelning, säger att man kommit fram till att inte anonymisera vittnesmålen i samråd med Setterwalls advokatbyrå.

– Det finns två sätt att få input till utredningen. Det ena är de 172 visselblåsningar som har kommit in. De är helt anonyma. Där gör vi inga som helst efterforskningar på vem visselblåsaren är. Det andra sättet som man använder för att få in kunskap är att titta på arbetet som har gjorts, till exempel på vilka möten som har hållits, och utifrån det identifiera ett antal nyckelpersoner att prata med. Vi pratar då med den eller de personerna utifrån deras roller, en ordförande eller tjänsteman. Det är rollen, inte personen som vi pratar med. Där blir det ju svårt att hålla anonymiteten. Den personen ska svara för organisationen, inte personen, säger hon. 

Björn Eriksson.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

– Sedan har jag inte uppfattat att alla svar ska sammanställas eller redovisas enskilt, vem som sa vad. Men de ingår i den rapport som utredningen kommer att överlämna till RF:s styrelse när man är klara.

Men det är ju en utredning av organisationens främsta företrädare och högsta chef. Riksidrottsförbundet är allomfattande i idrotts-Sverige och här intervjuas människor som är verksamma inom idrotten i Sverige. Kan det inte försvåra att få uppriktiga vittnesmål från de som arbetat med Björn Eriksson om man inte kan vittna anonymt? Det kanske finns saker man väljer att inte berätta av oro för sin karriär eller liknande.

– Hittills har vi resonerat som så att man är fri att använda visselblåsarkanalen. Där kommer vi inte att på något sätt efterforska vem som visselblåser. Grundförhoppningen är så klart att man ska ha förtroende för den process som RF nu låter genomföra och kan berätta det man känner. Kan man inte det, då finns visselblåsarkanalen.

Så ytterligare vittnesmål kan lämnas i visselblåsarfunktionen under pågående utredning?

– Ja, vi har inte stängt den på något sätt. Sedan kom de här 172 visselblåsningarna under en och en halv veckas tidsram. Skulle det komma i dag eller i morgon, så länge utredningen är öppen: Det vore allt annat än bra att inte lämna över den informationen till utredarna. Det vore direkt fel.

Kommer utredningen att tillgängliggöras i sin helhet för allmänheten när den är redo?

– Där kommer jag att ducka. Det är klart att en sammanfattning av utredning kommer att offentliggöras. Den ska offentliggöras för 172 visselblåsare och ett antal andra personer – så sammanfattningen kommer att offentliggöras. I vilken grad vi offentliggör hela utredningen vet jag inte. Jag vet inte hur den skrivs, om det är med många bilagor eller inte. En sammanfattning kommer absolut att offentliggöras.

Vilka som intervjuas i utredningen vill inte RF kommunicera. 

Utredningen väntas vara klar ”till hösten”.