Antonsson sänkte Helsingborg – krisen allt djupare

Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helsingborgs Raslums Jönsson deppar
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

HIF var pressat att vinna hemma mot bottenkonkurrenten IFK Värnamo.

Men trots ledning i paus blev det förlust för Jörgen Lennartssons manskap efter två mål av Marcus Antonsson. 

Värnamo vann med 4-1. 

– Islossning. Vi bara kör. Det känns fantastiskt, säger Antonsson. 

Ångestmöte på Olympia där nästjumbon Helsingborg tog emot nykomlingskollegan IFK Värnamo. Smålänningarna kom till mötet med en poäng mer inspelad och dessutom en match till godo. 

Med andra ord var pressen monumental på HIF. 

Efter rätt slätstrukna 22 minuter kom ledningsmålet för hemmalaget – och det var vackert. Rasmus Jönsson lirkade fram bollen i trångt läge till Anthony van den Hurk som fick med sig bollen snyggt i straffområdet och avslutade med vänstern. Via IFK-ben tog bollen i stolpens insida och slutligen in i mål.

Nederländaren kom till HIF inför allsvenska säsongen 2020 och gjorde då elva ligamål under sitt första år i klubben. Det räckte inte för att hålla kvar laget och i stället blev det superettan i fjol där van den Hurk vräkte in hela 17 kassar.

Men i år har det gått motigare med målskyttet. Väldigt mycket motigare. Inför HIF:s tionde allsvenska omgång hade van den Hurk bara hittat nätet en gång – och det i fel bur i bortaförlusten mot Sirius. 

Att han därmed fick sätta ettan i ångestmötet med Värnamo var inte bara viktigt för laget utan också betydelsefullt på ett personligt plan.

Antonsson med klassavslut 

Den andra halvleken skulle dock inte bli någon skrattfest för HIF och van den Hurk. IFK Värnamo vände på steken – och det inom loppet av fyra minuter.

Marcus Antonsson visade att han fortsatt är en klassavslutare när han efter HIF-slarv tog ner Francis de Vries krossboll på bröstet och placerade in kvitteringen i bortre på ett tillslag med vänsterfoten.

– Ett jävla fint mål hela vägen. Gött, utbrister Antonsson om fullträffen som blev starten på Värnamos succéhalvlek. 

För i matchens 71:a minut var vändningen fullbordad. Nigerianen Abdussalam Magashy vann bollen på egen planhalva och satte fart. Mittfältaren spelade ut till inhopparen Edvin Becirovic som i sin tur passade tillbaka på ett tillslag till Magashy som från nära håll prickade in ledningsmålet. 

Delar av publiken lämnade efter Värnamos utökning 

Publiksiffran på 5 713 åskådare annonserades kort senare och en hel del av dessa lämnade Olympia med tio minuter kvar när Värnamo kontrade in 3-1.

Adam Kaied, som var HIF-spelaren som tappade bollen i samband med Värnamos kvitteringsmål, blev nu av med den långt in på offensiv planhalva – men gästerna visade sig skoningslöst i kontringsspelet och 2-1-skytten Magashy frispelade Antonsson som placerade in sitt andra mål för kvällen. 

På tilläggstid kontrade Värnamo in 4-1 genom inhopparen Charlie Vindevall och ”Avgå Jögge” riktat mot tränaren Jörgen Lennartsson skanderas högt från HIF-klacken. 

”Det här vi pratat om när vi sagt att vi förtjänat mer” 

Värnamo vann med 4-1 och är nu tre poäng på rätt sida strecket. För HIF är dock krisen allt värre. Fortsatt nästjumbo där Sundsvall på sista plats kan gå om redan den här omgången – och då har de ändå ytterligare en match till godo. 

HIF-spelarna buades ut efter slutsignalen. Desto gladare miner i Värnamo och hos tvåmålsskytten Antonsson som nu är uppe på fem kassar den här säsongen. 

– Det känns jättebra, men jag är inte förvånad. Det är bara att fortsätta, säger han och hyllar hela lagets prestation.

– Det är bara glädje. Det är det här vi pratat om när vi sagt att vi förtjänat mer. Islossning. Vi bara kör. Det känns fantastiskt! 

TV: Så slutar allsvenskan 2022