Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är du verkligen svensk? Tror inte att du är det...”

Mohammed Saeid skrev om sina upplevelser av rasismen i USA i ett uppmärksammat Twitter-inlägg.
”Nu vet jag vet jag mycket väl att det här inte skulle ha hänt en vit person”, skriver Saeid.
Foto: Jonathan Näckstrand / Bildbyrån
Mohammed Saeid firar ett mål mot Örebro SK 2019.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Här i en duell med Malmö FF-backen Eric Larsson.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hotad med pistol och tvungen att bevisa att han kan prata svenska.

Den allsvenske mittfältaren Mohammed Saeid berättar om orättvisorna han upplevt på grund av sin hudfärg. 

I Sverige och USA – och på flygplatser runtom i världen.

– Vi såg hur han hade ficklampan i en hand och den andra på pistolen. Då slog det mig att vi kunde dö när som helst, säger Saeid.

Protesterna har varit både stora och våldsamma i USA efter att den 46-årige George Floyd kvävdes till döds av en polisman i Minneapolis i måndags. Fyra poliser har fått sparken efter händelsen och röster har höjts för att de ska dömas för mord.

En som också höjt rösten efter händelsen är Mohammed Saeid. Den 29-årige Sirius-spelaren tillbringade tre år i tre olika MLS-klubbar och berättar i ett långt inlägg på Twitter om sina erfarenheter från USA.

Han skriver att han insåg orättvisorna i landet när en tränare frågade hur många gånger han blivit stoppad av polisen. När hans ”tio gånger eller mer under ett år” kunde jämföras med tränarens noll gånger förstod han illa det faktiskt var. 

”Är du verkligen svensk?”

Mohammed Saeid har fått gensvar på sin berättelse från både USA och Sverige och han säger att huvudsyftet med inlägget var att få människor att börja lyssna på andra som blivit utsatta för rasism. Inte så mycket för att det är synd om just honom själv.

– När man snackar om rasism försöker man gå runt problemet i stället för att hantera det. Det är svårt att hantera det för det är en så stor grej men det första man kan göra är att lyssna på folk som blivit utsatta för rasism, säger Mohammed Saeid.

– Det är jättesvårt att förstå för folk som inte har upplevt det själva och jag har velat skriva om det länge. Jag har skrivit ganska många texter som jag har tagit bort sedan, för jag har velat uttrycka mig på rätt sätt och få rätt ord i texten.

Han säger att han vant sig vid hur han kan bli behandlad men vet att många andra har det värre. 

– Det finns många som tycker det är ännu jobbigare. Det var det som fick mig att skriva. Förut tänkte jag bara utifrån mitt perspektiv och att jag klarar av att hantera det.

Saeid skriver också i sitt inlägg om när han blivit stoppad på flygplatser, fått sitt bagage genomsökt gång på gång och behövt bevisa att han kunnat prata svenska. ”Är du verkligen svensk?”, frågade sig säkerhetspersonalen på Amsterdams flygplats.

”Vad menar du?”, svarade Saeid.

”Jag tror inte att du är det och jag tror inte att du kan språket”, fick Saeid till svar och han tvingades vänta in en svensk polis som kunde godkänna honom.

”Nu vet jag mycket väl att det här inte skulle ha hänt en vit person, utan det hände för att jag var Mohammed Saeid, en ung svart man”, skriver han på Twitter.

Stoppad på väg hem från match

En händelse som Saeid inte tog upp i sin berättelse men som påverkat honom kommer från tiden i Columbus Crew. Han och hans lagkamrat Amro Tarek var på väg hem från en bortamatch och klockan hade passerat midnatt. Då blev bilen stoppad av en polispatrull som lyste in med sin ficklampa. Den bländade Saeid satte händerna mot ögonen för att skydda sig mot det skarpa ljuset men fick då höra en röst som uppmanade honom att hålla ut sina händer genom rutan. 

– Men jag är kort och kunde inte få ut mina händer så att han kunde se dem, berättar Saeid och fortsätter:

– Amro Tarek var på lån från Real Betis och han tänkte att han skulle gå ut och prata med polisen, som det kanske hade funkat i Europa. Vi hade inte kört för fort och allt funkade i bilen. Då såg vi hur han hade ficklampan i en hand och den andra på pistolen som han siktade på oss med. Då slog det mig att vi kunde dö när som helst. Om vi gör någonting kan han skjuta oss.

Till sist fick Saeid visa sitt körkort och kom undan med böter för en lampa som fungerade. 

– Tänk om jag hade varit ensam i bilen, tänkte jag efteråt. Det är många som upplever sånt och blir rädda för att gå ut själva. Ofta filmas det inte och man får inte reda på vad som har hänt. 

– Jag brukade nästan alltid bli stoppad. Vid varje flygplats var det ”okej, du heter Mohammed Saeid, vi måste kolla igenom dina väskor”. Det borde inte ha hänt mer än en-två gånger men ibland var de tvungna att googla mitt namn för att tro på att jag spelade fotboll. Då bad de om ursäkt men de har redan gått för långt för att be om ursäkt då.

Saeid spelade i Örebro SK innan flyttlasset gick till USA.
Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN

Utsattes för rasism – flyttade till England

Mohammed Saeid gick som ungdomsproffs från BK Forward till West Bromwich när han var elva år. Det var en flytt som påskyndades av ett bråk i skolan där Saeid fick höra ”n-ordet” – men själv var den som blev avstängd av skolan.

– Jag började gråta för jag visste att det var något dåligt men förstod inte innebörden av själva ordet. Min pappa har lärt mig att aldrig slå någon men när jag berättade vad den här personen hade sagt blev han inte ens arg på mig för att jag hade gjort det. Jag förstod inte då att det var därför vi flyttade till England men för honom var det droppen, säger Saeid. 

Och även om han upplever att den vardagliga rasismen är mindre vanlig i Sverige finns det historier härifrån med – bland annat när han skulle söka jobb på Arbetsförmedlingen efter att ha flyttat hem till Sverige under de sena tonåren. I ett möte med en handläggare fick han svara på var han kom ifrån.

– Jag sa att jag var född i Sverige men hon sa ”du är inte svensk”. Jag sa att jag visst var det men då slog det mig att ”jag är kanske inte svensk”. Jag hade aldrig ens varit i Eritrea och såg mig själv som svensk men hon sa att jag var eritrean när jag sa att mina föräldrar var från Eritrea. 

– Just då hade jag dåligt självförtroende eftersom jag hade misslyckats i West Bromwich och jag kunde inte säga emot henne. Då började jag tänka att jag kanske ska se annorlunda på vem jag är. Jag började tveka på vem jag var och varför jag hade kommit tillbaka till Sverige.


https://twitter.com/Msaeid8/status/1265957935139688448