Anthony van den Hurk berättar om Jörgen Lennartssons avsked

Anthony van den Hurk tycker det är tråkigt att se Lennartsson lämna.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Efter fem poäng på tio matcher fick Jörgen Lennartsson lämna jobbet som huvudtränare i HIF.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

HELSINGBORG. Jörgen Lennartsson har lämnat HIF och sagt hej då till spelargruppen.

Ett avsked som väcker känslor hos spelarna.

– Det är sorgligt, alla tyckte om honom som människa, säger lagkapten Anthony van den Hurk.

Helsingborgs IF:s förlust hemma mot Värnamo med 1-4 blev droppen för klubbledningen. Det tog mindre än 24 timmar innan de meddelade att de bryter kontraktet med huvudtränare Jörgen Lennartsson.

– Jag skulle inte säga att jag är förvånad, men jag såg det inte komma just nu, säger Anthony van den Hurk.

Innan laget klev ut för att träna under måndagsförmiddagen var Lennartsson på plats för att säga hej då till spelartruppen.

– Först och främst var det ett sorgligt ögonblick. Han har mycket erfarenhet så han vet att när resultaten inte är bra så är tränaren den första som försvinner. Han vet det och förstår det. Så klart att han skulle vilja stanna längre och slutföra processen, men klubben tog det beslutet, säger van den Hurk och fortsätter:

– Så klart att han var besviken, både över resultaten men även för klubbens beslut. Men jag tror att han kände det på sig också, det är bara sorgligt.

Det krävs av spelarna nu

Hur var känslan i gruppen när beskedet kom?

– Lite samma energi. Alla tyckte om honom som person och människa. Han var alltid positiv. Varje morgon efter vi hade förlorat så kom han in positiv och det kan inte ha varit lätt för honom, för han har också känslor. Men han var alltid där för gruppen, försökte förbättra oss och försökte få oss ur det här. Men ja, detta är fotboll. 

Trots att lagkaptenen tycker det var ett tråkigt beslut så har han förståelse för att klubbledningen valde att göra någon form av förändring.

– Resultaten var inte bra och tränaren är normalt den första som ryker, tyvärr. Jag håller inte alltid med om det. Vi spelare måste förstå att vi är näst på tur och vi måste steppa upp. Det vi har visat på plan är inte bra nog och det måste vara klart för alla. 

”Svårt för klubben att vara ödmjuka”

Helsingborg gick in i säsongen med en ödmjukhet och medvetenhet om att de var nykomlingar och visste om att de skulle få det tufft.

Från klubbledningen pratades det om tålamod och långsiktighet. Trots det fick Lennartsson gå efter tio omgångar.

– Det är svårt för Helsingborg att vara ödmjuka på grund av historien. Det är en stor klubb som de senaste åren inte presterat på den nivån som de brukar. Så det är svårt att vara ödmjuk i klubben för pressen finns där alltid, men det är mer utifrån och vad folk förväntar sig. Det är lite lättare för Degerfors och Värnamo att komma in i ligan och vara ödmjuka.  Men så klart, vi kommer från superettan och vi har ett jobb att göra. Det är att stanna kvar i allsvenskan detta år.

Efter den turbulenta tiden med två förluster mot två bottenkonkurrenter och en sparkad tränare blickar nu laget framåt.

– Jag sa till vissa av killarna i morse att detta är en konstig värld. I går jobbade du tillsammans och planerade för framtiden, i dag säger du hej då. Det är tufft, men det är fotboll. Jag tror att mentaliteten i gruppen är att vi måste gå vidare och göra ett bra resultat.

Tv: Toivonen listar sina tre bästa fotbollsminnen: