Med staket som skydd hade Assyriskas spelare vunnit tid och kunnat ta sig i säkerhet innan "supportrarna" hann storma planen. Foto: Nils Petter Nilsson
Med staket som skydd hade Assyriskas spelare vunnit tid och kunnat ta sig i säkerhet innan "supportrarna" hann storma planen. Foto: Nils Petter Nilsson

Assyriska: "Vi blev lovade staket"

Publicerad
Uppdaterad
Assyriska blev lovat att staket skulle sättas upp på Stockholms Stadion - för att förhindra att fansen stormade planen.
Men beslutet ändrades precis före matchen.
- Risken för ett jätteskadescenario för dem som stormade planen hade blivit för stor, säger polisens insatschef Lars Byström.
- Vi blev lovade staket, säger Assyriskas informationschef Robil Haidari.
Assyriska lämnade i går in en ny rapport till förbundet efter att nya uppgifter kommit fram om händelserna på Stockholm Stadion i söndags.
Bortalaget hade blivit lovat att det skulle sättas upp staket runt hela Stadion - allt för att förhindra stormningen av planen efter slutsignalen.
- Det stämmer att vi hade blivit lovade staket. Vi hade en överenskommelse i samband med vårt planeringsmöte inför matchen.

Informerade efter beslutet

- Då kom vi överens om att det skulle vara staket. Och det påbörjades ett sådant arbete, säger Assyriskas marknads- och informationschef Robil Haidari.
Han fortsätter:
- Man satte upp staket inför matchen, men innan matchen kom i gång togs ett beslut om att ta bort staketen.
Blev ni informerade om att det inte skulle bli några staket?
- Nej, vi informerades efter att det beslutet hade tagits. Det var strax före match.
Men hur kan de ta ett sådant beslut utan att prata med er?
- Ja... Vad vi har förstått har polisen gjort den bedömningen att staketen kanske skulle riskera, enligt deras bedömning, att skada supportrar vid en eventuell planstormning.

Hade kunnat köpa tid

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson:
- Vi var överens om att det skulle vara staket runt hela arenan, men polisen tog sedan beslutet att det inte skulle byggas staket eftersom det inte skulle förhindra en planinvasion, utan bara köpa oss lite tid att få spelarna och funktionärerna i säkerhet.
- Samtidigt som staket skulle innebära en mycket stor skaderisk för dem som sprang in på planen.
- Assyriska informerades om beslutet, säger han.
Polisens insatschef Lars Byström:
- Vi hade pratat om att sätta upp staket på löparbanorna, men det var inte våra skyddsstaket, utan de här staketen skulle vara enklare att välta.

Oroad för klämskador

- När vi sedan hade nästa möte på lördagen hade jag bollat lite med kollegor och funderat igenom allt och då bestämde jag mig för att det inte skulle sättas upp något staket.
Varför?
- För att risken att vi fått ett jätteskadescenario för de som stormade planen hade varit väldigt stor. Hade vi tagit dit ett större staket hade också risken för klämskador blivit hög, säger Byström.
- Assyriska blev informerade om beslutet att inte ha staket.
Det är fortfarande oklart hur Djurgården kommer att straffas.
- Vi kommer att behandla ärendet den 24 november. Djurgården kan straffas med antingen böter, spel på annan arena, avstängda läktarsektioner eller spel inför tomma läktare, säger Disciplinnämndens ordförande Kenneth Tallinger.

DISKUTERA HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag