Är nog mer lättnad än glädje för Djurgården

Djurgården höll undan hemma mot Kalmar FF.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Bergstrand kan andas ut.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Det kändes som det var mer lättnad än glädje efter Djurgårdens 3-2-seger mot Kalmar. 

Vinsten var också en påminnelse om att i en hyperjämn guldstrid har du inte råd att slappna av en enda sekund. 

Inte ens om du leder med 3-0. 

Vi kan lugn konstatera att det varit allt annat än mysstämning ute på Kaknäs den senaste tiden. Derbyförlusten mot AIK sved säkert värst, men 0-3-förlusten hemma mot guldkonkurrenten Elfsborg i måndags kan inte ha känts så värst mycket mildare. Två blytunga förluster i rad och Djurgården har fått se ett drömläge i guldstriden bli till bara ett rätt okej läge. Förlusterna till trots, vi får inte glömma att det är imponerade av Djurgården att ens vara med i gulstriden i allsvenskan 2021. Framför allt med tanke på förutsättningarna inför säsongen. Elva nya spelare inför säsongen, en osäker målvaktssituation och när klubben väl hittade en hypervass målvakt i Aleksandr Vasyutin skadade han sig. 

Inte alls ett optimalt läge. Men lagmaskinen Djurgården har malt på och malt på. Och mot Kalmar FF var det lite upp till bevis. AIK och Malmö FF hade inte tagit chansen att haka av Djurgården och nu hade Blåränderna ett fint läge att sätta press på övriga guldkonkurrenter som spelar på söndag. Och vi kan väl lugnt konstatera att Djurgården visade karaktär. I alla fall om vi bara räknar de första 45 minuterna. De hade då visat upp att lagbygget tål ett par blytunga smällar, men att det är så stabilt att det kan resa sig igen. Och det var spelarna som jag tycker symboliserar Djurgården 2021 som klev fram i första halvlek. 

1-0 gjorde Edward Cilufya. Men det var lagkaptenen Magnus Eriksson som stod för det läckra förarbetet då hans vänster smekte fram bollen i en öppnande passning till Bärkroth som i sin tur nådde Chilufya. Eriksson slog också frisparken som Hjalmar Ekdal nådde högst på och satte sitt fjärde mål för säsongen. På nick, så klart. 

Ekdal symboliserar också Djurgårdens lagmaskin 2021. Ekdal som ratades av Bajen inför säsongen, köptes för 700 000 kronor av Djurgården och nu har växt ut till en av allsvenskans bästa mittbackar. Det snackas till och med om Blågult. Under lördagseftermiddagen satt också assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren på läktaren. Han måste varit nöjd med vad han såg av Ekdal, som kommer att åka med på Januariturnén om han inte säljs utomlands innan dess. 

I första halvlek hade också Jacob Widell-Zetterström spelat en huvudroll .Precis som han gjort hela säsongen.  Han stod för en av årets svettigaste räddningar när han gjorde en benparad på en nick från nära håll. I anfallet efteråt satte Emmanuel Banda ett mycket vackert 3-0-mål. 

Matchen såg också avgjord efter 37 minuter och Henrik Rydströms kamikaze-taktik att stå högt mot ett av allsvenskans snabbaste lag kändes dömd att misslyckas redan på förhand. Men Rydström reparerade lite av misstaget när han slängde in en bänkad Isak Jansson i andra halvlek.  Med en framspelning och ett mål såg U21-landslagsmannen till att det var match igen. 3-2 med en halvtimme kvar, och Djurgårdens spelare hade visat allt annat än karaktär den första kvarten av andra halvlek. Det kändes panikartat. Men det lugnade ner sig och Djurgården kunde ta en extremt efterlängtad och viktig trepoängare. Nu är laget i förarsätet i guldstriden igen. Däremot kändes det mer som lättnad än som glädje för spelarna i Djurgården den här eftermiddagen. Det blev också en blårandig påminnelse om att i den här hyperjämna guldstriden har du inte råd att slappna av en enda sekund. Så små är marginalerna i år.