Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är otroligt tveksamt – jag vet vad han tjänar”

Så tycker Bajen Fans om Zlatans ägande i Hammarby
Stefan Billborn.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Första fotbollspasset för Hammarby är avklarat. Nu blickar Stefan Billborn fram mot ett fotbollsår med nya utmaningar och en tuffare kravställning.

Dessutom kommenterar han ryktena om Vidar Örn Kjartansson.

– Den är otroligt tveksam för jag vet vad han tjänar, säger Billborn.

Hammarby har sparkat i gång fotbollsäsongen 2020 på allvar. 

På måndagen genomförde laget sitt första bollpass ute på Årsta. Stefan Billborn och Joachim Björklund, som båda nyligen skrev på ett nytt kontrakt, hade i princip ett fulltaligt lag till sitt förfogande. Saknades gjorde Johan Wiland samt Muamer Tankovic, Alexander Kacaniklic, Darijan Bojanic, Simon Sandberg som alla varit på januariturnén.

I december åkte Hammarbys spelartrupp på ett stenhårt fysläger i Spanien och i förra veckan spenderade laget hela veckan ute på Bosön där man körde tre pass om dagen för att stärka kropparna ytterligare.

Billborn tycker att den hårda fysträningen gett effekt.

– Jag hoppas vi ska kunna fokusera mer på bollen. Nu har vi en bättre fysisk status. Det borgar väl för att försäsongen inte ser lika katastrofal ut som den har gjort de sista två åren. Vi har varit fruktansvärda på försäsongen, säger han inledningsvis.

Vidare ser Hammarbytränaren fram emot 2020. Han tror generellt på en betydligt högre kravställning på laget jämfört med tidigare säsonger.

– Jag tycker absolut att kraven på oss är högre i år. Vi ska befästa oss där uppe, säger Stefan Billborn efter träningen.

Joachim Björklund och Stefan Billborn.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hur ser du på truppen i år?

– Vi har kvar i stort sett samma lag som förra året. Vi har tappat (Mats) Solheim och (Leo) Bengtsson. Förut har vi tappat fem-sex startspelare, ur det perspektivet är det jättepositivt. Vi får se, jag är jättenöjd med de spelarna jag har. Det är absolut viktigaste för mig att behålla spelarna jag hade förra året. Man vet ju om att det kan hända saker. Jag tycker att vi ser starka ut.

Under vintern har det cirkulerat uppgifter i media om att Vidar Örn Kjartansson är aktuell för både Malmö FF och Hammarby. Enligt uppgifter till SportExpressen jobbar klubben på att ta in islänningen men Bajen får konkurrens av utländska klubbar.

Billborn är inte optimistisk till en eventuell affär.

– Den är otroligt tveksam för jag vet vad Kjartansson tjänar. Vi får ta det då. Vi har bra uppsättning i dag. Men Vidar har uttryckt sin vilja att spela här flera gånger vilket är jättepositivt. Det är väl bara att titta på Kjartanssons Instagramkonto. Jag jobbar med de spelarna jag har. Jag har ingen aning, det är Jesper Jansson som sköter allt sådant där. Det finns ingen anledning för mig att lägga energi på spelare jag inte har.

Billborn hyllar nyförvärvet

Tankovic till Genoa ser inte ut att bli av. Hur resonerar du kring det?

– Det är bra. Mujo är väl inkörd. Han är ambitiös och har kört extra hela december. Det är samma sak där, så länge han är en Hammarbyspelare så utgår vi från det. Vi kör på. Det är väl roligt för spelarna att det finns intresse för dem. Nu har vi Mujo och därför känns det onödigt att spekulera i vad vi kan ta in i stället. Det är en bra spelare, det är svårt, men om han försvinner så får vi försöka ersätta honom. Det är mer kategorin spelaren än en specifik spelare jag är intresserad av.

Jonathan Tamimi och Gustav Ludwigson är här. Vad har du fått för första intryck?

– Gustav är en energispelare, han springer mycket och är fysiskt stark. Han är atletisk. Jag har fått ett jättepositivt intryck av honom. Det är precis vad vi förväntat oss att få, han rör om i grytan och sparkar alla på smalbenen. Han är jätteambitiös. Jonathan är med oss tredje året på försäsongen och tränar med oss. 

Finns det utrymme för Tamimi i en Bajen-trupp?

– Ja, det vet jag inte. Vi får se. Det beror lite på hur vi bestämmer oss för att bygga laget, vilken roll man får då. Det är inte säkert att spelaren är nöjd med den rollen heller. Oaktat det, Jonathan frågade tidigt om han fick vara med och träna i år. Han är väldigt vältränad och jäkligt ambitiös. Han säger inte så mycket utan höjer bara verksamheten.

Hur har det varit för dig? Du skrev nytt kontrakt över 2022. Har det varit många som hört av sig till dig?

– Min inställning har hela tiden varit att vara kvar i Hammarby. Sedan vet man inte heller, jag tror generellt sett att det inte är bra att ha kvar tränare på utgående kontrakt. Det känns bra med förlängningen. Det har varit Hammarby hela vägen, det är Hammarby som gäller nu.