Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtalad för mutbrott – nu träder han fram

Dickson Etuhu. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI / BILDBYRÅN
Etuhu under AIK:s match mot Kalmar FF i augusti 2015. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

18 månader efter skandalen träder Dickson Etuhu fram i Dagens Nyheter.

Det är han som är den ”förre AIK-spelaren” som står åtalad, misstänkt för att ha försökt muta AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos att påverka resultatet i den allsvenska matchen mot IFK Göteborg.

– Jag respekterar allas åsikt, men fakta kvarstår: det här hände aldrig. Det är skitsnack. Absolut skitsnack, säger Etuhu till tidningen.

Nyheten slog ner som ett mindre jordskalv i den svenska fotbollen. Bara timmar före avspark mellan ärkerivalerna IFK Göteborg och AIK den 18 maj 2017 meddelades det att matchen skjutits upp på grund av ett matchfixningsförsök mot AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos.

Han berättade då för AIK:s klubbledning att han blivit erbjuden pengar av två män för att fixa resultatet i matchen. En av männen var en tidigare lagkamrat med Stamatopoulos i AIK.

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera, sa Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare, i ett uttalande.

Dickson Etuhu träder fram

AIK polisanmälde händelsen och för två månader sen åtalades två personer för grovt mutbrott, en av dem har i artiklar kallats för ”den förre AIK-spelaren”.

Nu väljer Dickson Etuhu, som spelade i AIK 2015-2016, att träda fram för att bemöta anklagelserna och berätta sin version.

– Mitt rykte är helt förstört. De har tagit allt ifrån mig som jag byggt upp under 20 år, säger Etuhu i en lång intervju med Dagens Nyheter.

Han berättar att hans liv vänts upp och ner efter händelsen. Han har också under flera månaders tid lidit av en depression och sökt hjälp hos psykolog.

Dickson Etuhu satte i gång en agentverksamhet efter sin aktiva fotbollskarriär och fick bland annat konsultarvode på närmare en miljon kronor i samband med Alexander Isaks övergång från AIK till Borussia Dortmund.

Etuhu menar att anklagelserna är direkt felaktiga och att de förstört hans liv. Han tycker det är orättvist att det tog sex månader innan han fick berätta sin version för polisen och att han är dömd på förhand, även om ord står mot ord.

– De till och med gav honom (Kenny Stamatopoulos) ett pris (Fotbollskanalens pris 2017 som "Årets röst") på grund av det här – och det innan saken avgjorts i domstol. Hur är det möjligt och vad händer om det visar sig att det är han som gjort fel? Kommer de att ta tillbaka priset då? För mig är det helt uppenbart att man vill ha en fällande dom, säger han till Dagens Nyheter.

”Fakta kvarstår – det är skitsnack

Det var under ett restaurangbesök på en restaurang i Stockholm två dagar före matchen, den 16 maj, som konversationen gällande matchfixning ska ha ägt rum. 

Men Etuhu nekar till att han ska ha försökt muta Kenny Stamatopoulos.

– Jag respekterar allas åsikt, men fakta kvarstår: det här hände aldrig. Det är skitsnack. Absolut skitsnack. Absolut, absolut skitsnack. Det är otroligt att ett vanligt samtal med en kompis kan leda till något sådant här och det gör mig så arg, säger Dickson Etuhu till DN.

I polisförhör har Kenny Stamatopoulos själv sagt att han blev chockad av samtalet. 

"Jag var liksom i chock, jag försökte låtsas som att jag var OK med det men jag var väldigt nervös på insidan. Jag blev väldigt paranoid. Jag tror att jag kände mig så paranoid, skräckslagen att jag sade: 'Tack för erbjudandet men nej tack".

SportExpressen har sökt Dickson Etuhus försvarare Johan Åkermark som inte vill lämna någon ytterligare kommentar.