Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Andreasson - Elfsborgs byggherre

Elfsborgs Stefan Andreasson gick från klacken till a-laget. I dag är han sportchefen som till stor del ligger bakom Elfsborgs framgångar i år.
BORÅS. Från miniputtespelare till guldvinnande (?) sportchef.
Om två veckor kan Stefan Andreasson, 37, definitivt vara "Mister Elfsborg".

FAKTA

Har intervjuat Carola i tv
Namn: Stefan Andreasson.
Född: 14 december 1968 i Borås.
Familj: Hustru Madeleine och barnen Anton, 13 och Fanny, 9.
Yrke: Sportchef - men har tidigare jobbat på arbetsförmedlingen (1992-99) och på ett lokalt tv-bolag (1990-92).
Klubbar: Elfsborg - frånsett en sejour i Como 1997/98 (15 matcher i serie C).
Allsvenska matcher: 73 (elva mål).
Meriter: Cupguld 2001.
Att notera: Stefan har gjort inte mindre än 1292 matcher i Elfsborgs tröja, varav 435 i A-laget.
Han var med redan som sjuåring!
Att notera II: Han var spelade sportchef i två säsonger (2000-01).
Bonusinfo: Under två år jobbade han på TV7 - en lokal kanal i Borås.
"Vi gjorde allt som TV4 gör nu fast lokalt.
Jag var allt-i-allo och jobbade åtta timmar om da´n.
Stefan intervjuade bland andra bröderna Herrey och Carola, kommenterade karate för Nordic Channel och sjöng duett i tv med Rock-Olga.

Han blir nästan lite förlägen över epitetet och GT:s påstående. - Njae, jag vet inte, Jag är i alla fall en extrem elfsborgare som varit med i med- och motgång och sett föreningen från alla dess plan. Jag har till och med stått i klacken i tre år... Han var sex eller sju år när han följde med pappa Rune till Ryavallen första gången.

Var med och åkte ur 1987

- Pappa var lagledare för miniputte. Det finns i alla fall bilder på mig från 1976.
 • Han debuterade i A-laget 1988, spelade under de jobbiga åren i början av 90-talet och gjorde mål (straff) i 3-0-matchen mot Blåvitt i comebacken 1997.
 • - Jag satt faktiskt även på bänken i fem-sex matcher när vi åkte ur allsvenskan 1987. Så jag har verkligen varit med hela vägen.
 • Han har spelat 1292 (!) matcher i den gula Elfsborgs-tröjan.
 • Finns det någon som kan matcha den siffran i en allsvensk förening? - Innerst inne längtar jag ännu efter att få spela. Året efter jag la av fick vi en hall och konstgräs, det hade passat mig. Och det är en plåga att titta på matcherna.

  Spelande sportchef i två år

  Jaså, trots att alla säger ni spelar så underhållande fotboll? - Det hjälper inte. Jag kan inte njuta, möjligen om det står 3-0 och är en kvart kvar. Det var jobbigare än vad jag trodde att bara titta på. Stefan började som sportchef 1999 - som 30-åring. Under två år var han faktiskt spelande sportchef i allsvenskan. - Fast jag skötte inte kontrakten. Hade varit svårt att förhandla med sig själv... Är det en fördel att ha varit aktiv på hög nivå som sportchef? - Jag tror det, du känner igen dig, du vet hur spelarna känner. Men det räcker inte bara att ha varit spelare en gång. Jag sköter inte bara det sportsliga utan har även ansvar för marknad och budget.

  Försöker ha bra relation

  Är du kompis med spelarna? - Det är svårt att gå från spelarrollen till att bli deras chef. Det är inte lätt när man ska säga till någon som varit ens kompis att han inte får nytt kontrakt, men man får se till förening-ens bästa. - Jag umgås inte med någon privat. Däremot försöker jag ha en bra relation och få spelarna att trivas. "Mister Elfsborg" har stor del i föreningens succévärvningar senate åren. Mannen, som tv-intervjuat Carola, har en förmåga att hålla, behålla och knyta kontakter. Han har i alla år kompisringt och snackat med Anders och Mathias Svensson när de spelat ute i Europa.

  Kompis med presidenten

  - Om jag varit ojuste mot dom kanske dom inte varit här nu. Nu kunde jag på skämt slänga ur mig "Kom hem" till Anders och det blev allvar till slut. Historien bakom värvningen av Stefan Ishizaki är typisk. Stefan var proffs i Como 1997-98 och fick kontakt med klubbens president. Den har han behållit genom åren. Como-presidenten bytte till samma position i Genua och 2003 värvade de en viss Stefan Ishizaki. - Dom frågade mig om honom och jag var nere en vecka i Genua och hjälpte Stefan att installera sig i klubben.

  Kolla bygget i Borås

  De båda Stefan träffades första gången julen 2003. På Kastrups flygplats. Drygt två år senare skrev Ishizaki på för Elfsborg... Ni ser - kontakt kan leda till kontrakt. Blir det guld för Elfsborg? - Jag hoppas det, men det är fel att prata om det. - Det kan bli en slumpartad detalj som avgör guldstriden. Och även om vi inte tar SM-guld får vi inte glömma att vi gjort en fantastisk säsong. Många har åkt till Borås för att se hur man bygger en ny modern arena. De borde även åka till dit och se hur man bygger ett lag.

  Logga in för att följa

  Det är gratis och går snabbt!